reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak liczyc miesiące ciąży

reklama
Dokladnie:)
A pamietam jak to jeszcze niedawno fasolki byly:) Ja teraz marze oby do kwietnia jak najszybciej:):)Maja nie licze bo to i tak niby 4 dni a mala napewno przyjdzie na swiat wczesniej:)

Jestem tu nowa i cały czas myślałam jak sie liczy te mieśiące i bardzo mi to pomogło wielkie dzieki :)

szczerze mówiąć nadal nie jestem pewna jak się dokładnie liczy ciążę, a w moim przypadku to jest BARDZO ważne i od tego zależy mojemu pracodawcy uda się mnie wywalic z pracy, czy będzie musiał mnie zatrzymac do dnia porodu. Więc nie jest to takie obojętne przynajniej wg prawa.

A co do własnego liczenia to z tego czego uczono mnie na biologi i anatomi człowieka, "miesiące" u kobiety to tzw. miesiące księżycowe, czyli mające 28 dni= 4 tygodnie, a nie 4,5. Lekarze liczą ciążę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, a nie od "zapłodnienia" właśnie dlatego , że nigdy na 100% nie wiadomo, kiedy nastąpiła owulacja a tym bardziej zapłodnienie.

zgadza sie ze nigdy nie wiadomo kiedy nastapilo zaplodnienie; ale liczac miesiace ksiezycowe to mowilo by sie ze ciaza trwa 10 miesiecy (40 tyg) a nie 9;
nie wiem jak liczy moja lekarka - ona uzywa terminow w tygodniach i to jest wiarygodne;

witam  :)
ja też się zastanawiałam jak liczyć miesiące ciąży.
wg lekarzy ciąża trwa 280 dni, licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.
rzeczywista długość trwania ciąży wg dnia zapłodnienia to jest 266 dni.

i tak , wg  tych 280 dni:
1 m-c - od 1 do 4,5 tyg.
2 m-c - od 4,5 do końca 9 tyg
3 m-c od 10 do 13,5 tyg.
4 m-c od 14,5 do końca 18 tyg.(bez 2 dni)
5 m-c od prawie końca 18 tyg do końca 22 tyg
6 m-c - od 23 do końca 26,5 tyg.
7 m-c - od 26,5 do końca 31 tyg
8 m-c od 32 do 35,5 tyg.
9 m-c od 35,5 do 40 tyg.

ja sobie zrobiłam tabelkę w excelu, tam sobie zaznaczyłam tygodnie i dni kolorami  :). te tygodnie liczyłam wg książki "w oczekiwaniu na dziecko". myślę, że ok było.

może któraś z was chce taką tabelkę dla porównania??? to niech napisze maila na priwa z datą pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

jeszcze dniami rozpiszę te miesiące  :)

1 m-c - 1-31
2 m-c - 32-62
3 m-c - 63-93
4 m-c - 94-124
5 m-c - 125-155
6 m-c - 156-186
7 m-c - 187-217
8 m-c - 218-249
9 m-c - 250-280

mam nadzieję, że pomogłam choć troszkę!!!!
buziaki dla was!!!
oj znowu bym chciała w ciąży być!! bycie mamą jest takie zajebiste  ;D

reklama
hmm troche jest tych schematów są do siebie bardzo podobne ale nie takie same :-[ , ja cały czas radziłam sobie z liczeniem ;D ale teraz się lekko zakręciłam :mad: wiem jedno jestem w 25 tygodniu i 4 dniu według tych schematów to końcówka 6m-ca ::) to by się chyba zgadzało termin mam na 6.06,pozdrawiam was wszystkie ;D

Do góry