reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak maluchy zasypiają

Jak długo trwa uspanie waszego dziecka

• Wszystkich głosujących
    132
W wieku 10 miesięcy pojawiły się pierwsze całkiem przespane noce, niestety nie jest tak co noc - zazwyczaj dwie, trzy noce z rzędu przesypia, a potem przez kilka nocy budzi się, najczęściej raz, dwa razy, choć bywa i strasznie (zęby), ale podanie cyca w nocy zdarza mi się tylko sporadycznie, jak już nic (kołysanki, utulanie) nie skutkuje...

reklama
Kuba też zasypia ładnie sam w swoim łóżeczku. Nawet to, że na początku sypiał ze mną ( kiedy jeszcze karmiłam go piersią) nie rozpieściło go i nie mam z nim problemów. Jak widzę że jest śpiący to wkładam go do łóżeczka, daję smoka do buzi, ściszam lekko tv. Nie minie 5 minut i mały odlatuje ;D

Cześć, Moja Natka zasypia z nami w łóżku, nie powiem bo jest wygodniej bo nie trzeba do niej wstawać w nocy, jak tylko zapłacze to mamę ma zawsze pod ręką. Czasem może i jest to męczące ale to jest w końcu malutkie dziecko i takie kochane. Zasypia też albo przy cycusiu albo na rękach ją bujamy, niestety tak jest przyzwyczajona. Powoli pracujemy z mężem nad tym żeby zaczęła zasypiać sama w swoim łóżku ale to jest bardzo trudne.

Synek od samego początku spał w swoim łóżeczku. Spał...ale z zasypianiem wieczornym była komedia:) Próbowaliśmy metody Tracy Hogg (jednak rozdrażniała go jeszcze bardziej), szumu fal radiowych, suszarki (która go uspokajała ale nie usypiała), szuszania do uszka (raz pomagało a raz wkurzało;)). Jedyną metodą było bujanie w foteliku, przysypiał ale nie dał się położyć do łóżeczka i tak do 21.30 potem karmienie i z reguły już zaspyiał sam przy cycusiu. Zdarzały sie tygodnie że zasypiał od razu po cycusiu o 20 ale szybko te cudowne chwile się kończyły. Próbowaliśmy nie reagować na płacz i dwa razy rzeczywiście zasnął ale to dla mnie był zbyt duży stres. Ale jak skończył 4 miesiące powiedzieliśmy dość: dziecko się męczy i my razem z nim. Obłęd. Więc po wieczornym karemieniu o 20 mąż bujał synka przez parę minut na kolanach, MArcinek się wyciszał, zaczynał cmokać paluszki i można go było położyć do łóżeczka. Po paru dniach zaczał też reagować na mojoe bujanie, a potem już nawet tego nie potrzebował. Teraz po karmieniu przytulam go mocno do siebie, parę chwil pokołyszę w ramionach i do łóżeczka. Zasypia o 20 i jest cisza i spokój, czasami się przebudzi ale nie reagujemy gdyż synek za chwilkę sam i tak zasypia ( co stwierdzilismy metodą prób i błędów). Teraz troszkę częściej się wybudza bo ząbki idą ale zasypia sam bez naszej pomocy. Oby tak dalej:)

Moj Maluch zaczal spac dluzej w trzecim mies. - chodzilismy spac kolo 1, czasami pozniej i spal do 9-10. Dla mnie byla to bomba, bo i tak chodze pozno spac. Teraz ma 5 mies i spi od 23 do 8 - z przerwa na jedzenie - nad ranem - hmm - nie wiem, o ktorej, bo ide do lozeczka, biore do lozka i idziemy dalej spac po najedzeniu ;) Ale wczesniej to wstawal czesto w nocy i to nie po to, zeby polezec przy cycu - tylko po to, zeby kontemplowac swiat. naprawde - mialam lzy w oczach po dwoch godzinach z otwartymi oczami i nawet zdarzalo sie, ze ja przysypialam, a on nic tylko te oczy wielkie otwarte ;)

Ja w ogole mam chyba problem ze spaniem - tzn. jego spaniem ;) w dzien bardzo krotko spi - tak ze w sumie spi po 11-12 godz dziennie. Niektorzy dorosli spia duzej. Myslicie ze cos nie tak?

Mój Maciuś ma roczek i w nocy budzi się co 4-5 godzin na cycuszka.Na szczęście w ciągu dnie juz o cycusiu niepamięta więc mam nadzieje ze już niedługo prześpię całą noc...

Alan przez pierwsze 1,5 miesiaca budzil sie raz na karmienie......pozniej juz nie i tak mu zostalo....spi od 21.00 do 8.00-9.00 rano

Moja mała dotychczas przesypiała noce budząc się raz czy dwa na cyca (nie żeby się najeść tylko aby się przytulić) a teraz budzi się w nocy żeby się z nią bawić , potrafi nie spać czterech godzin od 2 do 4 nad ranem , w tym czsie przekręca się z boku na bok i gawoży. Nie wiem co mam robić, oczy mam jak na zapałkazch a ona domaga się zainteresowania, ma 5-miesięcy. Pomóżcie i dor
adżcie co mam z tym zrobić, czy to chwilowe czy poprostu tak sobie upodobała nocne szaleństwa

reklama
Moja Mała nie ma jeszcze 3 miesięcy a już przesypia całą noc tzn od 22-8 rano. nie budzi się a pomimo to ładnie przybywa jej na wadze.Złote dziecko

Do góry