reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

Niniejszym ogłaszam, że definitywnie przeszliśmy na pieluchy nr 3 :D Dwójki już tak obciskały uda, że tłuszczyk się zwijał i wychodził na pieluchę ;) W sumie Franek chodził w dwójkach 3 i pół tygodnia, zużył dwie paczki, a trzy nam zostały (wszystkie to prezenty)! Dobrze, że Bratu rodzi się dziecko w marcu ;)

:) My na trojki tez juz przeszlismy jakies 2 tygodnie temu bo kupki sie wylewały bokiem i gora, a w nocy byl czesto przesikany. Dwojek uzywalismy tylko 3 tygodnie, tez mu sie zaczely nagle wrzynac. Oczywiscie 2 paczki zostały bo jak glupi kupilismy w promocji, dałam znajomej wegierce, 2 tygodnie temu urodzila synka :)

reklama
Ja teraz nie wiem, co zrobić, bo Mama nakupiła 5 paczek trójek, ale Sleep & Play, a one nie mają gumek na brzuchu i mają paskudny zapach. Active Baby są dużo lepsze... Ale po co kupować, skoro jest 5 paczek. Ech...;)

Ja bym kupiła jedną paczkę active, żeby na noc chociaż były. Pamiętam przy starszaku, że sleep&play potrafiły w nocy przeciekać, między innymi właśnie z braku tych gumek. Dziecko wciągnęło brzuszek, przekręciło się trochę i pielucha wtedy też się przesunęła.

No wasze dzieciaczki rosną jak szalone:-) A moja Madzia nadal śmiga w rozmiarze 56, ale w końcu awansowała na pieluchy nr 2 już nawet od 2 tyg. takie nosimy wow:-)
Niepokoi mnie tylko, że młoda nie chce się uśmiechać, albo mnie nie lubi, albo jest poważna, albo musi jeszcze popracować nad mięśniami buziaka. Ale najśmieszniejsze jest to, że jak myślę że się uśmiecha to zaraz potem wypływa jedzonko z buzi bo taki robi grymas przy ulewaniu. Już nie mogę się doczekać aż wkońcu sie uśmiechnie do mnie.

witam niedzielnie
joamar nie przejmuj sie wkoncu zobaczysz usmiech na ustach Madzi...
a co do pieluch to sleep &play to taka gorsza wersja pampersów-co widac po cenie bo tańsze niz inne z tej firmy. Ja dostałam przy Paulinie i tez nie byłam za bardzo zadowolona bo własnie przeciekały.
Huggies tez ma swoją gorszą wersje -Classic czy jakos tak...
a moja Ala musi zażywać magnez....

:) My na trojki tez juz przeszlismy jakies 2 tygodnie temu bo kupki sie wylewały bokiem i gora, a w nocy byl czesto przesikany. Dwojek uzywalismy tylko 3 tygodnie, tez mu sie zaczely nagle wrzynac. Oczywiscie 2 paczki zostały bo jak glupi kupilismy w promocji, dałam znajomej wegierce, 2 tygodnie temu urodzila synka :)
A co to dwójki hi hi hi hi. My zakładamy 3 od 3 tygodni bodajze, przez brzuszek mega...Ale 56 nadal dobre, ale 62 tez oki. No i klusek lekko z 6 kg wazy..zwazywszy ze sie urodził 3100a najnizsza mial 2850 to fajny klusek z niego. Ach uwielbiam te jego fałdeczki i ciesze się nimi póki moge,,,Bo raz dwa je zgubi pewnie jak brat...

My się nosimy w rozmiarze 68 głównie. Piszę głównie bo są jeszcze dwie pary śpiochów 62, w które się mieścimy i są bodziaki w rozmiarze 74. Rozmiar rozmiarowi nierówny niestety.

Mam pytanie :) Czy Wasze dzieci artykułują już jakieś głoski poza samogłoskami? Bo Franek w zasadzie (oprócz płaczu ;)) mówi tylko coś w rodzaju "beł", "meł" - to pierwsze jak chce się bawić, drugie jak jest głodny. Jak jest zmęczony to skrzypi ;) Na studiach uczyli mnie, że dzieci na początku wymawiają spółgłoski tylnojęzykowe (bo leżą na brzuchu i tak im najłatwiej), tzn. k, g, h. W sumie b i m też łatwo im wymówić, bo to głoski dwuwargowe, a co jak co, ale wargi to maluchy mają rozwinięte ;)
Zastanawiam się, kiedy dziecko "powinno" zacząć wymawiać k, g. W cudzysłowie oczywiście, bo wiadomo, że każdy ma inaczej.

O, no i znalazłam coś takiego: https://www.babyboom.pl/dzieci_1_2/rozwoj/etapy_rozwoju_mowy_dziecka.html
Czekam zatem na rozpoczęcie głużenia ;)

reklama
Do góry