reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak usypiać maluszka... ?

reklama
Kam nie wszyscy mają takie złote dziecko jak TY ;-) , poza tym uważam że są plusy i minusy karmienia i piersią i butelką :tak:
hahah moja córcia złotym dzieckiem??
to tylko pozory;-) hehe
cały czas mnie gryzie po piersiach podczas karmienia:-p

no ale jeśli chodzi o plusy i minusy i jednego i drugiego to się zgodzę....:tak:

troche nie na temat z tym karmieniem tutaj ale ja tam widze wieleeeee plusow z karmienia butelka. Ja np. gdy maly jest glodny na spacerku daje mu butle w pycho, otulam go do okola kocykiem tak zeby mu butla nie spadla i dalej moge spacerowac bez zatrzymywania sie hehe ;-D super rozwiazanie gdy mlody akurat byl glodny wtedy gdy przymierzam jakies ubranie albo jem cos na miescie ;-) nooo i fakt ze K moze zostac z malym i tez go nakarmic jest nie do przebicia ;-)
No ale nie powiem ze w pewnym momencie bylo mi bardzo przykro ze sie bardziej nie postaralam i nie probowalam karmic malego piersia.
Ale doszlam szybko do wniosku ze szczesliwe dziecko to i szczesliwa matka a butla w naszym przypadku byla wlasnie tym szczesciem :) niczego nie zaluje i nic bym nie zmienila ;-)

moja tez targa uszka jak jest zmeczona...czest dzieci maja rozne dziwne nawyki zwiazane z zasypaniem...:-) moj brat np do tej pory mizia rog od poduszki jak zasypia.....ma 30 lat:-D:-D:-D:-D a ja przed zasnieciem pocieram stopami....sama nie wiem czemu....moj tata tez tak robi...... napewno macie jakies dziwne zwyczaje z ktorych mozecie sobie nawet sprawy nie zdawac.....;-):-D

Jak tak czytam o waszych dzieciaczkach ktore sa tak bardzo przywiazane do cycusia to nie wiem czy zdecyduje sie karmic piersia 2 dziecko hehe :-) podziwiam was za wytrwalosc. ja jezeli sie zdecyduje na karmienie piersia to napewno od poczatku bede tez przyzwyczajac do butli i czasami odciagac pokarm zeby pozniej bylo latwiej odstawic od piersi.

ja za to ostatnio mam problem z Olim... mlody juz kilka miesiecy temu zalapal ze posiada uszy i teraz gdy zasypia ciagle sie za nie ciagnie albo opanowal do perfekcji grzebanie i krecenie paluszkiem w srodku ucha. gdy byl chory to lekarz mu zagladal do uszek czy nie ma jakiegos zapalenia ale wszystko wygladalo idealnie. problem jest o tyle ze maly nie potrafi ostatnio spokojnie zasnac i ma cale czerwone uszka od tego wiecznego drapania. uspakaja sie dopiero gdy wezme paleczke i delikatnie mu krece w uszku... ehhhhhh dzieci to maja wymagania...

klaudzia, u mnie z ymi uszami to samo, najpierw ciagnela, a ostatnie kilka dni wlasnie wkladala palec so srodka. juz nawet sie martwilam,ze moze zapalenia ma,ale nie placze i nie marudzi jakos bardziej, wiec to chyba taki nawyk. i tez czerwone w srodku jest.

a co do odciagania i podawania butelka to tez moze byc problem, bo ja na poczatku ja dokarmialam butla, jak przez pierwsze dni nie mialam mleka, potem czasami odciagalam i mama karmila butelka jak musialam wyjsc, i jeszcze wprowadzilam 1 butle antykolkowego raz dziennie i od chyba 3 miesiecy mala w dzien cyca nie wezmie, tylko musze odciagac co 3h, a sa dni,ze co 2h,wiec sobie wyobraz.... w nocy bierze bez problemu,alebo w dzien, jak zjadla z butelki a byla juz w "transie ssania" :0 to tez wezmie,albo na pol spiocha. przez to spi ze mna, bo i mi latwiej a poza tym zapewnia "ciaglosc produkcji" :)))))
poza tym ostatnio obrazila sie na mleko modyfikowane i za nic nie wezmie, nawet kaszki musze robic na wodzie, bo nie zje. i to jest dokladnie to samo mleko,ktore pila wczesniej, niewiem,o co jej chodzi.....

