reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

No to mnie trochę pocieszyłaś... Myślę sobie, że przy drugim dziecku już nie będę tak "panikować". Kolki, alergie, wysypki, ciemieniuchy, pleśniawki - wszystko to nas ominęło, więc moje niepokoje skupiły się na wadach postawy ;) Cały czas mi siedzi w głowie ta jego asymetria komór w głowie i wykryte pozostałości po wylewie wewnątrzmacicznym - pewnie dlatego przesadzam ze zwracaniem uwagi na to, jak się Franek fizycznie rozwija...

reklama
no to może ewa najlepiej jak jednak pójdziesz do fizjoterapeuty i sprawdzisz. Ale bądź uważna żeby Ci nie nawciskał jakiś bzdurnych wad. W końcu ćwiczenie jest bardzo dobre:-)

Póki co mamy skierowanie na jeszcze jedno usg główki i potem konsultację u neurologa. Pani neurolog jest fajna i raczej szuka zdrowia u dzieci, a nie wad :) A potem się zobaczy...

My na szczepieniu bylismy wczoraj. Fif wazy 6350 i ma 52 cm. Wsio oki z nim. Niesamowicie pogodny i rozgadany jest, teraz tez lezy k. mnie i mnie zaczepia...I nadaje i się smieje.

My za równe 3 tygodnie idziemy na kolejne szczepienia,a z waga hm... pewnie znowu powie mi ze za dużo przybrał i żebym nie dokarmiała :/

A my dzisiaj idziemy do pediatry na kontrole po wizycie kiedy mialam hmm histerie heh ;)
Wasze dzieciaczki to wielkoludki przy Arlenie ;D ciekawe czy beda duzi w przyszlosci. Arlena tydzien temu miala 5550 i 60 cm i tez podobnie jak Madzia nosi czasem 56 jeszcze i weszla niedawno w 62 a gdzie tu o 74?? :O 74 to jej kupilam cudowna sukienke letnia w hm z majtkami hehe mialam podobna wiec z sentymentu;) jesli chodzi o wady to ma paluszki u prawej stopki nieco mniejsze i dziwny jeden paznokietek taki mikrusi :/ mam nadzieje ze to nic powaznego.. pewnie pediatra powie zem rabnieta :/ heh bo mam liste pytan itd no ale sama mam problemy natury zdrowotnej wiec nic dziwnego ze baczniej obserwuje dziecko, chcialabym by byla zdrowa a wiem ze wczesna rechabilitacja dziala cuda jesli nie jest to bardzo powazna wada, nie jestem pewna czy to ze pediatra jest polski nie bedzie przeszkoda w tym wypadku;D
Arlena wcina swoje raczki namietnie, wywala smoka i raczki raczki to normalne?

Ewa co to znaczy ze byl wylew wewnatrzmaciczny?

Ewa co to znaczy ze byl wylew wewnatrzmaciczny?

To jest coś takiego:
Krwawienie wewnątrzczaszkowe (Germinal Matrix Hemorrhage, GMH)
Krwawienie wewnatrzczaszkowe określane jako uszkodzenie naczyniopochodne w obrębie strefy namnażania neurocytów (Germinal matrix ) czasem określane również jako krwawienie w obrębie niedojrzałej okolicy jądra ogoniastego i wzgórza.
Większość GMH pojawia się w pierwszym tygodniu życia. Najczęściej pojawia się u wcześniaków poniżej 32 Hbd i poniżej wagi 1500g.Krwawienie pojawia się w okolicy wzgórzowo-ogoniastej i rozprzestrzenia się do tkanek strefy podwyściółkowej lub do układu komorowego. W wielu przypadkach przebieg jest bezobjawowy lub objawy są minimalne. Niejednokrotnie obserwowany przypadkowo w badaniach przesiewowych.

Wykryli to tuż po porodzie - w 2 dobie Franek miał usg przezciemiączkowe. Pediatra mówił, żeby zupełnie się tym nie przejmować, ale kazał przyjść za miesiąc na kontrolę. Na drugim usg oprócz śladów po tym wylewie nie znaleźli żadnych innych zmian, ale skierowali nas do neurologa, bo w najgorszym wypadku może się to objawiać zaburzeniami rozwoju - właściwie wszystkiego: wzroku, słuchu, może wystąpić wzmożone napięcie mięśniowe itd. Neurolog powiedziała, że wszystko ok, ale kazała odczekać miesiąc aż się ciemiączko trochę zrośnie i zrobić jeszcze raz usg, a potem znowu się u niej pokazać. No i tak w kółko nas odsyłają...

Moja bratanica miała też podobny wylew. Ma teraz 2,5 roku i jest zdrowym dzieckiem. Ale bardzo późno zaczęła mówić i w ogóle jest niesamowicie ostrożna i spokojna (choć to też pewnie kwestia wychowania - nie bardzo może biegać w domu). Neurolog mówiła, że to wylew w takiej części mózgu, która już w życiu poporodowym nie funkcjonuje, bo tam tylko do 28 tygodnia mnożą się neurony - czy jakoś tak. Więc nawet gdyby to był wylew I stopnia, to nie powinno to wpłynąć na rozwój dziecka. No ale kontrolować każą...

Oliwka też raczej mikrusik:) Waży aktualnie 5200 i ubranka nosi głównie 62, ale wchodzi jeszcze w całkiem sporo 56. Pampersy 2.
bodzinka to fifi taki króciutki-okrąglutki:)

ewa kontrolowac beda, bo to ich obowiazek. Przy takich sytuacjach robia kontrole, bo wiedzac co i jak i w razie czego szybko dostaje sie skierowanie na rehabilitacje. Lepiej zapobiegac, niz leczyc.

Mój syn w czwartek 24.02 wazył w pampersie 5720. Jak skończa sie pampersy 2 to przechodzimy na 3.

reklama
Ewa u nas to wygląda tak jak ty piszesz.Czasami jest wszystko jest ok, częściej jak kładę Mikołaja na brzuchu i to jedna rączka jest zgięta i przyciśnięta do ciała a druga mu ucieka i jak chce się podnieś do góry to wygina się w literkę C

Jak bylismy na pierwszej kontroli bioderkowej to zapytałam lekarza, czy to normalne, ze synek troche wygina sie w łuk. Lekarz odpowiedział, że wszystko jest w porzadku, i żeby nie doszukiwać sie problemów. :confused:

Do góry