reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak oduczyć od pieluchy.

Kiedy posadziłyście swoje dziecko na nocnik?

• Wszystkich głosujących
    279
U nas nadal jeden krok do przodu 2 do tyłu.
Ale mamy i sukcesy - jak jej sie chce, to sama biegnie robi i siusiu i kupke - zdażają sie brudne wpadki. W nocy juz kilka razy spała bez pieluchy - i było ok, ale np drzemki dzienne to porażka - jest takz aspana, że sika jak się obudzi niezależnie od ego gdzie jest....ufff

reklama
Polecam ksiązkę Giny Ford "Jak nauczyc dziecko korzystac z nocniczka w 7 dni":tak::tak: u nas sprawdziła sie rewelacyjnie i faktycznie w tydzien pozegnalismy oieluszi w dzień:tak::tak::-) teraz hubert już 4 tydzień smiga bez pieluszki i zaczyna nocnik zamieniac na toaletę:tak: POLECAM!!!

u nas niestety klapa, nocnik stoi w toalecie i sluzy za spodeczek do mycia zebow i rak w umywalce a na słowa chcesz siusiu lub idziemy do nocniczka biegnie i zamyka się w pokoju, tak wiec jeszcze troche pracy przed nami a konca nie widac ..;-)

Oj widze ze wiekszość zabrała sie za ostą nauke nocnikowania :-) .. super ;-)

u Nas od dwóch tygodni Dawidek całkowicie bez pampersa cały dzien ... co 15 minut pytanie " chcesz siku?" - za niedlugo zacznie mi sie śnic :-D;-) ... w złobku cały zestaw majtek w razie wpadki, ale ... poki co zero wpadek :-) ... pieluszka tylko na noc i popołudniowa drzemkę ... ale od sierpnia zaczniemy próbowac bez peluszki (mam urlop;-)) - najpierw tylko w poludnie bez ... a jak bedzie w porzadku to i w nocy zaczniemy :tak:
"pope" - kupke, ładnie juz wola ze chce - podchodzi łapie sie za tyłek i woła "mama popa" - trzeba odrazu zareagowac, bo jak nie ... to :sorry:;-)
z siku gorzej, ale i tak lepiej niz z poczatku, kiedy wcale nic nie reagowal jak sie zsikał w majtki ... nie woła jeszcze (dosłownie nie wola) ... ma tylko małe przebłysko od czasu do czasu ;-) - z poczatku (3-4 dni) z kazdym pytaniem czy chce siku sadzałam Go na nocnik ... ale teraz jak mówi "ne ce" nie sadzam a mówie, "ale jak bedziesz chciał to gdzie sie robi siusiu?" - wtedy biegnie szczesliwy koło nocnika i krzyczy "tuuuuu" :tak:;-):-) ... poki co sie sprawdza ... mielismy tylko 3 wpadki ... kiedy zaczał sikac w majtki - wielki jęk :sorry: wstrzymanie, sciaganie majtek i reszta do nocniczka :tak: - czyli mniej wiecej kuma juz o co chodzi ;-):-)

i macie wiele racji ... kazde dziecko jest inne ... i kazde ma swój "czas" na nauke ... nic na sile ... damy rade i my i dzieciaczki :-):tak:

powodzenia dziewczeta i maluchy :tak:

my też trenujemy, ale nasz dotychczasowy sukces to tylko jedna koopka do nocnika a potem tylko totalny bunt i zwiewanie gdzie pieprz rośnie na hasło nocnik:-(

Witam mój Synek sam kazał ściągnac pieluszke i juz jej nie chcial miał 2,5 roku ( robil na naocnik majac 19 miesiecy ale wrocilam do pracy a tesciowa go nie sadzala tylko zakladala pieluch wiec przestal) , nie wolal tylko sciagal majteczki i sam robil przychodzil po nas jak zrobil na nocniczek. Generalnie na spacer nie zakladalismy pieluszki i nie bylo wpadki potrafi trzymac 2 h dopoki nie przyjdzie do domu , natomiast w piaskownicy kolo domu jak jestesmy i chce mu sie siusiu lub kupke to chce isc do domu teraz ma 2 latka i 8 miesiecy i zaczynam go uczyc na dworze na stojaco aby robił siusiu nie zmuszam wpadki nie mielismy zadnej ale zawsze mam spodenki i majteczki na przebranie bo to przeciez tylko dziecko wszystko moze sie zdarzyc:)

my też trenujemy, ale nasz dotychczasowy sukces to tylko jedna koopka do nocnika a potem tylko totalny bunt i zwiewanie gdzie pieprz rośnie na hasło nocnik:-(

Kochana ja miałam to samo nie zmuszaj sam dorośnie mi jak mówili to nie wierzyłam ale bylam glupia , nawet moja doktor mówiła ze jeszcze nie dorosna do tych spraw , wiec odpuściłam to było najlepsze co zrobilam .

Kacper pożegnał pieluchę na dzień 14 kwietnia.Uparłam się że da radę i dał:tak::tak:
Początki były koszmarne,wszędzie sikał,nie wołał.Jak go sadzałam to nie robił a jak tylko wstał to od razu:no: Doprowadzało mnie to do szału wewnetrznego,ale któregoś pięknego dnia załapał:tak:Byłam taka szczęśliwa:-) i dumna przedewszytkim. a miesiąc później 14 maja zrezygnowaliśmy z pampersa na noc i sucho do dnia dzisiejszego:tak::tak:.Kacper miał 21miesięcy:tak:
Trzymam kciuki za wszystkie dzieciaczki i rada-jak zaczynacie to nie poddawajcie się bo warto!!!!

A u nas idzie pomalutku ale nie śpieszy mi się aż za nadto. Do WC pójdzie ładnie zrobi siusiu chce papier toaletowy, potem spuści wodę i jest niestety to ALE. Czyli na palcach mogę policzyć ile razy on sam z własnej potrzeby powiedział SI. To samo na działce. Podlewa drzewka ale to ja muszę pilnować i patrzyć czy mu się nie chce. A jak zrobi kupę w majtki to się jeszcze śmieje :-D Jednak jak wspomniałam wcześniej my jeszcze mamy czas

reklama
Hej dziewczyny,
moim zdaniem kazde dziecko jest inne. Jedne koncza po drugim roku a inne po trzecim siusiac w pieluszke. Moj synek skonczyl 1,5 roku a od miesiaca jest suchy:-)jestem z niego bardzo dumna....ale i z siebie bo trzeba miec cierpliwosc i duze checi, ale warto bylo:-). Jak to zrobilam ?? zdjelam mu pieluszke i najpierw sikal jak maly piesek wszedzie, po paru dniach juz wiedzial ze cos mu z siusiaka leci a pozniej to sprawialo mu przyjemnosc jak szlismy opsiksc "pana klozeta" lub jakies kwiatki w ogrodzie.Takze wszystko jest mozliwe:-D
Pozdrawiam

Do góry