reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak liczyc miesiące ciąży

opium621 pisze:
no więc mi wytłumaczyła, że oni (lekarze) liczą nie od poczęcia, tylko od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

ale tylko przy cyklach 28 - dniowych; ja mam np cykle 35 dniowe wiec tygodnie liczy sie od ostatniej miesiaczki plus 7 dni (35-28 = 7) - wynika to z zalozenia ze owulacja nastepuje zawsze na 2 tygodnie przed nastepna miesiaczka a nie w srodku cyklu :)
mam nadzieje ze nie zagmatwalam :)

reklama
Idzia wydaje mi sie ze masz racje:) ja mam cykle 25 dniowe czyli znow + 3 dni :)czyli jak termin normalnie sie ma 07.05 to ja powinnam miec 04.05 :):)
a teraz jestem zamotana:) bo wedlug suwaczka koncze 8 tydzien i zaczynam 9 :) czyli zaczelam juz 3 miesiac czy jak? bo juz jestem tym wszystkim strasznie zamotana:)

data porodu to jedna rzecz, a liczenie miesiecy to juz calkiem inna sprawa :) sama nie wiem jak je poprawnie liczyc wiec uzywam tygodni, choc nie wszyscy wiedza ile tygodni trwa ciaza (tak, tak - to prawda :) ) i wtedy uzywam przyblizonej wartosci w miesiacacg - zakladam ze teraz jestem w 3 miesiacu :)

o ile mnie pamiec nie myli zwykle ciaza u kobiety winna trwac ok 40 tygodni czyli 280 dni:)- dziecie urodzone miedzi 37 a 40 tygodniem jest urodzone o czasie, po 40 tygodniu- po terminie, przed 37 tyg.- wczesniak
Serdecznie pozdrawiam anqa:)

zgadzam sie ze ciaza trwa 40 tygodni :) jednak mi zawsze powtarzano ze porod w terminie to 38-42 tydzien (sama urodzilam 2 tygodnie po wyznaczonym terminie - uznano to za porod w terminie); przed 38 - wczesniak, po 42 - ciaza przenoszona ...

Idzia a czytasz czasem w ksiazkach ja teraz rozwija sie twoje malenstwo? wiesz w danym tygodniu?
bo ja tak...na suwaczku mam 10 tydzien czyli zaczety 11 ale niewiem czy z gazety mam czytac 10 czy 11???
tak samo ty?czytasz 13 czy 14?

lilith powinnaś czytać już 11 tydz. Ja też kiedyś miałam taki dylemat :) i teraz wiem już że jak jestem w 32tyg i 4 dniu to czytam opisy z 33 tyg,bo on właśnie trwa :)

przy pierwszej ciazy wiecej interesowalam sie tym - mialam cala kupe ksiazek na ten temat ... teraz wszystko rozpozyczylam - nic w domu nie mam - czasami zerkne w internecie - ale nie za czesto :) i zakladam ze teraz interesuje mnie tydzien 14 :)

O dziekuje wam!!!:):) to teraz juz wkoncu wiem:):) a mialam ten dylemat dosc dlugo:):)
a powiedzcie jeszcze jak bylam u gina to moja fasolka byla o 3 dni mniejsza ale i tak wychodzilo ze to 9 tydzien:) ale jak czytam w niektorych ksiazkachlub gazetach to pisze ze moja fasolka wygladala na mlodsza jeszze o tydzien! czyli w 8t2d miala 16mm to wyczytalam ze to 8 tydzien a nie 9... wiec moga byc odchylenia prawda?? bo gin i tak wpisal termin wedlugo OM :)i co do tych wymiarow to w niektorych gazetach pisza np 20-30 mm czyli jesli jest troszke mniejsze to nic nie znaczy?

Ale namieszalam ...mam nadzieje ze mnie zrozumiecie:):)

reklama
lilith - dane podane we wszelkich ksiazkach sa tylko danymi statystycznymi - wiadomo ze zawsze ktos odbiega od normy :) ja sie nimi specialnie nie przejmowalam - raczej interesowalo mnie co sie w dzidzi juz rozwija i co ona potrafi tam w tym brzuszku :) tym nardziej ze nie mam jakos zaufania do wszelkich statystyk, srednich, ankiet czy sondzay :) trzymaj sie a jak masz jakies watpliwosci zapisz je na kartce i porozmawiaj o tym ze swoim gin ;D

Do góry