reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak pomóc Naszym milusińskim czyli dolegliwości maluszków

U nas Zuzi odpadł pępek po 5 dniach ( w sumie to ja niechcący zachaczyłam go przy zmiania pampersa ale i tak był już suchy bo mocno tego nie zrobiłam :-p) i przemywałam go żeby nie ropiało jej w środku oceniseptem i ja z kolei bałam sie ze za wczesnie odpadł...ale dzis byla polozna i mowila ze wszystko ok. Jak juz minal miesiac i dalej odpasc nie chce to na prawde w szoku jestem, bo chyba usechł juz dawno??

Co do spania u nas mała budzi sie co ok 3,5h na jedzonko no i około godzine poltorej wtedy nie spi bo zanim zje ( czasem daje cycka czasem butelke odciagam bo lepiej zjada ok 140ml a z cycka nadnerwuje sie mala bo nie moze zlapac bo mleko ja zalewa jak mam za duzo albo cos innego ) zanim sie jej odbije, a to kupke walnie i trzeba przewinac i potem juz do spania sie nie spieszy :-p Co do wybudzania to nigdy jej nie budzilam na jedzenie, sama daje znac jak jest głodna :-)

reklama
moja też dziś ma wodniste kupki :/
i słysze jak jej się przelewa w brzuchu, to normalne ?
karmie ją i piersią i butlą więc już sama nie wiem ...
wcześniej tak nie miała
:baffled:

moj maly dzis robi kupy z placzem:-(sa zadkie ale brzuszek go boli:(nie wiem dawac mu herbatke?tylko pytanie jaka?
U mnie, tzn. u Gabi tak jest od kilku dni, po świąteczne rewolucje żołądkowe. Daję jej wodę koperkową 2x po 2,5 ml i biogaję na noc.

Ostatnia edycja:
nie wiem jakie to sa u dziecka rzadkie kupki bo moja corka robi tylko takie i co wiecej lekarze mowia że to prawidlowo, takie żółto zielonkawe rzadkie, smierdzace :-)

U nas kupki tez ok chociaz wydaje mi sie ze malo tych kupek bo ostatnio ograniczyly sie do 2 -3 na dobe:eek:
Przelewanie w brzuszku slysze przy kazdym karmieniu wiec raczej to normalne. Brzuszek pusty to ma sie co przelewac

Zauważylam dziś rano że Oluś ma zapchany nosek i ciężko mu się oddycha:( po kropli soli fizjologicznej mu zakropiłam w nosek, ale nie przeszło:(
Próbowałam nawet ustami pociągnąć fridę,ale po pierwsze nic nie wyciągnęlo a po drugie wydaje mi się że ma jeszcze za maly nosek do tego. Kurcze nie wiem jak mu pomóc by mu oczyścic ten nosek... Może wiecie co jaki czas można te kropelki soli podawać w nosek??

Basiatoja napewno nie ma za malego noska, nie boj sie wlozyc tej fridy. Mi polozna mowila ze moge do kilku razy na dobe, jednorazowo po 1 kropli. Czytalam wczesniej ze kladzenie na brzuszku tez pomaga

reklama
Mi Mała od początku robiła około 6-8 kup dziennie. Na początku takie gęste, zielone, ale już teraz rzadkie, żółtawo-zielone. Pytałam się jeszcze w szpitalu lekarki i powiedziała, że dla jednych dzieci nawet 10 kup dziennie to norma a dla innym jedna na 3 dni to też dobrze. Powiedziała, że ważne, że się opróżnia a konsystencja kupy jest odpowiednia :>. Zaznaczyła też żebym nie wpadła w panikę, gdy pewnego dnia z 8 kup zrobi się np 5 a kolejnego dnia 3...rzekomo to normalne.

Ja tam ten pępek czyszczę z sercem w gardle. Wiem, dziecka to nie boli ale jakoś niekomfortowo czuje się grzebiąc patyczkiem nasączonym octaniseptem naokoło jakiegos strupka:/. Na patyczku pojawiła się krew, mam nadzieje, że to nic groźnego i już niedługo sie tego kikuta pozbędziemy...

Do góry