reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak szybko widoczny byl wasz brzuszek???

O! margot - dobra uwaga z odżywianiem. Ale co mamy jesc, zeby wzmocnic skóre? Przydałaby sie jakas sciągawka.

reklama
Gazelaczek, ważna jest dostateczna ilość cynku w organizmie, czytałam to w artykule o rozstępach na Gazeta/kobieta. Cynk zawierają m.in. pestki słonecznika i dyni. Były tam jeszcze inne wskazówki, ale nie pamiętam :-[ Nie mam pod ręką linku do tego tekstu, ale może poszperam i znajdę. Pozdrawiam!

na uelastycznienie skory bardzo dobre sa owoce avokado oraz pastylki z olejkiem z wiesiolka (nie wiem czy mozna je stostowac w ciazy). I wszystko co zawiera witamine E.
Chcialam zdementowac info, ktore podala ktoras z Was. To nie do konca prawda z tymi rozstepami pojawiajacymi sie PO ciazy. Zazwyczaj rozstepy pojawiaja sie w czasie 6-7 miesiaca (w zaleznosci od wielkosci brzuszka).
Ja mam aktualnie bardzo sucha skore - doslownie sie luszczy na calych nogach, na pupie, brzuchu i rekach jest chropowata. Moim zdaniem to wina niskiej temperatury na zewnatrz -12 C (totalny mroz) i bardzo cieplego i suchego powietrza wewnatrz mieszkania (kaloryfery)...

Nenyah, mi wlasnie dlatego mężuś kupił nawilżacz powietrza :laugh: Poza tym, ja marudze ze u mnie w domu zimno, ale generalnie dzieki temu skora nie jest przesuszona. Tyle ze z zimna wiecej jem i mam coraz większy tylek :(

Tak sobie po cichutku licze, ze jak przyjdzie wiosna, to moj wilczy apetyt troszke - tak choc troszenke - zmniejszy sie....

U mnie brzuszek, jak dla mnie jest bardzo duży. Ale zdaje mi się, że wpływ na to też ma to, co ubieramy. Niektórzy mówią ale Ty masz wielki brzusio na 6 miesiąc, a niektóre, że bardzo mały. Jest to sprawa indywidualnych doświadczeń osoby oceniającej nas. Ja i tak bardzo się cieszę , że mam duży brzuszek, bo przynajmniej wszyscy widzą, że jestem w ciąży, a to jest dla mnie wielki powód do dumy!!!
Co do rozstępów, narazie nie mam. Ale też słyszałam, że dopiero po ciąży mogą się pojawić. Zdaje mi się, że po prostu ważne jest, że jak się urodzi maleństwo to trzeba nadal systematycznie wcierać kremy w skóre. Ja od 3 miesiąca używam Fissan - wieczorem i Gerbera - rano. Kiedyś używałam tylko drogich kremów, ale z doświadczenia wiem, że np. w kremach antycellulitusowych nie za bardzo to się sprawdza. Nieraz okazało się, że tańszy krem, był bardziej skuteczny od tego drogiego. Ale i tak uważam, że z każdym kremem jest tak, że trzeba systematycznie używać, to dopiero będą widoczne efekty. Nawet jeżeli kupimy sobie krem za 500 zł, a nie będziemy używały go codziennie to nie zdziała cudów.
Ale co my się tam martwimy. Najważniejsze aby nasze maleństwa urodziły się zdrowe, a z tymi "małymi " problemami na pewno każda z nas poradzi sobie przynajmniej w sposób zadowalający. Czego sobie i Wam życzę Ewka

Ja stosowałam kolejno Mustelę, żel Istituto Ganassini, teraz krem Vichy. W kolejce czeka kolejna Mustela, bo jest najmilsza w użyciu. Co do efektów, na razie rozstępów nie mam, ale zakładam, że się pojawią, bo mam już stare rozstępy z okresu dojrzewania na biodrach, widocznie taka moja uroda. A macie już ciemną linię miedzy łonem a pępkiem, tzw. linea nigra? Ja jeszcze nie :)

No to ja jestem nienormalna wychodzi na to bo nic ale to naprawde nic nie używam- anik kremów ani oliwek normalnie nic- nie mam suchej skóry tylko zwykłą a rozstępy to mam od dziecka na plecach - a konkretnie nad pupą bo bylam strasznym grubaskiem i potem raptem schudłam 15 kg :o a co do brzucha to juz bezapelacyjnie widac ciąże na razie mam do przodu 4 kg ale niestety przed ciążą byłam chora na tarczyce(silana niedoczynność) i miałam do przodu 12 kg. tzn z przyjemnych 57 kg. przy 170m trafilam na 69 !!!!!! teraz to się jakos równoważy tzn. wszedzie chudne a brzuchal mi wywala- lekarz mówi, że leki na tarczyce działają ;D i to jest pocieszające a co do tych kremów to nie wiem czy stosować czy nie - mąż te rozstępy na moich plecach uwielbia i jakos nie mam parcia- może mi sie zmnieni..... nie wiem.... a i kolega który chodzi na siłownie też mi ten Flissan poleca- bo sam go używa i ponoć pomaga.

Mnie niestety nie stać na drogie kremy i używam tanią,polską Ziajkę.Chciałam dodać,że oprócz masowania rękawicą dobrze jest zakończyć kąpiel zimnym prysznicem.Ja tak robię od dłuższego czasu(idzie się przywyczaić) i mam nadzieję,że też jakiś skutek to da.

reklama
Mi strasznie szybko wyskoczył brzuch, w sumie od samego początku był opuchnięty, ale wcale się nie zmniejszył. Teraz (18 tydz) jest naprawdę big, znajomi otwierają szeroko oczy ze zdziwienia jak nie widzieli mnie z 2-3 tyg. Nawet postronne osoby zauważają mój stan. Ale co to będzie później ::)
A co do kremów to ja na początku stosowałam oliwkę, pod koniec 3 miesiąca skóra zaczęła swędzieć i się łuszczyć - kupiłam Ziajkę Mammamię i nie byłam zadowolona. Łuszczenie wcale się nie zmniejszyło mimo stosowania peelingów i masowania gąbką.
Teraz mam Penaten, w sumie fajnie nawilża, ale dość ciężko go rozsmarować.
W szafce czeka Mustela na większy brzusio, bo na taki wydatek to nie wiem czy sobie jeszcze pozwolę. Zapłaciłam 98 zł za 200 ml. Powiedzcie na ile Mustela starcza?
Acha i teraz wieczorem stosuję oliwkę na wilgotne ciało, na to Penaten, a rano balsam Nivea body i skóra jest super nawilżona.
Planuję jeszcze wypróbować Gerbera i Fissan choć odstrasza mnie to, że ponoć taki tłusty.

Do góry