reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

My będziemy jeszcze czekać z nowymi rzeczami.
Zaliczyliśmy dzisiaj drugie szczepienie. Mały zniósł to dobrze. Trzeci miesiąc zamykamy wagą 7200 i 66 cm długości:-D. Czyli w 6 tygodni przybrał niecałe 1,5 kg. Nadrabia zły początek!:tak::-). Nie sądziłam, że na piersi dziecko może tak szybko rosnąć:szok:. Jego brat (butelkowy) miał w tym wieku tylko o 200 gram i o 1 cm więcej.

reklama
sun jak jest napisane PO np 4 mies. to PO skonczeniu tego 4 mies czyli od pocz.5 bo wczesniej to nic nie ma, bynajmniej nie zalecaja.

J stosujac sie do najnowszych zalecen zywieniowych i opierajac sie na wczesniejszych doswiadczeniach bede zaczynala od skonczonego 4 mies od marchwii, potem marchew plus ziemniak, potem to co wczesniej plus seler, potem plus pietruszka z deserków jabłko tarte i soczek jabłkowy, no i kaszka do mleka na dobranoc
potem od ukonczonego 5 mies do zupki o wymienionym skladzie bede dodawala pol łyzeczki kaszki mannej - wg nowych zalecen gluten wprowadzamy dzieciom przed ukonczeniem 6 mies., do jabłka dodam banan potem jagody i tak po malu
po 6mies. do zupki dochodzi miesko, sklad zupek tez mozna poszerzac
po 7 mies. dochodzi zółtko
ok 10 mies zwiekszamy gluten, np dajac pociumac chlebek itp,
po 11 dochodzi białko jaja i twarozki

wczoraj założyliśmy te szelki pavlika mała płakała strasznie ale szybko sie przyzwyczaiła nawet w nocy było ładnie bo obudziła się normalnie o 4 a potem o 9
bardziej to chyba my sie męczymy bo nam niuni szkoda a pieluchę zmienia sie strasznie

o leżenie na brzuszku pytałam sie ortopedy to on ze swojej strony powiedział że ważne że przekłada rączki to znaczy np.że sie modli a ręszte kazał zapytać pediatrę więc jutro idziemy to napiszę

kasia - ostatnio pisałaś że małą jakby się uwsteczniła i buja się na brzuchu- Miki co prawda się tak nie bujał, ale przez ostatnich kilka dni więcej rył noskiem ziemie niż trzymał u główkę w górze- a potem nagle ładnie zaczął się wybijać na rączkach do góry- nawet zauważyłam że zaczął wyciągać rączkę po zabawkę ( leżąc na brzuchu) i próbuje pupkę do góry podrzucić by się do przodu się pchnąć ( z miernym efektem) ... no a obroty z brzuszka na plecki i odwrotnie- dzieło przypadku i to bardzo rzadkie w jego wykonaniu :cool:

ale daj znać co pediatra powie

moja Oliwka nie znosiła (jak już Wam wcześniej donosiłam) pozycji na brzuszku. Głowy nie podnosiła, gdyż jak ją kładłam to wpadała w istny szał! Od 2 tygodni cudownie podnosi główkę i jest przy tym siłą spokoju. Tak jak mamolkowy Mikołaj sięgając po leżące przed nią zabawki i wpychając je namiętnie do buźki:) Raz też obróciła się z plecków na brzuszek, ale to raczej nie było zamierzone:/

co do wprowadzania nowości to też się jeszcze wstrzymujemy.

wiolcia gratuluję przejścia na spacerówkę!

Hej. U nas też 3 miesiące zakończone z wagą 7290. Sebek zjada mi co 3-3,5 godziny po 150ml mleka. Wczoraj mu dałam na noc 180ml z kleikiem kukurydzianym i nawet tego kleiku nie poczuł, bo i tak wołał jeść po 5,5 godzinie, czyli tak jak bez kleiku. Młody po drugim szczepieniu. Mamy rotawirusa wyszczepionego już do końca. Poza tym szczepimy się Infanrix Hexa i jak na razie po szczepieniu mamy stany podgorączkowe 37,5.

Ostatnia edycja:
Rany dziewczyny nie uwierzycie - mamy kolejne dwa zabki :szok: Krzysiek byl tak wredy wczoraj i dzisiaj że mi się to podejrzane wydawało teraz znów płacze zaglądam a on ma juz lewego kła i po prawej stronie zab przedtrzonowy.... ja sie chyba wykończę z jego tempem :/ 4 zęby już są a inne się już szykują:/

Rany dziewczyny nie uwierzycie - mamy kolejne dwa zabki :szok: Krzysiek byl tak wredy wczoraj i dzisiaj że mi się to podejrzane wydawało teraz znów płacze zaglądam a on ma juz lewego kła i po prawej stronie zab przedtrzonowy.... ja sie chyba wykończę z jego tempem :/ 4 zęby już są a inne się już szykują:/

Moja córka zaczęła ząbkować jak miała 4 miesiące. Na szczęście ząbkowania praktycznie nie zauważyliśmy, bo nic jej nie bolało, tylko przy górnych dwójkach robiła fochy na produkty mleczne ;-)

Gratuluję ząbków ;p

Wiolcia to gratuluje kolejnych zabkow, strasznie szybko mu to idzie ale moze i dobrze bo u mnie same obolale, opuchniete dziąsełka w miejscu 2 trwa to juz prawie 2 tyg a co dzien to gorzej- masac pomaga zaledwie na 1 gora 2 ;/

reklama
Do góry