reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

jak się zmienia nasza waga

wole 2 tyg do tylu niz do przodu. I tak juz ledwo daje rade z brzuchem i brakiem sily. Wiec moja teoria co do dugosci cykli mi sie bardzo podoba :)

reklama
Nati jak masz krótsze cykle to 2 dni wcześniej miałaś owulację więc do zapłodnienia doszło wcześniej a zatem termin wychodzi 2 dni wcześniej, tak nam tłumaczyła położna na SR, to standardowe liczenie dotyczy cykli 28-dniowych jeżli ktoś ma dłuższe lub krótsze to ostateczny termin należy skorygowac o te dni, wtedy jest najbardziej poprawnie.

ja mam taka tabelke:
[FONT=&quot]tydzień 30 - długość ok. 27 cm. Waga 1400g[/FONT][FONT=&quot]

tydzień 31 - długość ok. 28 cm Waga 1600g

tydzień 32 - długość ok. 29 cm(z wyprostowanymi nóżkami 41 cm). . Waga 1800g
[/FONT]
tydzień 33 - długość ok. 30 cm. Waga 2000g

tydzień 34 - długość ok. 32 cm. Waga 2250g

tydzień 35 - długość ok. 33 cm (z wyprostowanymi nóżkami - 45 cm). Waga 2550g

tydzień 36 - długość ok. 33 cm. Waga 2750g

tydzień 37 - długość ok. 35 cm (z wyprostowanymi nózkami - 47 cm). Waga 2950g

tydzień 38 - długość ok. 35 cm. Waga 3100g

tydzień 39 - długość ok. 36 cm. Waga 3250g

tydzień 40 - długość z wyprostowanymi nóżkami ok. 48-51 cm. Waga 3500 -....

a to może mi wytłumaczycie co mój gin miał na myśli! :-)

generalnie mój Robaczek w środę ważył 2200kg (34tydzień). Lekarz powiedział, że dzidzia mała i góra 3300 będzie ważyć.
powiedział też, że mój termin z tych magicznych obliczeń miał być na 06.04, ale po usg widać, że NAJWCZEŚNIEJ urodzi się 15.04.
no i w głowę teraz zachodzę o co chodzi. Wy piszecie, że te wyliczenia są nawet poprawne (brałam tabletki, więc cykl 28 dni i od razu zaszłam po odstawieniu), więc niby termin powinien być w miarę dobrze wyliczony. To czemu z usg wychodzi teraz inaczej, jak z poprzednich też termin na 6 wychodził? Zmartwiło mnie też, że powiedział, że dzidzia mała:-( a Wasze są przecież w podobnej wadze...

Teraz termin moze co wizytę byc inny, dużo zależy od sprzetu, a co do wagi to co podała Nati to jest tylko taka ogólna tabelka, ale usg ma szersze normy i lekarze też inaczej to podają, bo mają normy od do na każdy tydzień, jedne dzieci są większe inne mniejsze i nie ma się czym martwić, poza tym czasem maluszek przyspiesza ze wzrostem czasem troszkę zwalnia i nie ma się czym przejmować. rozbieżności 2-3 tygodniowe są w normie.
Każdy lekarz podaje też pewne informacje z własnego doświadczenia.
To, ze zaraz po tabletkach zaszłaś w ciąże, nie oznacza wcale, że owulacja nie wystąpiła kilka dni później, bo tabletki nie pilnowały już długości cyklu.
Zresztą te wszystkie terminy są tylko orientacyne, bo maluszki i tak przeważnie rodzą sie w innym dniu. Dzidzia wie sama kiedy powinna wyjść na świat.

Dziecko urodzone w terminie może ważyć od 2500 g i jest to w normie więc nie ma się zupełnie czym martwic:tak:

Dzięki Wam za odpowiedzi. Z tego wnioskuję, że to nasze 1950 kg w 33 tygodniu to wręcz przeciętna waga :) To ja nie wiem, o co chodziło lekarzowi, ale się cieszę, bo jest nadzieja, że dziecko nie będzie aż tak duże jak się obawiałam. Oby tak dalej.

Dzieki za pocieszenie :)
A z tym malym brzuchem (?) u mnie, to jeszcze jest takie cos, ze waga mi stoi od ponad 2 tyg i nic nawet nie drga. A przeciez to czas kiedy bobasy rosna, a przynajmniej powinny... :| O wadze bobasa nic nie wiem, bo u nas nie podaja... :/ Moze po prostu taka moja 'uroda'...

reklama
Do góry