reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

jak maluchy zasypiają

Jak długo trwa uspanie waszego dziecka

• Wszystkich głosujących
    132
W wieku 10 miesięcy pojawiły się pierwsze całkiem przespane noce, niestety nie jest tak co noc - zazwyczaj dwie, trzy noce z rzędu przesypia, a potem przez kilka nocy budzi się, najczęściej raz, dwa razy, choć bywa i strasznie (zęby), ale podanie cyca w nocy zdarza mi się tylko sporadycznie, jak już nic (kołysanki, utulanie) nie skutkuje...

reklama
Kuba też zasypia ładnie sam w swoim łóżeczku. Nawet to, że na początku sypiał ze mną ( kiedy jeszcze karmiłam go piersią) nie rozpieściło go i nie mam z nim problemów. Jak widzę że jest śpiący to wkładam go do łóżeczka, daję smoka do buzi, ściszam lekko tv. Nie minie 5 minut i mały odlatuje ;D

Cześć, Moja Natka zasypia z nami w łóżku, nie powiem bo jest wygodniej bo nie trzeba do niej wstawać w nocy, jak tylko zapłacze to mamę ma zawsze pod ręką. Czasem może i jest to męczące ale to jest w końcu malutkie dziecko i takie kochane. Zasypia też albo przy cycusiu albo na rękach ją bujamy, niestety tak jest przyzwyczajona. Powoli pracujemy z mężem nad tym żeby zaczęła zasypiać sama w swoim łóżku ale to jest bardzo trudne.

Synek od samego początku spał w swoim łóżeczku. Spał...ale z zasypianiem wieczornym była komedia:) Próbowaliśmy metody Tracy Hogg (jednak rozdrażniała go jeszcze bardziej), szumu fal radiowych, suszarki (która go uspokajała ale nie usypiała), szuszania do uszka (raz pomagało a raz wkurzało;)). Jedyną metodą było bujanie w foteliku, przysypiał ale nie dał się położyć do łóżeczka i tak do 21.30 potem karmienie i z reguły już zaspyiał sam przy cycusiu. Zdarzały sie tygodnie że zasypiał od razu po cycusiu o 20 ale szybko te cudowne chwile się kończyły. Próbowaliśmy nie reagować na płacz i dwa razy rzeczywiście zasnął ale to dla mnie był zbyt duży stres. Ale jak skończył 4 miesiące powiedzieliśmy dość: dziecko się męczy i my razem z nim. Obłęd. Więc po wieczornym karemieniu o 20 mąż bujał synka przez parę minut na kolanach, MArcinek się wyciszał, zaczynał cmokać paluszki i można go było położyć do łóżeczka. Po paru dniach zaczał też reagować na mojoe bujanie, a potem już nawet tego nie potrzebował. Teraz po karmieniu przytulam go mocno do siebie, parę chwil pokołyszę w ramionach i do łóżeczka. Zasypia o 20 i jest cisza i spokój, czasami się przebudzi ale nie reagujemy gdyż synek za chwilkę sam i tak zasypia ( co stwierdzilismy metodą prób i błędów). Teraz troszkę częściej się wybudza bo ząbki idą ale zasypia sam bez naszej pomocy. Oby tak dalej:)

Moj Maluch zaczal spac dluzej w trzecim mies. - chodzilismy spac kolo 1, czasami pozniej i spal do 9-10. Dla mnie byla to bomba, bo i tak chodze pozno spac. Teraz ma 5 mies i spi od 23 do 8 - z przerwa na jedzenie - nad ranem - hmm - nie wiem, o ktorej, bo ide do lozeczka, biore do lozka i idziemy dalej spac po najedzeniu ;) Ale wczesniej to wstawal czesto w nocy i to nie po to, zeby polezec przy cycu - tylko po to, zeby kontemplowac swiat. naprawde - mialam lzy w oczach po dwoch godzinach z otwartymi oczami i nawet zdarzalo sie, ze ja przysypialam, a on nic tylko te oczy wielkie otwarte ;)

Ja w ogole mam chyba problem ze spaniem - tzn. jego spaniem ;) w dzien bardzo krotko spi - tak ze w sumie spi po 11-12 godz dziennie. Niektorzy dorosli spia duzej. Myslicie ze cos nie tak?

Mój Maciuś ma roczek i w nocy budzi się co 4-5 godzin na cycuszka.Na szczęście w ciągu dnie juz o cycusiu niepamięta więc mam nadzieje ze już niedługo prześpię całą noc...

Alan przez pierwsze 1,5 miesiaca budzil sie raz na karmienie......pozniej juz nie i tak mu zostalo....spi od 21.00 do 8.00-9.00 rano

Moja mała dotychczas przesypiała noce budząc się raz czy dwa na cyca (nie żeby się najeść tylko aby się przytulić) a teraz budzi się w nocy żeby się z nią bawić , potrafi nie spać czterech godzin od 2 do 4 nad ranem , w tym czsie przekręca się z boku na bok i gawoży. Nie wiem co mam robić, oczy mam jak na zapałkazch a ona domaga się zainteresowania, ma 5-miesięcy. Pomóżcie i dor
adżcie co mam z tym zrobić, czy to chwilowe czy poprostu tak sobie upodobała nocne szaleństwa

reklama
Moja Mała nie ma jeszcze 3 miesięcy a już przesypia całą noc tzn od 22-8 rano. nie budzi się a pomimo to ładnie przybywa jej na wadze.Złote dziecko

Do góry