reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak szybko widoczny byl wasz brzuszek???

Brzuch to sprawa bardzo indywidualna, czasami w całej ciąży kobieta przybiera z 4 kg, więc i w 9. m-cu brzuch jest niewielki.

A jeśli chodzi o bóle - trzeba iśc do lekarza, ale to prawdopodobnie nic wielkiego.
Mnie całą ciążę, a właściwie 2 brzuch bolał mocno i ciężko i wszystko byłook.

reklama
Ja też miewam bóle w brzuchu, ale dopóki nie przypominają skurczy, nie stają się regularne i poza tymi bólami nic Ci nie jest, nie masz plamień itd. to nie ma co panikować! Bóle moga być związane z rozciąganiem sie macicy i poszerzaniem miednicy (ja około 15-17 tygodnia chodziłam jak połamana, bo tak mnie wszytsko bolało). Jeśli jednak bardzo Ciebie one niepokoją idź do lekarza. On powinien rozwiać wszystkie wątpliwości.:tak:
A brzuch, tak jak edyta27 napisała, to kwestia indywidualna. Zależy to od budowy ciała, mięśni itp. Moja koleżanka napoczatku 9 miesiąca miała mniejszy brzuch niz ja teraz (4,5 miesiąca). Ja do 14 tc nie miałam wcale brzucha, a w tydzień wyskoczył mi balonik i strasznie szybko rośnie.:-D
Głowa do góry! Jeszcze trochę i będziesz mogła sie pochwalić swoim balonikiem ;-) możesz popodglądać brzuszki oczekujących na maleństwa. Zobaczysz jak bardzo różnią się od siebie brzuszki dziewczyn, które spodzieają się dzieci w tym samym miesiącu ciąży.

niemartw sie mala czarna mi tez brzuszek pokazal sie w 19 tyg jak bylam w pierwszej ciazy
niema w tym nic dziwnego. jezeli lekarz cie zbadal i jest wszystko ok to niema co sie denerwowac
a bule brzucha sa normalne bo macica sie powieksz i kobiety szczuplutkie ktore jeszcze nie rodzily sa dardziej dokuczliwe!!!
pozdrawiam !!! i zycze wszystkiego dobrego!!!

a mam jeszcze niskie cisnienie, pulsujace bóle głowy... myśle ze to tez jest normalne ...

Ale uroki ciązy są masakryczne bóle w dole brzucha, bóle krzyza, kręgosłupa ... :frown:

Mam nadzieję że wszystko jest ok !

mala.czarna oj to ciąża daje Ci się we znaki. U mnie też nie ma tygodnia bez dwudniowej migreny :-( Ale głowa do góry, męczymy się tak po to, żeby miec przy sobie nasze kochane maluszki ;-)

Bedąc w ciąży też miałam bóle w dole brzucha i jakoś to zbagatelizowałam, ale dla pewności wybrałam się do lekarza. Okazało się że mam zagrożenie przedwczesnym porodem. Najlepiej wybrać się do gina, po co się zamartwiać. A małym brzuchem sie nie przejmuj. Ja idąc rodzic wyglądałam na 5 mies.

Dziewczyny jezeli chodzi o ten moj brzuch w 15 tygodniu. To tak stojac wyprostowana to sa tam jakies luki, widac minimalnie. ale jak nie poloze na plecch na boku nie ma sladu. tak samo jak i siedze nic niema zadnego sladu ciazy....:-:)-:)-:)-:)-( .

ja do końca 16 tygodnia chodziłam w normalnych dżinsach rozmiar 36, z kolei mojej siostrze wywaliło brzuch już w 10 tygodniu (!) tak że jej ustępowali w autobusie. To sprawa indywidualna.

reklama
Powinnaś się chyba raczej cieszyć , przynajmniej nie musisz nabywać drogą kupna większych ubrań :)) to chyba jest jakieś pocieszenie ??

Do góry