ja tez kiedys bralam cilest najpierw jakies 1.5 roku pozniej ok 6 miesiecy przerwy i znow jakis rok - zadnych ubocznych objawow - polecam i cena dostepna :-)
reklama
Emilia1983
Fanka BB :)
ja brałam Azalię, ale bardzo źle się czułam po niej. Odstawiłam. Teraz wzięłam zastrzyk takina 3 miesiące. Pierwszy miesiąc dobrze, ale później lało się ze mnie cały czas :-(, ale tak jak napisała karolap5 jest to rzecz bardzo indywidualna
Witam,
jakieś 3-4 tygodnie temu odstawiłam tabletki azalia (obecnie nie stosuję żadnych środków hormonalnych), w sylwestra rano dostałam pierwszej miesiączki, ale jakieś takiej "brudnej", tzn krew była taka jakby brązowawa, przypominało mi to późniejszą wydzielinę połogową, kiedy przestała mi lecieć krew. Następnego dnia, krew była już "czysta", normalna, a dzisiaj rano już kończy mi się okres, mimo tego, że przed ciążą miałam 5 dni, a nie 3, i pierwszego dnia wszystko mnie bolało, a tutaj nic. Czy to normalne?
jakieś 3-4 tygodnie temu odstawiłam tabletki azalia (obecnie nie stosuję żadnych środków hormonalnych), w sylwestra rano dostałam pierwszej miesiączki, ale jakieś takiej "brudnej", tzn krew była taka jakby brązowawa, przypominało mi to późniejszą wydzielinę połogową, kiedy przestała mi lecieć krew. Następnego dnia, krew była już "czysta", normalna, a dzisiaj rano już kończy mi się okres, mimo tego, że przed ciążą miałam 5 dni, a nie 3, i pierwszego dnia wszystko mnie bolało, a tutaj nic. Czy to normalne?
zalozylam implant w kwietniu 2010 roku w koncu moge powiedziec ze jestem z niego zadowolona pierwsze pol roku byly maskryczne miesiaczka sie nie konczyla krwawilam codziennie i do tego przytylam 5 kg od listopada wszystko sie unormowalo mam regolarne miesiaczki i przestalam tyc.
Ostatnia edycja:
julkowa
Agentka 002 :-)
Co zatem robisz na takim forum gdzie głownie rozmawia sie o dzieciachWitam, jestem nowa na forum ale postanowiłam się od razu wypowiedzieć nt depo-provery. Wiadomo że każdy organizm jest inny i każdy inaczej reaguje- ja np reagowałam fatalnie na tabletki anty, przez kilka lat miałam nieprzyjemność łykać yasmin, cilest, minulet i diane 35- zmiany i przerwy sugerował lekarz oczywiście po badaniach hormonalnych. Przez pierwszy miesiąc było dobrze a potem po każdych tabsach bolała mnie głowa, miałam nudności i zerową ochotę na seks. Po kilku latach "zabawy" i wymiany tych "cudownych" pigułek miałam tak dość że w ogóle zaprzestałam stosowania antykoncepcji ale poniewaz nie chciałam nigdy mieć dziecka to obawa przed wpadką i wyczekiwanie okresu jak zbawienia doprowadziły mnie to stanów depresyjnych i ogormnego lęku. Stosowałam potem plastry które są wg mnie totalnie beznadziejne. Ponieważ miałam całe życie dosyć miesiączek i nienawidziłam ich i bólu im towarzyszącego od młodości zdecydowałam się na zastrzyk. Oczywiście lekarz "wydziwiał" bo faktem jest że może być problem z zajściem w ciąże po odstawieniu ale z racji tego że ja nie mam 17 lat i wiem akurat razem z mężem że dziecka to my absolutnie mieć nie chcemy- zaczęłam stosować zastrzyki. I stosuję je, rzecz jasna z przerwami dla zdrowia i odreagowania,od 5 lat. Mam przenajświętszy spokój z okresem, złym humorem, skurczami, bólem i łykaniem ketonali. Czuję się rewelacyjnie jak nigdy wcześniej. Nie wiem jak można tęsknić za miesiączką- ja w okresach odstawienia zastrzyków z nienawiścią obserwuję gdy się to świństwo pojawia.
