reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

ewwe nie martw się na zapas (łatwo mówić...)
to nie jest tak, że jak dziecko urodzi się maleńkie to potem szybko dogania rówieśników, czyli rośnie i przybiera nieco szybciej w stosunku do dzieci w większą wagą? Przecież Borysek już podwoił swoją wagę, a dzieciaczki, które urodziły się z wagą koło 4 kg wcale nie ważą teraz 8! Powinni chyba brać na to poprawkę...co do główki to Oli tez sporo urosła - miała 34, a teraz ma 39, ale cała strasznie się wyciągnęła i spulpeciała:) moro ma też nadal (już rzadziej ale ma)
z resztą dziwnie by wyglądał pięciokilogramowy bobas z główką 36! On ma teraz główkę jak inne niemowlaki ważące tyle samo...
głowa (i główka:D) do góry - będzie dobrze!!!

ewa &&& za wizytę!

Oli też się na brzuchu odpychała baaardzo szybko jakoś w początkowych tygodniach. Potrafiła przepełzać niezły kawałek. Teraz z boku ląduje czasem na plecach, czasem na brzuchu (w zasadzie nie ma szans, że na boku wytrzyma choć chwilkę).
ahhhhhhh rozwijają się te nasze skarby strasznie!

Ostatnia edycja:
reklama
hm zmierzyłam mu klatkę piersiową, bo powinno się chyba mierzyc głowę i klatkę i one pomwinny miec chyba takie same wartości.Młody w klacie ma 42 cm w ubraniach. Kurde ale mam stresa no.

Stopotrząs u niego objawia się tak że podrywa dupcię do góry i trzęsą mu się nóżki.

DiTePer acelularne to zwykłe szczepienie przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi, tyle że bezkomórkowe, i działa dokłądnie jak zwykła ale nie występują działania nie pożądane po przyjęciu szczepionki.

Mój ma teraz w obwodzie główki prawie 41cm a jak się urodził było 38cm. W klacie w ciuszkach jest coś około 41-42cm. Ile waży nie wiem. Ostatnio było prawie 5 kg. Wydaje mi się więc, że dla mniej więcej 5 kilogramowego dziecka około 40 cm obwodu główki to norma.:happy:

Krolcia też mam taką nadzieję :)idziemy w poniedziałek na usg przezciemiączkowe to się dowiem co i jak. Byleby tylko jakoś ten weekend przeżyć.

Oli też się na brzuchu odpychała baaardzo szybko jakoś w początkowych tygodniach. Potrafiła przepełzać niezły kawałek. Teraz z boku ląduje czasem na plecach, czasem na brzuchu (w zasadzie nie ma szans, że na boku wytrzyma choć chwilkę).
ahhhhhhh rozwijają się te nasze skarby strasznie!
jak to nie wytrzyma ułożona na boku? jeśli położysz ją prawidłowo, powinna umiec zachowac pozycję.

Niniejszym ogłaszam, że definitywnie przeszliśmy na pieluchy nr 3 :D Dwójki już tak obciskały uda, że tłuszczyk się zwijał i wychodził na pieluchę ;) W sumie Franek chodził w dwójkach 3 i pół tygodnia, zużył dwie paczki, a trzy nam zostały (wszystkie to prezenty)! Dobrze, że Bratu rodzi się dziecko w marcu ;)

Jak przestawić dziecko na tryb nocny?? Tzn żeby dłużej spało?? Kiedy czytałam, że zamiast mleka dawać herbatkę żeby wiedziało, że w nocy nie poje :)) Czy coś jeszcze?? Ja chce chociaż z 4h pospać...

Wiolcia - ja myślę, że to kwestia jedzenia - przynajmniej tak było u nas. Jak byliśmy na NANie to w nocy przerwy były 4,5-6 godzinne, jak przeszliśmy na bebilon comfort - bardziej gęste, (bo zawiera fruktooligosacharydy - działają jak błonnik) to z dnia na dzień nocne przerwy wydłużyły się do 9-11 h... tak, tak, też byłam w szoku. Oczywiście z tego na sen przypada ok 7-8 godzin, ale z dnia na dzień jest coraz lepiej:-) Tylko, że on śpi ze mną w łóżku - w swoim łóżeczku jakoś nie potrafi tyle przespać;-)

ewwe - spokojnie, nie denerwuj się, bo to laktacji nie służy;-) Na pewno wszystko będzie dobrze, a lekarze to nie wyrocznie. Wkurza mnie jak tak chcą zabłysnąć i bez zastanowienia przedstawiają swoje hipotezy - które jedynie badaniem można stwierdzić, a matka- wiadomo - denerwuje się i myśli o najgorszym...

Ostatnia edycja:
reklama
i ja równiez obwieszczam definitywne przejscie na rozmiar 3. dwójki juz ciasnawe.
ewa moja Ala to na brzuchu mi zaraz po porodzie w czasie naswietlania z tego inkubatorka uciekała. Raz przysnęłam i jak sie obudzilam nogami byla poza tym miejscem do lezenia a głową prawie na sciance...
a teraz na brzuszku jak lezy to tak dlugo trzyma głowe ze szok....
rosną rosną nam nasze pociechy... niebawem bedziemy je po mieszkaniu szukac;)
ewwe kciuki za wizyte:)

Do góry