dzis pierwszy dzien spania u siebie w pokoju. juz zaliczyla 2 drzemki i wlasnie usnela na noc, ale kolo polnocy ja wezme do siebie, jak bede szla spac, wlasnie ze wzgledu na podtrzymanie karmienia piersia

ja też konsekwentne juz dziś przenoszę jej łóżeczko do pokoiku:tak:
dobry moment wybrałam, chciałam wcześniej ale teraz nie żałuję..
bo... wcześniej jak spała n powdwyszeniu to czasem ja się przebudziła trzeba było ją "bujnąć" (łóżeczko trystyczne)
a teraz od 2 tyg śpi na opuszczoym i się nie przebudza naawet:-D więc nie będzie nocnych pobudek i sterczenia przy łóżeczku ;-)

klaudzia, u mnie z ymi uszami to samo, najpierw ciagnela, a ostatnie kilka dni wlasnie wkladala palec so srodka. juz nawet sie martwilam,ze moze zapalenia ma,ale nie placze i nie marudzi jakos bardziej, wiec to chyba taki nawyk. i tez czerwone w srodku jest.

a co do odciagania i podawania butelka to tez moze byc problem, bo ja na poczatku ja dokarmialam butla, jak przez pierwsze dni nie mialam mleka, potem czasami odciagalam i mama karmila butelka jak musialam wyjsc, i jeszcze wprowadzilam 1 butle antykolkowego raz dziennie i od chyba 3 miesiecy mala w dzien cyca nie wezmie, tylko musze odciagac co 3h, a sa dni,ze co 2h,wiec sobie wyobraz.... w nocy bierze bez problemu,alebo w dzien, jak zjadla z butelki a byla juz w "transie ssania" :0 to tez wezmie,albo na pol spiocha. przez to spi ze mna, bo i mi latwiej a poza tym zapewnia "ciaglosc produkcji" :)))))
poza tym ostatnio obrazila sie na mleko modyfikowane i za nic nie wezmie, nawet kaszki musze robic na wodzie, bo nie zje. i to jest dokladnie to samo mleko,ktore pila wczesniej, niewiem,o co jej chodzi.....

dzis pierwszy dzien spania u siebie w pokoju. juz zaliczyla 2 drzemki i wlasnie usnela na noc, ale kolo polnocy ja wezme do siebie, jak bede szla spac, wlasnie ze wzgledu na podtrzymanie karmienia piersia

To faktycznie masz ciezko.... no i kolejny raz podwierdza sie ze kazde dziecko jest inne i nie ma sensu porownywac :)
i jestem pod wielkim wrazeniem ze Twoja mala juz spi :szok: i zazdroszcze. Moj o 8 bedzie sie dopiero kapal, pozniej butla i mam nadzieje ze od razu zasnie bo ostatnia drzemke mial kolo 5 wiec teraz na sile go przetrzymuje do tej 8 ;-)

Ja tez myslalam ze maly ma zapalenie w uszku i martwilam sie jak glupia ale faktycznie tez nie byl bardziej lub mniej marudny :tak:

a z tymi nawykami to macie racje: ja nie zasne nie majac koldry miedzy kolanami. K nie zasnie bez poduszki na glowie hehe a moja mama bez stoperow w uszach a tata trzepie nogami przy zasypianiu heheh :-)

czy wszystkie dzieci juz przesypiaja cale noce bez pobudek na jedzonko? Oli czasami przespi cala noc a ostatnio znow budzi sie kolo 3/4 na butle. :dry: a juz mialam taka nadzieje ze bede miec w pelni przespane nocki :-D przeliczylam sie hehe

To faktycznie masz ciezko.... no i kolejny raz podwierdza sie ze kazde dziecko jest inne i nie ma sensu porownywac :)
i jestem pod wielkim wrazeniem ze Twoja mala juz spi :szok: i zazdroszcze. Moj o 8 bedzie sie dopiero kapal, pozniej butla i mam nadzieje ze od razu zasnie bo ostatnia drzemke mial kolo 5 wiec teraz na sile go przetrzymuje do tej 8 ;-)

Ja tez myslalam ze maly ma zapalenie w uszku i martwilam sie jak glupia ale faktycznie tez nie byl bardziej lub mniej marudny :tak:

a z tymi nawykami to macie racje: ja nie zasne nie majac koldry miedzy kolanami. K nie zasnie bez poduszki na glowie hehe a moja mama bez stoperow w uszach a tata trzepie nogami przy zasypianiu heheh :-)

czy wszystkie dzieci juz przesypiaja cale noce bez pobudek na jedzonko? Oli czasami przespi cala noc a ostatnio znow budzi sie kolo 3/4 na butle. :dry: a juz mialam taka nadzieje ze bede miec w pelni przespane nocki :-D przeliczylam sie hehe

zartujesz? ignas nadal budzi sie co 3 h:/

reklama
i jestem pod wielkim wrazeniem ze Twoja mala juz spi :szok:

spi i dzis i wczoraj wczesniej , bo nie miala trzeciej drzemki, czasami ma drzemke miedzy 5 a 6 po poludniu i wtedy usypianie idzie ciezko,okolo 9,dlatego tez probuje przetrzymac.
docelowo jak zasnie do 8, to jestem szczesliwa, bo wtedy zaczyna sie "czas dla mamy" :)) i bb

do sciagania sie przyzwyczailam, przynajmniej na spacerze karmie bez stresu :)

Do góry