reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

Igor dziś spał uwaga PIERWSZY RAZ NA BRZUSZKU!!!W nocy zaczął przekręcanie,myślałam że chce sobie ćwiczyć chodzenie o tej porze,a on fik i śpi .SZOKKK.Nigdy nie chciał spać ,a leżeć zaczął pozno na brzuszku.

reklama
MOJA RAZ TAK PRÓBOWAŁAl:)
przekrecila sie w poprzek łóżeczka na brzuch (troche mała miejsca sobie dała) i spała chwile na brzuszku :) ale zaraz zrobilo jej sie niewygodnie bo zapomniala raczek wyciagnac spod siebie:)

dziunka moze sie myle ale takie maluszki jednak nie dzialaja jak dorosle osoby, w sensie trzymania ciepla w organizmie czy regulacji temperatury swojego organizmu?

Działają , działają. Jeszcze tak niedawno twierdzono że dziecko powinno być zawsze grubiej ubrane od rodzica - i tu się zgadzam jeśli chodzi o leżenie w wózku małego niemowlęcia które prawie się nie rusza, a my idziemy i pchamy wózek. Tu wiadomo, nam jest ciepło bo jesteśmy w ruchu, a maluch nie, więc nalezy mu założyc np. sweterek czy okryć kocykiem. Ale jesli jest nam ciepło podczas snu to maluchowi tak samo :tak: Poza tym najważniejsza jest nasza intuicja i to czy malec ma ciepłe plecy i kark - jeśli tak to ok, jeśli chłodne czy zimne to znaczy że marznie.

aha zapomniałam napisać..
dzisaj moja mała przespała pierwszą noc w swoim pokoiku:tak:
przy 1 podejściu jak ją położyłam do łóżeczka smacznie spała, ale kiedy D wrócił z pracy i poszedł zobaczyć czy wszystko wporządku to się obudziła i zaczęła się rozglądać więc musiałam ją uśpić ponownie ;-)
a później już się nie obudziła,
za to ja spałam jak zabita :-p bo nie czuwałam przy każdym jej ruchu choć niania była aktywna;-)
no i nie słyszałam nawet kiedy niunia się rano obudziła na cyca i D mi ją przyniósł do pokoju:shocked2:
dopiero jak mnie obudził to byłam w szoku że już rano... hehe a mała pojadła i obudziła się o 9 jak zawsze się budzi:tak:(nio prawie zawsze)

amelce spanie w lozeczku w swoim pokoju tez wyraznie sluzy. zwykle jej pierwsza drzemka trwala okolo 30-40 min,a dzis 2h i spalaby dluzej, gdybym nie upuscila talerza na ziemie :zawstydzona/y: i taka dzis wesola, jak aniolek, sama sie bawi....
moj wysunal teorie,ze to lozeczko jest bardziej przewiewne od kolyski i wieksze i dlatego lepiej spi, ciekawe...

amelce spanie w lozeczku w swoim pokoju tez wyraznie sluzy. zwykle jej pierwsza drzemka trwala okolo 30-40 min,a dzis 2h i spalaby dluzej, gdybym nie upuscila talerza na ziemie :zawstydzona/y: i taka dzis wesola, jak aniolek, sama sie bawi....
moj wysunal teorie,ze to lozeczko jest bardziej przewiewne od kolyski i wieksze i dlatego lepiej spi, ciekawe...
wiesz moja zawsze spała w swoim łóżeczku, ale w naszej sypialni, a teraz ją przeprowadziłam:-D
a ztego co pamiętam Amelka spała z wmi w łóżku??
moja nie spała z nami wgóle , kilka nocy czasem na początku jak się urodziła

w nocy dalej spi ze mna,bo jestem tak padnieta,ze nie mam sily wstawac na karmienie. poza tym, jakby ze mna nie spala, to pewnie szybko przestalaby jesc w nocy, bo juz tak bylo,a ona cyca ciagnie tylko w nocy, wiec produkcja by zanikla, a ja nie chce jeszcze zakonczyc karmienia.
na razie klade ja tam w dzien na drzemki i zasypia tam na noc, a jak ide spac o polnocy, to biore ja ze soba

Moja to jak śpi w łóżeczku - czasem ją kładziemy jak zaśnie niespodziewanie na ręku wieczorem - budzi sie juz o 2 w nocy na cycka. Jak śpi z nami to dopiero o 6 na cycka i śpi do 9-10.

reklama
Działają , działają. Jeszcze tak niedawno twierdzono że dziecko powinno być zawsze grubiej ubrane od rodzica - i tu się zgadzam jeśli chodzi o leżenie w wózku małego niemowlęcia które prawie się nie rusza, a my idziemy i pchamy wózek. Tu wiadomo, nam jest ciepło bo jesteśmy w ruchu, a maluch nie, więc nalezy mu założyc np. sweterek czy okryć kocykiem. Ale jesli jest nam ciepło podczas snu to maluchowi tak samo :tak: Poza tym najważniejsza jest nasza intuicja i to czy malec ma ciepłe plecy i kark - jeśli tak to ok, jeśli chłodne czy zimne to znaczy że marznie.

no fakt, calkiem logiczne to co piszesz:) a ja dzisiaj w nocy budze sie 2.30 i taka zdziwiona ze ignas dopiero teraz budzi sie na jedzenie (normalnie co 3h) i zadowolona ze no, hohoho bede w koncu spac w nocy, po czym patrze na krzeslo a tam lezy juz oprozniona butla:/ a ja kurde nie pamietam zebym go karmila:/ robie to juz mechanicznie i we snie;)

Do góry