reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

Jak bylismy na pierwszej kontroli bioderkowej to zapytałam lekarza, czy to normalne, ze synek troche wygina sie w łuk. Lekarz odpowiedział, że wszystko jest w porzadku, i żeby nie doszukiwać sie problemów. :confused:

Ja jestem zdania że jak matka ma jakieś pytania lub wątpliwości odnośnie jej dziecka to powinna pytać A LEKARZ UDZIELAĆ KONKRETNEJ ODPOWIEDZI PO OBEJRZENIU DZIECKA. Jak się zaniedba zdrowie takiego maluszka to potem wszystko wyjdzie.
Strasznie nie lubię jak mnie zbywają lub traktują jak przewrażliwioną matkę ;/

dużo dzieci ma asymetrię ułożeniową- u większości sama się wyrównuje- dzieci ćwiczą poprzez rozwój, majtają nóżkami, dużo leżą na brzuszku itp. U nas jest ten problem że Mikołaj ma usztywniane majtki ( bo ma jeszcze niedojrzałe bioderka) w których powinien siedzieć 20h na dobę a które go unieruchomiają- nie poleży w nich na brzuchu, nie może na boczku, nóżki mu w nich wiszą jak u kurczaka więc trzeba podkładać ręcznik lub kocyk. I tak źle robię bo najczęściej w nich tylko śpi, więc tylko 10h dziennie w nich leży :(

Ostatnia edycja:
reklama
ooch, ja po nazwie powiedzialabym ze to raczej cos co sie dzialo w macicy a nie w dziecku znajdujacym sie w macicy, faktycznie wynika z tego co wkleilas ze duzy procent dzieci nie ma powiklan wiec pewnie z Franusiem bedzie tak samo a kontrole to normalne w takiej sytuacji i bardzo dobrze ze sa.Poza tym on na kazdej sesji zdjeciowej przedstawianej na BB udowadnia ze nie ma problemow ze zdrowiem hehe :D

A u nas ogolnie stan zdrowia ok mala wazy 5750 czyli przybiera w dolnej granicy podobno i ma 61 cm, lekarz poogladal pomacal i powiedzial ze nie ma zastrzezen, bioderka tez dobrze ale.... powiedzialam mu o paluszkach stopkowych i tu sie zaczyna dramat :/:/:/ bo asymetria jest i nie jest normalna i teraz pytanie czy to dlatego ze nozka byla jakos inaczej polozona i wolniej sie palce rozwijaly w brzuszku czy to jakas wieksza wada.. podobno trzeba czekac do czasu az bedzie chodzic!!! :O bo i tak sie z tym nic nie robi :O:O pytalam o jakas rehabilitacje, masaze cokolwiek co mogloby pomoc to doczekalam sie stwierdzenia ze to musi samo dojsc do siebie! :Oalbo nie... i bedzie gorzej :((((( nie mam pojecia co robic:(((

salomii- ja bym tam załatwiła konsultacje u jakiegoś neurologa albo ortopedy w Polce ( bo i tak się tu wybieracie). Jak powie to samo to będziesz czekać, jak nie to pokaże ci jak ćwiczyć Arlenkę.

dużo dzieci ma asymetrię ułożeniową- u większości sama się wyrównuje- dzieci ćwiczą poprzez rozwój, majtają nóżkami, dużo leżą na brzuszku itp. U nas jest ten problem że Mikołaj ma usztywniane majtki ( bo ma jeszcze niedojrzałe bioderka) w których powinien siedzieć 20h na dobę a które go unieruchomiają- nie poleży w nich na brzuchu, nie może na boczku, nóżki mu w nich wiszą jak u kurczaka więc trzeba podkładać ręcznik lub kocyk. I tak źle robię bo najczęściej w nich tylko śpi, więc tylko 10h dziennie w nich leży :(

znam ten ból, córcia była też w usztywnianej pieluszce - tzw. frejce. Przez to miała nieco zaburzony rozwój ruchowy. A miała nosić frejkę cały czas, zdjąć można było tylko do przebrania:no: oj,, ciężko było:baffled:
A ile Twój synek będzie nosić te majty usztywniające??
my jutro właśnie do preluksacyjnej na kontrolę idziemy i stresuję się bardzo - przez doświadczenia z córeczką.

znam ten ból, córcia była też w usztywnianej pieluszce - tzw. frejce. Przez to miała nieco zaburzony rozwój ruchowy. A miała nosić frejkę cały czas, zdjąć można było tylko do przebrania:no: oj,, ciężko było:baffled:
A ile Twój synek będzie nosić te majty usztywniające??
my jutro właśnie do preluksacyjnej na kontrolę idziemy i stresuję się bardzo - przez doświadczenia z córeczką.

szczerze - nie mam pojęcia. Liczę że do pół roku się uda. W przyszłym tygodniu idziemy na kontrole po receptę na większe majtki- bo te już są za małe.

Nie stresuj się- na pewno wszystko będzie ok :)

my dziś po szczepieniu na pneumokoki, waga z dziś to 5150gr - przez 3 tyg. przybrała 500gr i wg. lekarki super:) więc nie wnikam głębiej:) Co do ubranek to my jesteśmy na etapie 62 a i w 56 też jeszcze troszkę śpigamy, pampersy nr. 2 sa ok. ale z dnia na dzień widzę jak po mału staja się za małe;) leżąc na macie świadomie ale z wysiłkiem steruje rączką w kierunku zabawek i obserwuje tą swoją rączkę ponad głową z wielkim skupieniem hehe - fajowo to wygląda:pp

my dziś po szczepieniu na pneumokoki, waga z dziś to 5150gr - przez 3 tyg. przybrała 500gr i wg. lekarki super:) więc nie wnikam głębiej:) Co do ubranek to my jesteśmy na etapie 62 a i w 56 też jeszcze troszkę śpigamy, pampersy nr. 2 sa ok. ale z dnia na dzień widzę jak po mału staja się za małe;) leżąc na macie świadomie ale z wysiłkiem steruje rączką w kierunku zabawek i obserwuje tą swoją rączkę ponad głową z wielkim skupieniem hehe - fajowo to wygląda:pp

To mój Mikusio to przy twojej Milence to smooooooooooook ojojoj,mam nadzieje,ze teraz mniej przytyje mi :)

my już po wizycie w poradni preluksacyjnej. Ufff, z bioderkami wszystko dobrze:-D następna wizyta w maju:-)

reklama
my już po wizycie w poradni preluksacyjnej. Ufff, z bioderkami wszystko dobrze:-D następna wizyta w maju:-)
super:-) ale po co ta kontrola w maju skoro wsio ok? My mamy przyjśc jak już mała bedzie dobrze chodziła ok 19,20 mies. sprawdzic stópki i kolanka przy chodzeniu, wcześniej nie ma po co.

Do góry