reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak się rozwijają nasze Skarby :)

Sama przecież widzisz, że może, a jak nie widzisz teraz to rano Hubol Ci pokaże :) A poważnie, to Igs też dupkę wypina ale na prostych rękach klaty nie podniesie, z Tymonem miałam to samo więc się nie martwię. Tym najpierw zaczął siadać i chodzić a dopiero później raczkować.

reklama
Nie pamiętam czy pytałam już. Czy wszystkie Wasze Maluszki już podpierają się na wyprostowanych rączkach? Nie to, że wyszukuję problemów, ale po ostatniej słabej wizycie u pediatry muszę poprzez sondę forumową sprawdzić czy tak może być, że Hub nie podnosi się na wyprostowanych rączkach ;-)

mojemu udało się tylko parę razy, nie jest ot dla niego norma i ja uważam że tego jeszcze nie potrafi robić ;-) nie pełza też do przodu, a do tyłu też kiepsko mu idzie, za to siedzi super sam i długo bez podparcia i w leżaczku sam umie usiąść z pozycji półleżącej, dzieciaki w rożnym tempie się rozwijają i trzeba dać im swój czas na osiągnięcia ;-) a mój grubas wiadomo z powodu wagi będzie bardziej ociążały niż niektóre szczypiorki ;-)

Ida się ładnie podpiera, ale nie umie jeszcze na raz dźwignąć i pupy i brzuszka. Albo w górze jest brzuszek, albo pupa.
A co do spania, to ja mam wrażenie, że to bardziej my nie mogliśmy się uwolnić od spania z nią. Zaczęliśmy Iduzię brać do łóżka, bo było mi wygodniej karmić ja piersią na śpiocha, a potem tak jakoś trudno się było jej pozbyć. Potem zaczęliśmy ją odkładać do łóżeczka dostawionego obok naszego łóżka i udało się, chociaż myślałam, że będzie to niewykonalne. A od poniedziałku mała śpi we własnym pokoju. Na ranem - ok 6 - się rozbudza i mąż ją rzuca do naszego łóżka i często jeszcze zasypiamy do 9.

Mój też się nie opiera na wyprostowanych rączkach, zrobił to może raz czy dwa na sekundkę dosłownie. W jego przypadku to po części lenistwo:dry:, po części masa(około 10 kg). Też się tym nie przejmuję. Nie będę się powtarzać, że każde dziecko ma swoje tempo:-p.

To tak jest jak za dużo się naczytam w Internecie labo naoglądam zdjęć Waszych pociech, na których robią już różne fajne rzeczy;-) Niby wiem, że każdy ma swoje tempo rozwoju, ale jednak jakaś nutka niepewności siedzi. Mam nadzieję, że nie tylko ja tak schizuje na temat rozwoju maluszków;-)

Franek z kolei siedzi, ale nie siada ;) Tzn. jak się go posadzi, to jest ok, ale sam potrafi tylko z półleżącej pozycji się podnieść. Ja myślę, że siadać zacznie dopiero z raczkowania - tak bym obstawiała, gdyby były jakieś zakłady ;) Pozycję do raczkowania już opanował i nawet mu się podoba, ale na razie buja się w przód i w tył i nie rusza z miejsca ;)

A co do podpierania się na rękach, to na wyprostowanych potrafi i to w sumie od dość dawna, ale najczęściej jednak opiera się razem z łokciami, bo coś tam sobie dłubie i dłonie mu są potrzebne ;)

moja Alicja tez potrafi usiasc z pozycji pollezacej. siedzi z podparciem, sama jak siedzi to zwykle po chwili upada na bok. na prostych rekach sie unosi, ale do raczkowania to jeszcze wogole sie nie szykuje.

kazde dziecko rozwija sie indywidualnie i nie ma co sie na razie zamartwiac :)

Franek z kolei siedzi, ale nie siada ;) Tzn. jak się go posadzi, to jest ok, ale sam potrafi tylko z półleżącej pozycji się podnieść. Ja myślę, że siadać zacznie dopiero z raczkowania - tak bym obstawiała, gdyby były jakieś zakłady ;) Pozycję do raczkowania już opanował i nawet mu się podoba, ale na razie buja się w przód i w tył i nie rusza z miejsca ;)

A co do podpierania się na rękach, to na wyprostowanych potrafi i to w sumie od dość dawna, ale najczęściej jednak opiera się razem z łokciami, bo coś tam sobie dłubie i dłonie mu są potrzebne ;)

Moja Patrycja umiała już długo siedzieć sama zanim nauczyła się sama siadać z pozycji leżącej. To trwa dłużej z tego co pamiętam. Wcześniej raczkowała niż nauczyła się sama siadać.

reklama
Oliwka z kolei sama już siada, ale sporadycznie (kosztuje ją to sporo wysiłku), raczkuje na swój sposób tzn przemieszcza się, ale nie w klasyczny sposób:) efekt jest taki, że mam dziecko wszędzie:)

Do góry