reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
reklama
swoją drogą to trochę chore, żeby ktoś decydował za nas. Ja nie chcę mieć wiecej dzieci i chętnie bym sobie podwiązała jajowody, ale państwo na to nie wyraża zgody. Tabletek brać nie mogę bo się źle po nich czuję, seks w gumce to jak nie seks, metody kościoła o kant du.. potrzepać przy tak nieregularnych miesiączkach jak moje. Inne metody typu wkładka, spirala itp nie są 100%, do tego mają ogromny wpływ na nasz organizm. Nie chcę żeby państwo mi zrefundowało zabieg, niech tylko wyrazi na niego zgodę, a sama sobie zapłacę. Co lepsze, zabieg, czy stres co miesiąc do czasu aż przekwitnę, że mogę być w ciązy. I jaką mam mieć przyjemność z takiego pożycia.

no moze i tak jest napisane,że ze wskazań medycznych , ale byłam na ich stronie i nic na to nie wskazuje. Odwiedziłam też kilka for i tam panowie pisali ,że tam i w Warszawie robili jako anty. Zresztą robia i w Niemczech i w Czechach, więc jak się zdecydujemy to wybierzemy sie do sąsiadów w najgorszym wypadku. Tyle,że czesi maja taniej:tak:

design_title_zalety.jpg
Zalety:
  • Bardzo wysoka skuteczność (powyżej 99%)
  • Nie wpływa na funkcje seksualne
  • Nie wpływa na czynność hormonalną gruczołów płciowych
  • Nie ma skutków ubocznych
  • Usuwa strach przed niepożądaną ciążą
  • Na stałe rozwiązuje problem antykoncepcji
  • Eliminuje konieczność stosowania innych, doraźnych form antykoncepcji
  • Nie wpływa negatywnie na ogólny stan zdrowia
  • W aspekcie ekonomicznym jest jedną z najtańszych metod antykoncepcji (wydatek jednorazowy)
Wady:
  • Próba ponownego, chirurgicznego udrożnienia nasieniowodów nie zawsze kończy się sukcesem
  • Próba udrożnienia nasieniowodów jest kosztowana

i znalazłam jeszcze cos takiego

Polskie prawo o sterylizacji

W Polsce nie ma regulacji prawnych odnoszących się bezpośrednio do stosowania sterylizacji jako świadomie wybranej metody antykoncepcyjnej. W praktyce oznacza to, że problem dopuszczalności sterylizacji jest regulowany przez art. 155 kodeksu karnego, ponieważ ten właśnie zapis odnosi się do sytuacji, kiedy człowieka pozbawia się zdolności płodzenia.

W artykule czyn ten wymieniony jest wśród krzywd, których wyrządzenie podlega karze pozbawienia wolności. Tymczasem, zgodnie z uznanymi prawami człowieka, świadoma i dobrowolna rezygnacja z własnej płodności jest podstawowym prawem człowieka. Tak więc zabiegi wykonywane przez lekarzy na żądanie zainteresowanych osób nie tylko nie mogą być traktowane jak przestępstwo, ale powinny być dostępne na równi z innymi metodami antykoncepcji.

KTO:

1. pozbawia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia albo
2. powoduje inne ciężkie kalectwo, ciężką chorobę nieuleczalną lub długotrwałą, chorobę zazwyczaj zagrażającą życiu, trwałą chorobę, trwałą całkowitą lub znaczną niezdolność do pracy w zawodzie albo trwałe poważne zeszpecenie ciała,
3. podlega karze więzienia od roku do lat 10.

Kodeks karny, art. 155 §1

pchelka na 100% wazektomia jest nielegalna w Polsce bo jest nieodwracalna, a w Polsce kazdy zabieg trwale zabierajacy plodnosc jest nielegalny. Prawdopodobnie mozna ja zrobic na czarnym rynku- i stad te informacje ktore znalazlas. Na nfz tym bardziej nie masz co liczyc- nie finansuja nielegalnych zabiegow;-).

hejka ja wiem dlaczego tak jest hehe nielegalna jest bo jest nieodwracalna

ale ...

ta ktora robia w Toruniu i w Warszawie jest powiedzmy "legalna "

nie robi sie jej na czarnym rynku (tam bym meza nie poscila do jakiegos rzeznika
)

zeby byla "legalna " to wystarczylo ze napisali ze jest ODWRACALNA wazektomia

a ze czesto u ok 30% odwrocenie wazektomii sie nie udaje ale maja napisane ze jest

"o
dwracalna wiec prawa nie łamia " hehehe

reklama
A czy słyszałaś o NPR np:
metoda Rotzera
W metodach naturalnych nie czekasz na okres tylko czekasz na owulację, po której masz około 12 dni 100% niepłodności kiedy nie można zajść w ciążę i można się kochać bez stresu, że się zajdzie w niechcianą ciążę.

Ostatnia edycja:
Do góry