reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

pytanie odnośnie ciazy

Jeśli po stosunku dostałaś miesiączkę to znaczy, że nie jesteś w ciąży i kończy Ci się teraz kolejny cykl. Chyba że w tym cyklu miałaś stosunek w dni płodne bez zabezpieczenia, wtedy w razie braku wystąpienia miesiączki zrób test.
w tym cyklu czyli ze po tamtym okresie ?

reklama
w tym cyklu czyli ze po tamtym okresie ?
Tak, po tamtym okresie jest ten cykl jak rozumiem z posta i za kilka dni jest termin miesiączki. Tak jak napisałam trochę chaotyczny ten post i może źle zrozumiałam. Zrozumiałam, że ponad 5 tygodni temu był stosunek, wystąpiła miesiączka i teraz jest termin kolejnej miesiączki za kilka dni.

Tak, po tamtym okresie jest ten cykl jak rozumiem z posta i za kilka dni jest termin miesiączki. Tak jak napisałam trochę chaotyczny ten post i może źle zrozumiałam. Zrozumiałam, że ponad 5 tygodni temu był stosunek, wystąpiła miesiączka i teraz jest termin kolejnej miesiączki za kilka dni.
tak, dobrze zrozumiałas

tak, dobrze zrozumiałas
Skoro dostałaś miesiączki to nie jesteś w ciąży. Plemniki mogą przeżyć 3-5 dni (rzadziej 5), ale żeby doszło do zapłodnienia, to musi dojść do owulacji, a z posta wynika, że stosunek odbył się tydzień przed wystąpieniem miesiączki, to kiedy miałaby być owulacja? Miesiączka występuje 11-16 dni po owulacji, zależnie od długości fazy lutealnej. Nie wiesz kiedy miałas owulację więc to wróżenie z fusów, ale okres dostałaś.

Skoro dostałaś miesiączki to nie jesteś w ciąży. Plemniki mogą przeżyć 3-5 dni (rzadziej 5), ale żeby doszło do zapłodnienia, to musi dojść do owulacji, a z posta wynika, że stosunek odbył się tydzień przed wystąpieniem miesiączki, to kiedy miałaby być owulacja? Miesiączka występuje 11-16 dni po owulacji, zależnie od długości fazy lutealnej. Nie wiesz kiedy miałas owulację więc to wróżenie z fusów, ale okres dostałaś.
własnie wedlug tego kalendarzyka doszlo do stosunku w dni plodne (stosunek w prezerwatywie)

reklama
własnie wedlug tego kalendarzyka doszlo do stosunku w dni plodne (stosunek w prezerwatywie)
Musiałabyś mieć monitoring owulacji żeby rzeczywiście znać swoje dni płodne i obserwować swój cykl od jakiegoś czasu na podstawie jakichś objawów typu śluz, położenie szyjki. Kalendarzyk w aplikacji nie jest żadnym wyznacznikiem niestety, ale dostałaś miesiączki, w dodatku teraz napisałaś, że miałaś zabezpieczenie, więc na jakiej podstawie teraz sądzisz, że mogłabyś być w ciąży na kilka dni przed terminem kolejnej już miesiączki? Zaczekaj na miesiączkę i ewentualnie jak nie przyjdzie to zrób test.

Do góry