reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak maluchy zasypiają

Jak długo trwa uspanie waszego dziecka

• Wszystkich głosujących
    132
Musze się pochwalić że Miłosz od około miesiąca przesypia całe nocki....i ja też ;D
Zaczął lepiej spać kiedy skończył cycać....
Po zakończeniu karmienia było kilka nocy nieprzespanych , bo troszkę się wiercił i chciał się przytulać , chciał żebym nosiła go na rękach.Ale to trawało tylko tydzień.
Teraz już śpimy

reklama
Mój Oliwier przesypiał mi noce od kiedy skończył 3 miesiace a teraz znowu budzi sie raz bo chyba zabki dostaje

Kuba też zaczą mi przesypiać noce . Spałam już cztery.Mam nadzieje,że się nie rozmyśli ;DKąpanko przed 20 później cyc i odrazu maluch zsypia. Dobrym sposobem jest gimnastyka przed kąpankiem.

moja niunia juz dluzszy cza sprzesypiala i znowusz sie raz zaczela budzic na szamanko w srodku nocki,chyba jej moj pokarm juz nie wystarcza

tymek jest malym nerwuskiem i czasami trudnogo pod wieczor wyciszyc, jak ma za duzo emocji to sie potem budzi zeby go przytulic i poglaskac, ostatni raz je o 23 ( i niestety proby nie jedzenia w nocy sa daremne!) i spi do 6-6:30 bez budzenia jesli dzien nie byl zby emocjonujacy.

Moj maly ma dopiero 3 miesiace, a juz w wieku 1,5 miesiaca przesypial w nocy 6 godzin, z czego bylismy oboje z mezem bardzo szczesliwi ;D. Od ok dwoch tygodni sypia w nocy od 8-10 godzin :) Nie wybudzam go na jedzenie, gdyz pediatra stwierdzil, ze przybiera na wadze ksiazkowo, wiec mozna dac mu sie wyspac ;)

Moje sloneczko male tylko kilka nocy przespala cale tzn tak do 6:00 a na codzien to okolo 23:00 je cycusia i w nocy budzi sie kolo 1 lub 2 a czasami to nawet dwa razy i pozniej o 5:00,6:00 pobudka cycus i zabawa koniec spania.Ja to juz nie licze na przespane noce.ZAobaczymy jak to sie ulozy.

Myśmy spały i nie spały na przemian, raz lepiej raz gorzej, najgorzej jak zaczęły jej górne jedynki wychodzić - miała 9 miesięcy i przez 6 tygodni pobudki co 2-3 godziny w nocy a ja do pracy chodziłam jak zombi.
Kłopoty ze spaniem skończyly się jak dałam jej na noc kaszkę zamiast cyca. Tak naprawdę to mąż jej tą kaszkę zapodał i od tej pory koniec problemów. Zamiast godzinnego usypainia-zasypiania na cycu 5 minut czytania bajek, flaszka z kaszką i 12 godzin spania ciurkiem pomimo ząbkowania... Miała wtedy 11 miesięcy i przez kilka kolejnych tygodni dostawala jeszcze rano cycka tak do przytulania głównie. To nocne budzenie się było moim zdaniem spowodowane głodem, byla coraz większa a porcja kalorii taka sama więc musiała się jakoś dokarmiać. Muszę jednak przyznać, że mitego cycolenia brakuje...:(

reklama
Witam!
Postanowiłam założyć nowy wątek o usypianiu i śnie naszych dzieci, bo my z Olkiem mamy wlaśnie taki problem.
Mały prawie wogole nie sypia w dzien. Ucina sobie półgodzinne drzemki w wózku po długim wożeniu i "dyganiu". Mistrzem świata w usypianiu mojego syna jest mój tato. Cierpliwie dyga wnuczka aż ten uśnie. Smiejemy się, że w prawy nabrał przy mnie. ;) Takie drzemki są może dwie w ciągu dnia i 40 minut spania podczas spaceru. Każdy powrót ze spaceru jest z płaczem. Mały raczej nie jest wtedy głodny, bo wychodzimy zaraz po karmieniu a spacer trwa nie dłużej niż półtorej godziny. Wieczorem Olek usypia ze mną przy cycu. Czyli j kładę się około 19:30 z nim do łóżka i karmię go do momentu w którym nie wypluje cyca i uśnie. Czasem oznacza to podawanie piersi nawet 4-5 razy. Traktuje ją wtedy jak smoczek. Teraz zauważyłam, że coraz częściej w ciągu dnia domaga się piersi mimo iż nie jest głodny a smoczka uspokajającego nie chce. W nocy usypia łatwiej, ale też przy piersi. Ostatnio już nawet przesypiał ciągem siedem godzin, ale w tym tygodniu budzi się około 1-2 a potem o 4tej. Próbowałam Olka nauczyć samodzielnego zasypiania metodą "poklepywania" polecaną przez Tracy Hogg, ale to Go jeszcze bardziej rozzłaszcza o owijaniu nie wspomnę. Boję się, że złe zwyczaje się już utrwaliły a ja nie chce być jego osobistym smoczkiem jeszcze przez pół roku. Może znacie jakieś sposoby na usypianie?
A jak zasypiają wasze Pociechy? Może macie podobne problemy? Piszcie i dzielcie się uwagami, może ja znajdę jakieś rozwiązanie swojego problemu? Może nie jestem sama z takimi kłopotami?
Pozdrawiamy! Ola i aktualnie śpiący w wózku Olek! ;D
P.S. Chyba się budzi... ::)

Do góry