reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

reklama
to może taka już jej uroda- ale ja na twoim miejscu poszłabym do innego pediatry, bo to nie chodzi o to aby tyła jak szalona, ale by przyswajała odpowiednią ilość witamin, minerałów, tłuszczów LUB zrobiłabym na własną rękę morfologię i mocz i jak wyszłoby ,że wszystko jest ok, np. nie ma anemii to dałabym sobie spokój- zwłaszcza że jak piszesz rozwija się super :)

masło maślane- ale mam nadzieję że zrozumiesz o co mi chodzi :)

ja ostatnio bylam u lekarza i na wykresie Arlenka z waga poszla w dol nieco, powiedzial ze noo nie ma tragedii ale mam chodzic co jakies 2 tygodnie do przychodni sprawdzac wage by zobaczyc czy dalej idzie w dol czy utrzymuje sie na tym samym poziomie, Arlenka przestala jesc w nocy tzn je okolo 22-23 a potem wstaje okolo 6-7 (jednorazowo zjada 130 czasem 160) i w razie co trzeba ja bedzie dokarmiac noca. Jednak w ciagu miesiaca przytyla 600g ja uwazam ze to dobrze ale co ja tam moge uwazac skoro sie nie znam, z tego wynika ze Madzia przytyla za malo skoro w 3 mies ma 1400 i faktycznie na zdjeciach wyglada na drobniutka ale skoro jest pogodna i silna to moze bedzie zwyczajnie drobina i tyle,po wynikach wszystko sie wyjasni, mi od malego wciskali niedozywienie itd a wyniki mialam dobre tylko wygladalam jak mikroslomka ;)

joamar - mi pediatra mowila, ze 600-700g na miesiac to minimum. Alicja przybiera wlasnie ok 700g. moim zdaniem zanim zaczniesz robic badania, powinnas sie skonsultowac z dobrym pediatra. moze oprocz ogolnej morfologii trzeba zrobic jakies dodatkowe badania i wtedy musialabys kluc Madzie dwa razy. czesto tez przy slabym przybieraniu na wadze daja skierowanie nabadanie kupki. dobry pediatra powinien miec dobre pomysly ;)

Mi pediatra jak Milena słabo (wg niej) przybierała na piersi zaleciła zrobić badanie moczu tłumacząc że przy jakiejśc bakterii tam własnie jest gorszy wzrost na wadze no i że u dziewczynek nietrudno o takowa bakterię

joamar wcale tak żle nie przybrała - ja sie taka mała urodziłam jak Madzia i na 2 mies. mam w książeczce zapisaną wagę 4.800 ale byłam na butli;) i zobacz, nic mi nie brakuje hehe

Franek został dziś zważony - 3 miesiąc zakończył z wagą 6700 g. Czyli 1,5 kg w 1,5 miesiąca. Dobrze, że trochę przystopował, bo ten pierwszy skok był załamujący ;)
Główka i klata po 41 cm. Długości niestety nie znam, bo u nas nie mierzą rutynowo (nie mam pojęcia czemu). Miałam o to poprosić, ale przez RYK Puckowy nie chciałam już przedłużać badania.

Pediatra powiedziała, że ma spuchnięte górne (!) dziąsła i być może niedługo wyjdą mu tam jedynki.
Kazała dawać mu koniecznie wit. D, bo szybko rośnie. No i ja mam łykać np. Feminatal - szczególnie teraz, na przednówku.

Aha - i powiedziała, że możemy zacząć mu już rozszerzać dietę :/ Ale chyba jeszcze poczekamy. On cały czas czasem jeszcze ulewa, nie ma do końca dojrzałego układu pokarmowego. Jeszcze z miesiąc minimum będzie na samym mleku.

Stwierdziłam, że moje maleństwo jest strasznie leniwe. Ja mleko mam, ale ona nieumiejętnie ssie bo dziś po jedzonku chciałam jej dać mm w butli TT ale nie miała ochoty się męczyć, z kolei po 2 karmieniu dałam w Avencie z której kapie nawet bez ciągnięcia i zjadła całe 60 ml. Będę ją dokarmiała 2 razy dziennie i zobaczymy za 2 tyg pujdę tego mojego szczypiorka zważyć. I jutro umówię sie na przyjście położnej żeby pobrała krew, fajnie że do domku przychodzi.

reklama
byłam dziś z Madzią na szczepieniu chyba jest rekordzistką wśród grudniowych dzieciołków ma 3m i 2d waga porażająca 4120, urodzeniowa 2910 a dokładnie 3 miesiące temu 2750 i tak się zastanawiam czy nie za mało przybrała?? moża 1 dziennie dawac jej mm co sądzicie??

Moim zdaniem jeśli przybiera to prawdopodobnie wszystko jest w porządku.

Kbetina będzie dobrze.

Do góry