reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
Mi ginekolog przed wypisaniem recepty kazal podpisac, ze zostalam poinformowana o skutkach ubocznych i biore na wlasna odpowiedzialnosc. Podpisalam, bo sama "wyczailam" ten rodzaj antykoncepcji i wydawal mi sie tani, praktyczny i sensowny. Niestety nie dotarlam do wszystkich informacji o tym swinstwie.

reklama
tak na doczytanie o spirali ,szczegolnie dla tych co uwazaja go za srodek wczesnoporonny......Spirala – powód do strachu czy komfort na lata?
Sory, ale ktoś kto nie ukończył żadnej szkoły medycznej nie jest dla mnie autorytetem w kwestiach medycznych i nie powinie pisać artykułów o takiej tematyce: Anna Kafel
A to że spirala ma działanie wczesnoporonne wie każdy - bo nie dopuszcza do zagnieżdżenia zarodka w macicy - o czym więc mowa?? Z resztą sama pani Kafel to napisała w swoim artykule:
Skuteczność tej metody antykoncepcji oceniana jest bardzo wysoko. Zakłada się, że na 100 kobiet tylko 3 zachodzą w ciążę, podczas stosowania spirali.
Zachodzą w ciążę - tak jest tam napisane - o tym, ile kobiet roni ciąże o tym nie wiedząc nikt nie pisze;-).

Ostatnia edycja:
A po jakim czasie od odstawienia tych tabletek pojawiła się miesiączka?? Bo ja skończyłam je brać z 4-5 tygodni temu i nic... Okresu dalej brak...

Biorę je od 3 tyg. i na razie ok. Cera bez zmian, waga bez zmian, pokarmu tyle ile było.
Zobaczymy co dalej. Planuje je brać tylko do końca karmienia, czyli do 6 miesiąca. Potem zmieniam na plastry , które bardzo się sprawdziły.

ja bralam cerazetki ponad pol roku - dzialaly bardzo antykoncepcyjnie bo... LIBIDO PONIZEJ POZIOMU MORZA :-(
z cera klopotow nie mialam, zadnych plamien nie bylo...

ja nie chce sie klucic ,spirale mialam 5 lat i mój lekarz ... wyjasnil rzeczowo skutki i dzialanie .... i jego slowa byly takie .... ze dobrze wlozona wkladka zageszcza sluz co powoduje ze plemniki nie dostaja sie a pozatym idealnie zalozona .... jest w takim miejscu ze w czasie jajeczkowania plemnik nie ma prawa przedostac sie a w momencie kiedy to jajeczko obumiera i wychodzi z kobiety nie jest w stanie sie zaplodnic wiec .... jak moze byc srodkiem wczesno poronnym .... jedynie moge powiedziec ... ze albo marny lekarz zakladal i nie dopilnowal etapow , albo kobieta z lenistwa ( bo juz wkladka jest ) nie zadbala o prawidlowe zabezpieczenie sie .... i odrazu przepraszam nie chce nikogo obrazic ani z nikim sie klucic .... takie jest moje zdanie

jedynie moge powiedziec ... ze albo marny lekarz zakladal i nie dopilnowal etapow , albo kobieta z lenistwa ( bo juz wkladka jest ) nie zadbala o prawidlowe zabezpieczenie sie .... i odrazu przepraszam nie chce nikogo obrazic ani z nikim sie klucic .... takie jest moje zdanie

miałam spiralę - po trzech miesiącach zaszłam w ciążę... lekarz mówił, że spirala dobrze założona
mam pytanie: jak mam się inaczej zabezpieczać, skoro mam spiralę? i nie pytam o prezerwatywy, bo ja nie mogę ich używać...

miałam spiralę - po trzech miesiącach zaszłam w ciążę... lekarz mówił, że spirala dobrze założona
mam pytanie: jak mam się inaczej zabezpieczać, skoro mam spiralę? i nie pytam o prezerwatywy, bo ja nie mogę ich używać...
a lekarz nie wspomnial ze pierwsze 3 miesiace nie wolno sie kochac albo jesli juz to z prezerwatywa ??? bo moj zastrzegl , zero sexu bo wkladka musi sie ulozyc ..... a nie wspomne o tamponach ... zapomniec moglam, przez 5 lat widzialam tylko podpaski ...

reklama
a lekarz nie wspomnial ze pierwsze 3 miesiace nie wolno sie kochac albo jesli juz to z prezerwatywa ??? bo moj zastrzegl , zero sexu bo wkladka musi sie ulozyc ..... a nie wspomne o tamponach ... zapomniec moglam, przez 5 lat widzialam tylko podpaski ...

wręcz przeciwnie! po założeniu spirali, kazał czekać do pierwszego okresu, potem przyjść na kontrolę. I na tej wizycie usłyszałam dokładnie takie słowa "teraz można się kochać do woli"...
a założył tych spirali kilkaset i byłam pierwszą, która zaszła w ciążę...

ja akurat nie używam tamponów.

Ale wracając do tematu - nie odpowiedziałaś mi, jak można się inaczej zabezpieczać stosując spiralę??? nazwałaś takie osobami "leniwymi", ale ja tu nie widzę lenistwa - po prostu - nie ma już innej możliwości zabezpieczenia się...

Do góry