reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

no moje dziecko po tym jak babcia je przestawiła i zasypiała o 17-ej i budziła się o 5-ej wróciło do normy. Czyli zasypia koło 20-ej i budzi się 7.30 - rewelacja

jakim cudem ja przestawilas ? ja juz probowałam. trudno do nocy pisze prace o ile mam sile a potem wczesna pobudka czasem to naprawde wygladam jak zombi

reklama
no moje dziecko po tym jak babcia je przestawiła i zasypiała o 17-ej i budziła się o 5-ej wróciło do normy. Czyli zasypia koło 20-ej i budzi się 7.30 - rewelacja

Rewelacja :)
Chociaż z drugiej strony, to o 7.30 Pucek ma już drzemkę, a ja wtedy siadam z herbatą do laptopa i zanim zacznę pracować przeglądam sobie internet itp. Też lubię te poranki :) Chyba już się po prostu do niego dostosowałam. Chociaż z radością powitam dzień, kiedy prześpi całą noc, a w ciągu dnia nie będzie płakał, tylko przyjdzie i powie, że jest głodny albo żeby się z nim pobawić :D

Rany! Chyba przestanę na Franka mówić Pucuś... 3 miesiące skończył z wagą 6700, główką i klatą po 41 cm. W porównaniu do Mikołaja to kruszynka ;)
No ale on na samej piersi i nie domaga się więcej. Wręcz przeciwnie, je coraz rzadziej - w nocy śpi już bardzo regularnie 9 h + 4 h, a w dzień robi sobie jedną 4- albo 4,5-godzinną przerwę.

Chociaż z radością powitam dzień, kiedy prześpi całą noc

Jak dla mnie to Franek przesypia całą noc :-p Tyle nocnego spania to dla mnie marzenie, chociaż jakiś czas temu Bąbel był już blisko ideału, ale odwidziało mu się.
Kiedy czytam ile śpią w nocy Wasze dzieciaczki, to zazdrość aż mnie zżera. Zdradźcie tajemnicę, jak przekonać do tego Bąbla?

Ostatnia edycja:
Moja 3 latka śpi od 19:00 do 6:00-7:00 więc takie maleństwo też da radę tyle godzin spać. Moja Basia ma "słabe" dzienne drzemki od 20 do 40 minut i już o 17:00 pada na twarz, odsypia w nocy.

dziewczyny - ponawiam moje pytanie: Alicja ma 2 godz. pojedzeniu bole brzuszka, bardzo niespokojnie je piers, ma sluzowate kupki. zaczelo sie to w niedziele, a dzis dwie kupy byly na prawde sluzowate. co to moze byc???

Gufi - mnie przychodzi do głowy tylko reakcja na coś, co zjadłaś, a co jej nie odpowiada.

A co do spanka - dzieciaczki dużo śpią. Cypriano śpi 21-6, zjada małe śniadanko i dalej kima do 10:-)

W Języku Niemowląt jest taki schemat:
Noworodki - 16-20 h/doba, a 1-18 mies. - 15-18h/doba
1-3 mies. 8 h snu nocnego + 3 drzemki po 1,5h;
4-6 mies. 10-12 h snu nocnego + 2 drzemki po 2-3 h;
6-8 mies. 12h snu nocnego+ 2 drzemki 1-2h
8-18 mies. - j.w. albo 12 h snu nocnego + 1 drzemka 3 h

Ostatnia edycja:
Gufi - nie pomogę, bo nie wiem.

Agbar - u nas też kiepsko ze spaniem. Właściwie jest gorzej niż kiedy Idylla była noworodkiem :-( Ostatnio w nocy mam pobudki co 2, maks 3 godziny. Wprawdzie mała ciumka sobie chwilę przez sen i dalej śpi, ale ta częstotliwość sprawia, że w dalszym ciągu nie możemy jej wykopać z naszego łóżka. Nie miałabym siły wstawać co chwilę i wyciągać Dzidziusia z łóżeczka. Zastanawiam się, czy mała rzeczywiście jest głodna, czy może tylko chce jej się pić, bo przecież jak można aż tyle jeść?

cwietka jak mój się budził tak co 2-3 godziny w nocy to znalazłam przyczynę w tym, że mu gorąco u mnie w łóżku było. Trochę pociumkał pierś, tak jakby zaspakajał pragnienie z tego gorąca i zasypiał dalej. Ochłodziłam warunki do spania i od razu było lepiej. Może u Ciebie ten sam problem jest?

reklama
Gufi Jas ma non stop sluzowata kupe i pediatra powiedzial ze to nic zlego pod waruniem wlasnie ze dziecko dobrze je.W przypadku gdy dzidzia ma sluzowata kupe i do tego bole brzuszka lub zmieniony kolor kupki to moze to byc jakas infekcja.

Do góry