reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
Mieszane mam uczucia.

Przyznam się szczerze, ze poznawałam tą metodę pół roku przed ślubem i stosujemy ja z mężem 4 rok :tak:.
METODA BARDZO I POMOGŁA I BARDZO MNIE WKURZA -SZCZERZE.

Na początku myśleliśmy, że "mamy czas" na dziecko. Ale po jakimś czasie okazało się, że przez ponad pół roku (!) nie miałam owulacji. Niby normalnych 5 cykli zakończonych miesiaczką. Gdyby nie obserwacje, nawet bym się nie zorientowałam. Wtedy uznaliśmy, że jednak już czas na maleństwo. Mój lekarz polecił mi poczekać 2 cykle i bacznie obserwować i jeśli nic się nie zmieni, rozpoczęlibyśmy leczenie. Szcześciem wszystko się "unormowało" i przy 2 cyklu (oba już były płodne) postaraliśmy sie o Szymonka. Synuś ma już 2 latka.
Kiedy synuś skończył 11 miesięcy, ja myślałam już o drugim dziecku. Zostało mi tylko przekonać męża i wybgrać wspólnie odpowiedni termin. Troszkę jeszcze poczekaliśmy. Początkowo miało być kwietniowe, ale trochę chorowałam i w końcu zdecydowaliśmy, że na sierpień - wrzesień. Za 3 tygodnie rodzę.
CO DO PLANOWANIA METODA JEST SUPER.

Muszę jednak przyznać, że bywa strasznie wkurzająca.:wściekła/y:
Szczególnie jak się ma cykle, jak ja 34-58 dni i tęskni za czułością męża :zawstydzona/y:.
Tym bardziej, że zdarzają mi sie cykle bezowulacyjne i to już zupełnie wytrąca mnie z równowagi. Wtedy wypada strasznie dużo dni, które trzeba uznać jako "teoretycznie płodne".

A po porodzie karmiłam wyłącznie piersią przez 5 miesięcy, potem dokarmiałam papkami i soczkami i odstawiłam po 10 miesiacach. Pierwszą owulacje "po porodzie" miałam chyba po 9-10 miesiacach po porodzie.

Słyszałam o jakimś urządzeniu badajacym hormony i wskazującym dni płodne. Nie wiem tylko na ile jest wiarygodne.

reklama
Hej
ze wzgledu na endometrioze ginka przepisala mi wlasnie cerazette ale przytylo mi sie po nich i ciągle plamiłam...z powodu malej ilosci pokarmu przestalam malego karmic po powrocie ze szpitala do domu (w drugim tygodniu bo maly mial zapalenie pluc). wybralam dwa opakowania. teraz biore Yasmin i jest ok nawet schudłam 3 kg :D

hej:) stosuje tabletki yasmin od 8 miesiecy:) jestem z nich bardzo zadowolona;) nie maja zadnych skutkow ubocznych tzn: nudnosci podczas zazywania, nie przybiera sie na wadze, rzeczywiscie poprawil sie wyglad skory:) jedynie co mnie na poczatku denerwowalo to to ze czesto chodzilam siusiu:D poniewaz nie zatrzymuja wody w organizmie;D cena jest nawet przyjazna;) wiec ja osobiscie je polecam:)

Hej
gdyby to ode mnie zalezalo, nie brałam bym żadnych tabsów,
biore bo musze. Jest to właśnie Yasmin. Zgodnie z jedną opinia w artykule sypia mi sie włosy, ale mysle ze to po ciązy bo i przed ciąza tak było (ciązowa uroda nie moze trwac wiecznie :-( )Co do zakrzepicy ( bo czeka mnie wieloletnie branie) to mam przepisany Akard 75 mg raz na tydzien w celu rozrzedzenia krwi i cerutin 1x1dz. zeby nie robiły sie pajączki :-)Narazie jest ok ( 2 opakowanie), ale dla mnie to początek. mam okropna umiejetnosc zapominania o ich braniu <lol> wiec tak czy siak z mezem musimy uwazac. Nawet przypominacz w tel mi nie pomaga, jak sie zajmuje malym to o bozym swiecie zapominam:zawstydzona/y:
Pozdrawiam

hej!! naczytałam już sie bardzo wielu rzeczy na temat mercilonu ale nadal jestem w kropce i to wielkiej!! czy te tabletki są naprawdę dobre?? możecie mi powiedzieć dziewczyny czy mogę spać spokojnie bez obawy że zajdę w ciąże?? jakie są wasze opinie i doświadczenia na ten temat?? pomóżcie!!!!:hmm:

Ja brałam mercilon przez 4lata ;-) dzidzia się nie pojawiła, nie miałam żadnych skutków ubocznych no poza tym że urosł mi biust ;-)

Witajcie.mam zaczac uzywac wlasnie tabletki o nazwie Mercilon,tylko wlasnie nie wiem od ktorego momentu moge wspolzyc ??jezeli wezme pierwsza tabletke to np moge po godzinie juz wspolzyc??? jak to jest?
dziekuje za odp:)

reklama
Ja tez biore i wlasciwie od zawsze bralam Mercilon i jestem bardzo zadowolona.
Teraz jednak pojawil sie pewien problem. Niedawno zaczelam trzecie po przerwie na ciaze itd. opakowanie Mercilonu.W pierwszym tygodniu po rozpoczeciu trzeciego opakowania zapomnialam lyknac dwoch tabletek w 3 i 4 dniu. Wzielam je dopiero rano, choc powinnam wieczorem poprzedniego dnia. Oczywiscie stosuje teraz dodatkowo prezerwatywe, ale mam problem, bo nie wiem kiedy mam rozpoczac kolejne czyli czwarte opakowanie. Czy po 7 dniowej przerwie czy w pierwszy dzien miesiaczki. Na ulotce nic na ten temat nie pisze.
Moze ktoras z was miala podobna styuacje?

Do góry