reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 6 4,5%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,9%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,7%

• Wszystkich głosujących
    132
U nas wszystko wporzadku ale przyjaciulka tez musiala usunac bo jej maz odczuwal bol.
Marzenka ja tez z Austrii ale spirale zakladalam w PL i teraz sie ciesze nie sadzilam,ze tu jest az taki koszt:szok:Za wszystko zaplacilam chyba 320 zloty ale nie pamietam dokladnie.

reklama
Witajcie!:-) mnie zakładał Dr.Truskolaski z 22bezyrku to polak,prowadził moje ciąże,sama spirala kosztowała w aptece 160euro i ghdy zadzwoniłam do niego z pytaniem czy moge przynieść ze sobą spirale to powiedział ,że tak i założenie będzie kosztowało 300 euro więc widzisz jak to tutaj jest za samo założenie które trwa 5 min 300 euro to już przesada,ale niestety zależało mi na pewnym zabezpieczeniu a pozatym nic innego u mnie nie wchodzi w rachube.Pozdrawiam wszystkie dziewczyny.

No ja dosc daleko od Wiednia jestem jakies 170 km.A spirali tez sama nie kupowalam lekarz mial i on tez zakladal.Ze wzgledow fizjologicznych u mnie to trwalo 40 min. gin mial zabawe ale jakos udalo mu sie i jest teraz oki.

Juz kiedys pisalam,ze nie mam hormonalnej ale watki nam polaczyli :-)Sorki za niewyjasnienie.Mimo wszytsko dosc drogie sa,a hormonalnej nie chcialam bo za dlugo bralam tabletki i powiedzialam w koncu stop.

Ja bylam u lekarza i powiedział mi, że Mirena jest dla kobiet koło 40, a nie dla tych co mają między 25-35 lat. Podobno Mirena powoduje u młodych kobiet torbiele czynnościowe i trzeba ją wtedy wyjąć....

Odświeżę trochę ten wątek.
Otóż jestem mamą, która nie brała żadnych hormonów.
Przez pierwszych 5,5 mca - nic nie robiliśmy z naszą płodnością, miewałam schizy, że jestem w ciąży, ale w końcu zaczynałam mieć tego serdecznie dość.
Od początku wiedziałam, że będziemy stosować metody naturalne tylko trudno mi się było zebrać. W końcu przeczytałam zieloną książeczkę (esencja metody Rotzera), trafiłam na 28 dni i mnie "wciągło" na całego.
Okresu dopóki karmiłam piersią nie było, w ciążę nie zaszłam, chociaż zdarzały się długie okresy wstrzemięźliwości - nic to, prawdę powiedziawszy wówczas byłam tak zmęczona swoim macierzyństwem, że ostatnie o czym myślałam to seks.
Odkąd przestałam karmić minęło niecałe pół roku. Jestem w trakcie 5tego cyklu. Ciąży na razie nie planuję, chociaż też nie w każdym cyklu jednakowo sumiennie odkładamy poczęcie (zdarzyło nam się współżyć w dniu szczytu, ale z pełną świadomością możliwych konsekwencji - niestety albo na szczęście nie doszło do ciąży).
NPR wkręca :)

witam, z ciekawoscia czytam posty o NPR w trakcie karmienia piersia, jakos tak wydawalo mi sie ze to niemozliwe - a jednak mozliwe tlyko trudniejsze.. sama poszlam na latwizne i przed narodzinami obu synkow stosowalam aparacik Persona ( ustala dni plodne mierzac pojawienie sie hormonu luteizujacego czy jak on sie zwie ktorego obecnisc jest niezbedna do uwolnienia jajeczka) minusy to to ze trzeba miec cykle regularne 23-35 dni maks, i ze czasem bywa wpada... raz okazalo sie ze aparcik ktory przyzwyczail sie do penwego typu moich cykli jak zwykle dzien 8 pokazal ze mozna a 9...okazalo sie ze dzien plodny w okolicy... lenistwo i niedowierzanie jakos sprawilo ze zapomnialam 'sprawdzac' aparat obserwujac sluz..:-D niemniej obaj chlopcy sa planowani

niestety nie nadaja dopiero po 3 okresie od zakonczenia karmienia, dlatego tez nie czuje sie pewnie w NPR przy karmieniu gdyz wczesniej polegalam na aparacie a wlasne obserwacje troszke 'zawalilam' ...

reklama
akwamaryn- pierwsze słysze, mam 20lat i mi lekarz powiedział że skoro nie planuje mieć szybko dziecka to moge sobie założyć mirene, tylko powiedział mi czy mnie nie będzie denerwowało to ze moge nie mieć okresu...

Do góry