reklama
Tasia001
Fanka BB :)
u nas "kosi, kosi" ma 2 wersje:
moja: kosi, kosi łapci pojedziem do babci, babcia da nam mleczka jak wydoi krówki ,a dziadek słoninki jak jak zabije świnki
męża: osi, kosi łapci pojedziem do babci, babcia da nam mleczka, a dziadek ciasteczka
ale ulubione to "idzie kominiarz", pałąk przy leżaczku i karuzela- koniecznie włączona (na szczęście mamy na pilota)
moja: kosi, kosi łapci pojedziem do babci, babcia da nam mleczka jak wydoi krówki ,a dziadek słoninki jak jak zabije świnki
męża: osi, kosi łapci pojedziem do babci, babcia da nam mleczka, a dziadek ciasteczka
ale ulubione to "idzie kominiarz", pałąk przy leżaczku i karuzela- koniecznie włączona (na szczęście mamy na pilota)
wiosna2013
hej
Znalazłam zabawy wierszyko-masażowe (pojęcie mojego autorstwa he he)
Znalazłam zabawy wierszyko-masażowe (pojęcie mojego autorstwa he he)
Dla najmłodszych: | ||
„Przyszła myszka” Przyszła myszka do braciszka. Tu zajrzała, tam wskoczyła, a na koniec tu się skryła. | na plecach dziecka wykonujemy posuwiste ruchy opuszkami złączonych palców; lekko drapiemy dziecko za jednym uchem, następnie za drugim; wsuwamy palec za kołnierzyk | |
„Rzeczka” Płynie, wije się rzeczka Jak błyszcząca wstążeczka. Tu się srebrzy, tam ginie, A tam znowu wypłynie. | rysujemy na plecach dziecka falistą linię; delikatnie drapiemy je po plecach, wsuwamy palce za kołnierzyk; przenosimy dłoń pod pachę i szybko wyjmujemy. Wierszyk można wykorzystać podczas zabawy w kąpieli: Naśladujemy ręką wijącą się rzeczkę to w wodzie, to kreśląc ją na plecach dziecka, chowamy rękę pod wodą i nagle wynurzamy. | |
„Pajączek” Wspinał się pajączek po rynnie. Spadł wielki deszcz i zmył pajączka. Zaświeciło słoneczko Wysuszyło pajączka, rynnę i... Wspinał się pajączek po rynnie... | kroczymy palcami po plecach dziecka, od dołu ku górze; przykładamy do nich obie dłonie i szybko przesuwamy je w dół; masujemy plecy ruchem okrężnym, aż poczujemy ciepło; zaczynamy od początku | |
Dla nieco starszych: | ||
„Tu płynie rzeczka” Tu płynie rzeczka, Tędy przeszła pani na szpileczkach. Tu stąpały słonie I biegały konie. Wtem przemknęła szczypaweczka, Zaświeciły dwa słoneczka, Spadł drobniutki deszczyk. Czy Cię przeszedł dreszczyk? | wzdłuż kręgosłupa rysujemy z góry na dół falistą linię; szybko kroczymy po plecach opuszkami palców wskazujących; powoli kroczymy wewnętrzną stroną dłoni; szybko, z wyczuciem stukamy dłońmi zwiniętymi w pięści; delikatnie szczypiąc wędrujemy po plecach na skos; powoli zataczamy dłońmi koła, aż poczujemy ciepło; leciutko stukamy opuszkami palców na dole pleców dziecka niespodziewanie, delikatnie szczypiemy dziecko w kark | |
„Jesień” Drzewom we włosy dmucha wiatr, A deszczyk kropi: kap, kap, kap. Krople kapią równiuteńko, Szepczą cicho: „mój maleńki, Śpij już, śpij, już śpij, już śpij...” Leci listek, leci przez świat Gdzieś tam na ziemię cicho spadł. Leci drugi, leci trzeci, Biegną zbierać listki dzieci. No, a potem wszystkie liście Układają w piękne kiście. | dziecko jest zwrócone do nas plecami, dmuchamy w jego włosy; delikatnie opukujemy jego plecy; głaszczemy dziecko po włosach i ramionach; wodzimy opuszkami po plecach dziecka; lekko naciskamy jedno miejsce; wędrujemy opuszkami palców dwa razy; szybko, z wyczuciem stukamy wszystkimi palcami; głaszczemy dziecko po plecach. | |
Podczas masowania należy przestrzegać następujących zasad:
|
pscółka i spółka
Tasia - u nas hitem jest opa opa robione przez tatusia, ale to trzeba mieć siłę w ramionach. A ja robię samolot w wersji na ramieniu. Obracanie, górka i dolina, a najbardziej podobają się turbulencje
pscółka i spółka
Zapomniałam dodać, że jeszcze raczek oraz liczenie paluszków u rączek i nóżek łapiąc za każdy. Wcześniej też wspominałam, że mówię mu alfabet, bo wierszyków nie znam i też go to śmieszy
reklama