reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

wrublik
16,5 kg ale jest wysoka i mówia przez to że wygląda na 4 lata. Nawet stopę ma 27 cm.:szok: nosi buty 28.
Ubranka standardowo na 110-116.
Waga startowa 4220 i 58 cm.

Ostatnia edycja:
reklama
Śpieszę donieść, że Gabrysia trzyma sztywno główkę przy podnoszeniu do siadania :-). Ale nadal nie cierpi leżeć na brzuszku i tu ciągle mamy problem, żeby podnosiła główkę:-(.

Kobietki, mam pytanie. Czy u której z Was maluszek upodobał sobie tylko jeden bok do spania? Moja leżąc na plecach układa główkę tylko na prawą stronę. Nie pomaga przekręcanie, podkładanie poduszek itp. - wtedy jest wybudzenie i płacz. Martwię się, bo już ma troszkę zniekształconą główkę. Myślicie, że może to być asymetria? Powinnam iść do neurologa? Podczas snu też lubi się w prawo przekręcać, a golutkiej na przewijaku nóżki idą w prawo.
Hej,
Nasza Lenka miała to samo,też główka w jedną str i nóżki szły w prawo. Dodatkowo jak ją chciałam obrócić przy przebieraniu w prawą str to odginała się cała do tyłu. No i teraz rehabilitujemy się bo ma stwierdzone problemy z rotacją w kręgosłupie. Ja bym Ci radziła dla świętego spokoju przejść się do dobrego lekarza,my poszliśmy do pani dr pediatry i jednocześnie fizjoterapeutka, takie 2w1;) Sprzeczne są opinie, bo zwykli rehabilitanci są zdania, że dziecko samo z tego wyjdzie.Ale trzeba pamiętać że może wyjść ale nie musi...Ryzykujemy tym że bardzo szybko będzie miało krzywy kręgosłup...

Ale powiem Wam że ja już głupia jestem bo ten rehabilitant do którego chodzimy uważa, że nie powinniśmy pozwalać Lenie na robienie tzw.scyzoryka bo to nieprawidłowe ...czyli ciągnięcie głowy, rąk i nóg do siadu...A piszecie że Wasze dzieciaczki to robią i pani rehabilitant inna u której byliśmy stwierdziła że tak ma być i to jest naturalne i nie mamy jej w tym przeszkadzać....Totalnie nie wiem o co chodzi....wariatów z nas robią czy co.....:/

My jesteśmy w wielkiej kropce bo Lena potrzebuje ćwiczeń to nie ulega wątpliwości bo widzimy, że jej pomagają bo zaczęła przekręcać się w obie str no i może spokojnie leżeć co przedtem było niemożliwe...Ale czy koniecznie tą metodą Vojty? z drugiej str wszyscy są zgodni że to metoda przynosząca najlepsze efekty....
Ech masakra...komu wierzyć...

uwmowilam sie na wizyte do medicover, bo mi sie ostatnio pewne rzeczy nie podobaja u mojego dziecka. po pierwsze ok 2 godz. po jedzeniu meczy ja brzuszek - prezy sie, babluje jej w jelitkach. potem niby przechodzi, ale przy piersi jest niespokojna i starszliwie sie wierci. i zwykle zaraz przy odbijaniu robi kupke. tych kupek jest nawet 4-5 na dobe i do tego czasem sa sluzowate. wczesniej tak juz bywalo, potem bylo lepiej, a teraz od jakiegos tygodnia znowu to samo. obawiam sie tylko, ze pediatra pojdzie na latwizne i od razu stwierdzi, ze to na pewno alergia ...

macie moze jakis pomysl co to moze byc?

Mój niuniu płakał dziś u lekarza odkąd go tylko rozebrałam,ale pani doktor mówiła,że wszystkie dzieci dziś takie marudne i że zmiana pogody będzie :) a poza tym Mikolo był śpiący.Płakał nawet przy pysznym żeliku na rotawirusa co 1 razem zajadał jakby to był cukiereczek :) Mikołajek waży teraz 7700,przybrał 1600 w ciągu 6 tygodni.Główka 43 cm a klatka 45cm,długość nie wiadomo bo nie mierzą :/ No i to by było na tyle,nie mówiła żeby nie dokarmiać ufff :-)

Mikołajek waży teraz 7700,przybrał 1600 w ciągu 6 tygodni.Główka 43 cm a klatka 45cm,długość nie wiadomo bo nie mierzą :/ No i to by było na tyle,nie mówiła żeby nie dokarmiać ufff :-)

Rany! Chyba przestanę na Franka mówić Pucuś... 3 miesiące skończył z wagą 6700, główką i klatą po 41 cm. W porównaniu do Mikołaja to kruszynka ;)
No ale on na samej piersi i nie domaga się więcej. Wręcz przeciwnie, je coraz rzadziej - w nocy śpi już bardzo regularnie 9 h + 4 h, a w dzień robi sobie jedną 4- albo 4,5-godzinną przerwę.

Rany! Chyba przestanę na Franka mówić Pucuś... 3 miesiące skończył z wagą 6700, główką i klatą po 41 cm. W porównaniu do Mikołaja to kruszynka ;)
No ale on na samej piersi i nie domaga się więcej. Wręcz przeciwnie, je coraz rzadziej - w nocy śpi już bardzo regularnie 9 h + 4 h, a w dzień robi sobie jedną 4- albo 4,5-godzinną przerwę.

:-)
Ochch ale Ci dobrze z tym spaniem Franusia :) :)

reklama
Do góry