reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

jak się zmienia nasza waga

A mnie się wydaje, że należy wpisać wagę zanim się zaszło w ciąże, a kalkulator wyliczy wagę po porodzie:-)

reklama
A mnie się wydaje, że należy wpisać wagę zanim się zaszło w ciąże, a kalkulator wyliczy wagę po porodzie:-)

właśnie tak robimy.
tyle że zawsze pokazuje +5kg niż sprzed ciąży, a po drugie skąd wie ile ważyło dziecko? wiadomo że dziecko 3kg a 4,5 kg to półtora kg różnicy w naszej wadze też będzie!! a nie że zawsze 5kg+

a ja wlasnie przeczytalam ze od 29tc do konca tyje sie po 0.5kg na tydzien czyli przybedzie min 5kg.
Z tym ze tak jak mowicie glownie to dziecko tyje std nasza wieksza waga :)

na kalkulatorze wychodzi +1kg niz przed ciaza.. a ja bym tak chciala jeszcze te 10kg po poprzedniej zgubic :p heh

a ja wlasnie przeczytalam ze od 29tc do konca tyje sie po 0.5kg na tydzien czyli przybedzie min 5kg.
Z tym ze tak jak mowicie glownie to dziecko tyje std nasza wieksza waga :)

na kalkulatorze wychodzi +1kg niz przed ciaza.. a ja bym tak chciala jeszcze te 10kg po poprzedniej zgubic :p heh
och jeszcze 2kg/mc mnie nie pociesza....ale z drugiej strony od półtora miesiąca przytyłam 0,5kg więc to tylko teoria:D

ja tam mam w nosie. przytylam 12,5kg i to wpierdzielajac az milo. wiem, ze ostatnie dwa miechy na pewno jeszcze dobije do 16 minimum. trudno :-)

ja zrzucalam po porodzie 10-12kg, ale reszte baaaardzo powoli, dopiero ok 4-5mies po porodzie cos sie ruszylo i zaczelo spadac dalej. do wagi sprzed ciazy dochodzilam dopiero 8-10 mies po porodzie.
to jest naprawde indywidualna sprawa.

ja np startowalam z Filipem z wagi 54kg i przytylam 22kg!!! klocek byl ze mnie. po 8 miesiacach niemal jak nowka, ale zaszlam znowu w ciaze. wiec z Maksem startowalam z wagi 56kg i przytylam 18kg.
teraz startowalam z 56,5kg (ale wydawalam sie sobie ogolnie najszczuplejsza ever - rozmiar 34 rzadko nosilam nawet przed pierwsza ciaza, a teraz - wowww :-D ) no i juz 12kg na plusie, d mi urosla okrutnie i uda - ale tak bylo za kazdym razem w ciazy, wiec sie nie martwie, po porstu rozchodza mi sie biodra, zeby bylo latwiej dziecko urodzic :-)

no... niby tak, ale postanowilam mniej sie obzerac. bo w sumie to tylko rozpycham sobie zoladek. jem wszystko, na co mam ochote, ale w mniejszych ilosciach - np jeden talerz ziemniakow z kapusta :-D a nie caly garnek, jeden talerz zupy - a nie dwa itp, itd. jem do zaspokojenia pierwszego glodu i basta.
na wieczor tez juz staram sie nie jesc chleba, ziemniakow i makaronow, tylko owoce, kisiel np, ewentualnie platki z mlekiem. bo naprawde byl czas, ze przeginalam totalnie.

reklama
mi chodziło o to, że się tym aż tak nie przejmujesz i nie załamujesz, że ileś tam przybyło :) Jakiś umiar musi być ;) Ja na szczęście mam coraz mniej miejsca w żołądku. Ale to się tak zbiera. Tu się coś zje troszkę, potem coś innego, gryza tego czy tamtego i kilogramy przybywają.

Do góry