I bardzo poprawiła mi się cera i włosy, zawsze miałam cerę tłustą- od 5 lat jest wszystko unormowane. Nie przytyłam bo ruszam się i nie jem ile wlezie. No i dobre samopoczucie sprawia że świetnie mi idzie w pracy, a pamiętam jak kiedyś zdarzało mi się brać wolne bo wymiotowałam z bólu w czasie okresu....
Wg. mnie same plusy. Aczkolwiek należy po 4-5 zastrzykach zrobić przerwę na jakieś 3 miesiące. No i badać się u gina i robić hormony, badać piersi itd.jak dla mnie najlepsza forma antykoncepcji w sytuacji gdy metody dla partnera w zasadzie ograniczają się tylko do prezerwatyw a podwiązanie nasieniowodów czy przecięcie jajowodów jest niestety nielegalne w PL(
co do wazektomi to chyba nie do końca jest tak nielegalna Wazektomia - Skuteczna metoda antykoncepcyjna dla mężczyzn po za tym ze szalenie droga
ja ogólnie po 2 seriach jestem zadowolona tylko 2 twz skutki uboczne mnie dopadły
- zero ochoty na sex (przez okres 3mc -1stosunek) wiec chyba na tym polega ta anty
-odkąd zaczełam brać jestem tak cholernie nerwowa i rozdrażniona ze az mnie samej ze sobą ciezko wytrzymać
dlatego jak na razie rezygnuję
kurcze weź ty nawet nie strasz ludziJa uzywałam depo-provera po porodzie Hani, po 3 mies chcialam zmienic go na tabletki, poszlam do gina, zastrzyk mial dzialac jeszcze do konca lutego, ja w polowie bylam u gina, wzielam tabletki i tak je bralam do czerwca... nagle zaczelam odczuwac jakies ruchy w brzuchu... moje sercemi podpowiadalo ze jestem w ciazy ale ja kurcze myslalam ze jak, przeciez bylam u gina, nie mialam przerwy w braniu anty itd.... zrobilam test a tu dwie kreski... poszlam do gina... a tu juz przelom 4-5 mies ciazy.... ehhhh...
nie polecam... ;]
tzn ze do zapłodnienia doszło w tych 3 mc czy juz po nich a ze niby miał jeszcze działać?
bo to ze lek moze jeszcze działać po 3 mc nie koniecznie jest powiedziane ze tak bedzie i raczej bym na to nie liczyła ale jesli stało sie to w tych 3mc to jestem w wielkim szoku
Gorzata2009
Zaciekawiona BB
Witam
Która z was stosuje plastry Evrachciałabym usłyszec opinie na ten temat bo słyszałam już różne,od dobrych po tragiczne
właśnie chciałam zacząc stosowac ale natknełam się w necie na artykuł o tym że kilka Polek zmarło po ich stosowaniu i że mają paskudne działania nie pożądane,co myślicie na ten temat?
