reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się zabezpieczacie? Najlepsze środki antykoncepcyjne.

Zaszłam w ciążę...

• stosując pigułki antykoncepcyjne

Głosów: 7 5,3%
  • stosując prezerwatywy

Głosów: 17 12,8%
  • przy stosunku przerywanym

Głosów: 13 9,8%
  • przy innej antykoncepcji

Głosów: 6 4,5%
  • nie zabezpieczałam się/planowałam ciążę

Głosów: 92 69,2%

• Wszystkich głosujących
    133
reklama
DEPO-PROVERA!!!!! NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rok temu urodziłam dziecko,6 tyg po porodzie na wizycie kontrolnej lekarz polecił ten sposób antykoncepcji ze wzgledu,iż karmiłam piersią,stwierdziłam,że na niego się zdecyduję ponieważ jest tani i astosuje się go raz na trzy miesiące,wzięłam dwa razy,po drugim razie po ok miesiącu zaczęły się plamienia które trwały 1,5 miesiąca.Poszłam do gin,lekarz powiedział,że to są skutki uboczne zastrzyku i wypisał cilest na uregulowanie.Minął rok od porodu a okresu jak nie było tak nie ma,zaznacze,że już nie karmię.Wiec znowu do gin lecz innego i dowiedziałam się,że to takze skutek uboczny depo-provera,lekarz wyjaśnił,iz ten lek tak działa i że niektóre kobiety nawet ze 3 lata nie mają okresu,że bardzo ciężko jest przywrócić miesiączke.Wypisał mi Duposton na wywołanie miesiączki i czekać dwa tyg na efekty,ale może a nie musi wystąpić.Lekarz u ktorego byłam teraz powiedział że juz kilka lat nie wypisuje depo-provera.Teraz juz bym nigdy go nie wzieła,ale skąd moglam wiedzieć.Wiec odradzam w 100%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja brałam tylko miesiąc.Czekałam na miesiączke nastepna i nie ma do tej pory.Dostałam okres 4 miesiące po porodzie, karmie piersią.A okresu dalej nie ma:( Nie wiedziałam czy brac dalej te tabletki...więc przestałam. Nie wiem czy dobrze zrobiłam:no:W ciąży znów raczej nie jestem.Po tabletkach czułam się dobrze.I tak myślę teraz czy zacząć brać je znów czy czekac znów na okres.Ale musimy teraz uważać przy sexie.Z tabletkami było lepiej;-)

ja brałam cilest przed ciążą i nigdy czegoś takiego nie miałam. Teraz zaczęłam 1 opakowanie po porodzie i zobaczymy :) Radzę udać się do lekarza - choć w ulotc można przeczytać, że takie plamienia są normalne.

zgadzam sie z dziewczynami ze wizyta u lekarza uspokoi Cię najbardziej!
takie plamienia się zdarzają ale to jak już było wyżej napisane możesz wyczytać w ulotce!!
ja biorę cilest już niemal 5 lat;-) i nigdy mi sie nic takiego nie przytrafiło!
pozdrawiam

W czwartek idę wyjąć spiralę. Dostałam po póltora roku po porodzie miesiączki, cykle wróciły do normy, wracam do samoobserwacji.

ja tak miałam przy yasminie, byłam u ginekolog wtedy, ale mnie uspokoiła i kazała przyjsc jesli by się powtórzylo.czy bralas dokladnie wszystkie tabletki?? Czy nie miałas biegunki albo wymiotów?? Jesli tak, to tabletka jakas mogla się nie wchlonąc i stad krwawienie. U mnie najprawdopodobniej to bylo przez biegunke, pozniej bylo juz ok. zgadzam sie z dziewczynami ze wizyta u lekarza uspokoi Cię najbardziej!takie plamienia się zdarzają ale to jak już było wyżej napisane możesz wyczytać w ulotce!!zaraz po odstawieniu o niebo lepiej- do poprzedniej wagi wróciłam w ciągu dwóch miesięcy od odstawienia, z cellu walczyłam dość długo, ale wkońcu się udało, no i generalnie samopoczucie duuuuużo lepiej .

A ja zamiast spirali polecam krazek antykoncepcyjny Nuva Ring, jak na razie jestem z niego zadowolona, jest lepszy od tabletek, bo wkłada się go raz na 3 tygodnie, wiec nie trzeba pamietac o codziennym przyjmowaniu pigulek. nigdy nie mialam spirali, wiec nie wiem, ale slyszalam ze ma sporo efektow ubocznych no i samo zalozenie i wyjecie przez ginekologa jest probleamtyczne. a krazek wkladasz i wyjmujesz sama, przestajesz uzywac go kiedy chcesz. jak dla mnie na razie same plusy :-)

reklama
mając założoną spiralę - zaszłam w drugą ciążę...
spirala była dobrze założona (sprawdzone na USG)
ciąża donoszona, synuś zdrowy
założenie i zdjęcie - prawie bezbolesne
koszt 400zł

mimo wszystko uważam spiralę za dobrą, bezproblemową metodę antykoncepcyjną - po prostu tak miało się stać w naszym przypadku ;)

obecnie stosuję plastry - jedyne co mnie wkurza:
- zbierający się brud dookoła plastra
- wysypka podrażnienie skóry po zdjęciu
- mniejsza albo całkowity brak ochoty na seks...

Ostatnia edycja:
Do góry