reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

a ja czytałam że 1,5 miesięczne niemolwlę na widok znanej twarzy reaguje właśnie rozbrajającym uśmiechem (moja niunia robi to perfekcyjnie):)
wiolcia my szczepimy jednak 6w1. Też się długo zastanawiałam, ale stanęło na tym. Rota nie bierzemy. Pytałam kilku przeróżnych lekarzy i polecają właśnie skojarzone (ze względu na lepszy skład). Jeszcze ostatnio poznałam lekarkę-anioła (pediatra z powołania) i swoją córkę 2 lata temu też szczepiła 6w1.

reklama
my do szczepienia jeszcze, ale chyba bede szczepic 5w1 plus WZB B. na razie w przyszly wtorek idziemy do pediatry w medicover po skierowanie na usg bioderek. pogadam tez z nia o szczepieniach.

i pochwale sie, ze Alicja przez ostatni tydzien przytyla 260g. no i powoli zaczyna wyrastac z rozmiaru 56 - juz pierwsze bodziaki poszly w odstawke :D

wiolcia mi się wydaje, że to cena jednej dawki...

ja prawdopodonie też zdecyduje się na szczepienie 5w1 i WZW B osobno. 2 ukłucia jakos maluszek przeżyje. rotawirusy raczej odpuszczam. zastanawiam się nad pneumokokami - ale na pewno jeszcze nie teraz. szczepienie 3 lutego - już się boję :-D

gwaizdeczka współczuję bardzo:-( zdrówka dla Wojtusia!!!

My szczepimy skojarzoną - raczej 6w1 plus pneumo plus rota. Wiolcia -to cena jednej dawki niestety:/

nie wiedziałam ze te rota takie drogie do tego szczepienie normalne 500zł pęknie :szok: jakie są ceny szczepien u was bo mi pani doktor powiedziała zeby zadzwonic kilkadni wczesniej to zamowia (a drugi rot kiedy?)

a co do rozwoju mojego malucha to mamy problem z nocnym zasypianiem bo mała sie buntuje a jak jest spiaca to krzyczy w nieboglosy i w ten sposob jest bujanie i reki do reki bo oczywiscie babcia tez musi byc bo jak tak dziecko moze plakac i mala zasypia po godzinie ale najlepiej u nas na wyrku musza zaczac ja przyzwyczajac do łóżeczka bo marnie nas wide za kilka miesiecy

czy usg bioderek po 7 tygodniu to jest za późno? bo już nie wiem co robić. u nas akurat nie ma nadal kontraktu z nfz (wrrrrrrrrr) i prywatnie mogę zrobić 24 stycznia. i to by było idealne bo będzie akurat skończony 5 tydzień i tak miałam zrobić. w szpitalu niedaleko mogę zrobić na nfz ale dopiero 9 lutego i właśnie nie wiem czy to już nie trochę późno.. czy nie lepiej zapłacić i mieć to załatwione...
My byliśmy w 8. tyg. i wtedy wszystkie badane dzieci miały skończony 2. mies.

Wiolcia - nie bój się skojarzonych, bo one są mniej groźne: nie zawierają tiomersalu i są bezkomórkowe. A i tak dzieciaki na tej pierwszej wizycie otrzymują 5-6 zarazków, tylko liczba ukłuć jest inna. My wzięliśmy 5w1 plus wzwB osobno - czyli 2 ukłucia. Wg mnie jest to najlepsza opcja, bo 6w1 istniej tylko po to, żeby więcej kasy wyciągnąć:dry: - producenci wykoncypowali, że zmniejszą dawkę wzw B, żeby podać w 4 dawkach - każda po 200zł. Czyli decydując się na 6w1 wydamy ok 800zł (bo jak się raz poda 6w1, to już nie można zmienić), a za 5w1 ok 300zł. I łącznie wszystkie dawki to tylko 1 ukłucie mniej - wg mnie to nie jest warte 500zł. Informacje te zdradziła nam lekarka w nagłym przypływie szczerości ;-). A na rotawirusy nie szczepię.

reklama
cristalrose u nas chyba mają inne stawki, bo u nas 6w1 to 760 czyli podobnie jak u Ciebie, ale 5w1 to 480, a u Ciebie 300. Skąd taka różnica?

Do góry