o np.znalazłam taki opis:
Evra®
Ethinylestradiol, Norelgestromin
Contraceptivum, hormonum ATC: G 03 AA 13
Janssen-Cilag
Działanie niepożądane:
Bardzo częste: objawy ze strony piersi, ból głowy, reakcje w miejscu przyklejenia plastra, nudności. Częste: objawy przypominające grypę, bóle pleców, uraz, zmęczenie, alergia, zawroty głowy, migrena, bóle brzucha, wymioty, biegunka, zapalenie żołądka i jelit, wzdęcia, niestrawność, zwiększenie masy ciała, bóle mięśni, gruczolakowłókniaki piersi, nieprawidłowy wynik badania cytoonkologicznego wymazu z szyjki macicy, labilność emocjonalna, depresja, bolesne miesiączkowanie, zapalenie pochwy, krwawienie międzymiesiączkowe, krwotok miesiączkowy, powiększenie piersi, zaburzenia cyklu miesiączkowego, zakażenie górnych dróg oddechowych, zapalenie zatok, świąd, trądzik, wysypka skórna, zakażenie dróg moczowych. Nieczęste: reakcje alergiczne, uderzenia gorąca, ból w klatce piersiowej, ból kończyny dolnej, ból, osłabienie, obrzęk, omdlenie, nadciśnienie tętnicze, kurcze kończyn dolnych, zawroty głowy, przeczulica, niedoczulica, drgawki, drżenie, zaparcia, zapalenie żołądka, żylaki odbytu, choroby zębów, zapalenie dziąseł, kołatanie serca, hipertriglicerydemia, hipercholesterolemia, zaburzenia ścięgien, bóle stawów, osłabienie mięśni, zmniejszenie libido, niepokój, zwiększenie łaknienia, bezsenność, jadłowstręt, bolesne spółkowanie, senność, niedokrwistość, choroby sromu, zmiany szyjki macicy, laktacja w okresie poza połogiem, skurcze macicy, zaburzenia jajnika, krwotok z dróg rodnych, krwawienie z odstawienia, zapalenie piersi, ropień, duszność, astma oskrzelowa, odbarwienia skóry, zaburzenia skóry, wyprysk, nasilone pocenie się, pokrzywka, wyłysienie, reakcje nadwrażliwości na światło, suchość skóry, kontaktowe zapalenie skóry, wykwity pęcherzowe, żylaki, zapalenie spojówek, zaburzenia widzenia, uogólnione powiększenie węzłów chłonnych. Rzadkie: cellulitis, powiększenie brzucha, nietolerancja alkoholu, płaczliwość, hipotensja, hipertonia, zaburzenia koordynacji ruchów, dystonia, porażenie połowiczne, nasilenie migreny, neuralgia, splątanie, zaburzenia gospodarki tłuszczowej, hiperprolaktynemia, wysypka na błonach śluzowych, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, suchość w ustach, nasilone wydzielanie śliny, zapalenie jelita grubego, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zwiększenie aktywności aminotransferaz, kamica żółciowa, zaburzenia czynności wątroby, kseroftalmia, zmniejszenie masy ciała, otyłość, łagodne nowotwory piersi, rak szyjki macicy in situ, plamica, zator tętnicy płucnej, zakrzepica, zwiększenie libido, depersonalizacja, apatia, nasilenie depresji, paranoja, ból okolicy krocza, owrzodzenie narządów płciowych, zanik piersi, melanosis, nieprawidłowa pigmentacja, depigmentacja skóry, zimna i wilgotna skóra, ostuda, ból przy mikcji, uderzenia gorąca, zakrzepica żył głębokich, zator tętnicy płucnej, powierzchowne zakrzepowe zapalenie żył, zaburzenia żył, ból żył, zaburzenia dotyczące oczu.
szczerze mówiąc troche mnie to przeraża
Która z was stosuje plastry Evrachciałabym usłyszec opinie na ten temat bo słyszałam już różne,od dobrych po tragiczne
właśnie chciałam zacząc stosowac ale natknełam się w necie na artykuł o tym że kilka Polek zmarło po ich stosowaniu i że mają paskudne działania nie pożądane,co myślicie na ten temat?
o np.znalazłam taki opis:
Evra®
Ethinylestradiol, Norelgestromin
Contraceptivum, hormonum ATC: G 03 AA 13
Janssen-Cilag
Działanie niepożądane:
Bardzo częste: objawy ze strony piersi, ból głowy, reakcje w miejscu przyklejenia plastra, nudności. Częste: objawy przypominające grypę, bóle pleców, uraz, zmęczenie, alergia, zawroty głowy, migrena, bóle brzucha, wymioty, biegunka, zapalenie żołądka i jelit, wzdęcia, niestrawność, zwiększenie masy ciała, bóle mięśni, gruczolakowłókniaki piersi, nieprawidłowy wynik badania cytoonkologicznego wymazu z szyjki macicy, labilność emocjonalna, depresja, bolesne miesiączkowanie, zapalenie pochwy, krwawienie międzymiesiączkowe, krwotok miesiączkowy, powiększenie piersi, zaburzenia cyklu miesiączkowego, zakażenie górnych dróg oddechowych, zapalenie zatok, świąd, trądzik, wysypka skórna, zakażenie dróg moczowych. Nieczęste: reakcje alergiczne, uderzenia gorąca, ból w klatce piersiowej, ból kończyny dolnej, ból, osłabienie, obrzęk, omdlenie, nadciśnienie tętnicze, kurcze kończyn dolnych, zawroty głowy, przeczulica, niedoczulica, drgawki, drżenie, zaparcia, zapalenie żołądka, żylaki odbytu, choroby zębów, zapalenie dziąseł, kołatanie serca, hipertriglicerydemia, hipercholesterolemia, zaburzenia ścięgien, bóle stawów, osłabienie mięśni, zmniejszenie libido, niepokój, zwiększenie łaknienia, bezsenność, jadłowstręt, bolesne spółkowanie, senność, niedokrwistość, choroby sromu, zmiany szyjki macicy, laktacja w okresie poza połogiem, skurcze macicy, zaburzenia jajnika, krwotok z dróg rodnych, krwawienie z odstawienia, zapalenie piersi, ropień, duszność, astma oskrzelowa, odbarwienia skóry, zaburzenia skóry, wyprysk, nasilone pocenie się, pokrzywka, wyłysienie, reakcje nadwrażliwości na światło, suchość skóry, kontaktowe zapalenie skóry, wykwity pęcherzowe, żylaki, zapalenie spojówek, zaburzenia widzenia, uogólnione powiększenie węzłów chłonnych. Rzadkie: cellulitis, powiększenie brzucha, nietolerancja alkoholu, płaczliwość, hipotensja, hipertonia, zaburzenia koordynacji ruchów, dystonia, porażenie połowiczne, nasilenie migreny, neuralgia, splątanie, zaburzenia gospodarki tłuszczowej, hiperprolaktynemia, wysypka na błonach śluzowych, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, suchość w ustach, nasilone wydzielanie śliny, zapalenie jelita grubego, zapalenie pęcherzyka żółciowego, zwiększenie aktywności aminotransferaz, kamica żółciowa, zaburzenia czynności wątroby, kseroftalmia, zmniejszenie masy ciała, otyłość, łagodne nowotwory piersi, rak szyjki macicy in situ, plamica, zator tętnicy płucnej, zakrzepica, zwiększenie libido, depersonalizacja, apatia, nasilenie depresji, paranoja, ból okolicy krocza, owrzodzenie narządów płciowych, zanik piersi, melanosis, nieprawidłowa pigmentacja, depigmentacja skóry, zimna i wilgotna skóra, ostuda, ból przy mikcji, uderzenia gorąca, zakrzepica żył głębokich, zator tętnicy płucnej, powierzchowne zakrzepowe zapalenie żył, zaburzenia żył, ból żył, zaburzenia dotyczące oczu.
szczerze mówiąc troche mnie to przeraża
Ostatnia edycja:
Ja stosowalam te plastry tylko pol roku ale nie mialam zadnych problemow, jedyne co to jak przykleilam pierwszy na lopatce to mnie strasznie to miejsce swedzialo ale nastepny przykleilam na udzie i juz nie swedzialo. Ja kiedys przykleilam na plecach ten plaster rozgrzewajacy i tez mnie swedzial wiec chyba mam takie plecy Jesli wroce do antykoncepcji to napewno do plastrow( o tabletkach zapominam). A co do dzialan niepozadanych to chyba witamina c tez jakies ma
Kamiśka :)
Fanka BB :)
Ja też używałam plastrów, jestem bardzo zadowolona. Na pewno do Nich wrócę
używałam ich przed ciążą i teraz używam już 4 miesiąc. w sumie używam już 2 lata i nie zauważyłam tych objawów co wypisałaś wyżej. jedynie co mnie denerwuje to ten klej który jest wkoło plastra i nie wygląda to estetycznie. kąpałam się z nim na basenie, byłam w saunie nawet w trakcie zabiegów upiększających ciało nic się nie stało tzn nie odkleił się plaster. osobiście ja bardzo sobie chwalę tą metodę anty
a tak na prawdę to każdy lek ma jakieś efekty uboczne a obowiązkiem producenta jest zaznaczenie o tych niepożądanych reakcjach.
a tak na prawdę to każdy lek ma jakieś efekty uboczne a obowiązkiem producenta jest zaznaczenie o tych niepożądanych reakcjach.
reklama
Podziel się: