reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak liczyc miesiące ciąży

Z tym liczeniem to wogóle jest wesoło. Mnie i lekarce prowadzącej wyszedł taki sam tydzień ciąży, natomiast kiedy poszłam na usg okazało się że płód jest młodszy o tydzień...

reklama
Z tym liczeniem to wogóle jest wesoło. Mnie i lekarce prowadzącej wyszedł taki sam tydzień ciąży, natomiast kiedy poszłam na usg okazało się że płód jest młodszy o tydzień...

Bardzo wesoło. Mnie lekarka się pytała, czy termin z USG wyszedł mniej więcej jak ona obliczała i na szczęście różni się o jeden dzień ;)

Mi wyszlo dokladnie tak samo jak Tobie:-) Liczac od ostatniej miesiaczki to jestem w 25 tygodniu ciazy a na usg wyszlo, ze dzidzia jest mlodsza o tydzien:-D
Czytajac ten temat doszlam do wniosku, ze moja ciaza rozposciera sie od 5 miesiaca do 7 :cool: I jak tu liczyc?? Jak ktos pyta to mowie, ze jestem w 25 tygodniu a ludzie szybko dziela i wychodzi im, ze juz jestem w 7 miesiacu:laugh2: A ja mam porod pod koniec marca, wiec gdzie jest te utarte 9 miesiecy?? Naprawde dla laika to jest skomplikowana sprawa

Moj maluszek no moze nie taki maluszek bo termin z om mam na 7 stycznia a babel z usg termin ma na 22 grudzien no wiec to jest roznica dwoch tygodni ciekawe kiedy urodze i jak tu liczyc miesiace?!

Witajcie,
Miałam taką sytuację z pierwszym synkiem:
termin wg miesiączki: 06.07
termin wg usg 28.06
a urodził się 12.07
Lekarz mi tłumaczy że dziecko rodzi się wtedy kiedy chce.... Mój syn nie chciał więc poród wywołano bo od 28.06 do 12.07 to już za długo było, i lepiej było juz dłużej nie czekać.
pozdrawiam

Witam wszystkich:) a ja mam takie male pytanie...dlaczego we wszystkich kalkulatorach ciazy w internecie ciaza jest liczona od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki a nie od dnia poczecia? Dziwi mnie to. U mnie data poczecia to 15 wiec od tego dnia powinno sie liczyc tygodnie ciazy:) Wedlog moich obliczen doklanie dzis jest 4ydz i 1 dzien wiec zaczal sie 5 tydzien...we szystkich kalkulatorach pisza mi,ze to 7 tydzien ciazy sie zaczal...kurcze ja juz nic nie rozumiem...skad mam w koncu wiedziec jak liczyc te tygodnie ciazy? chodzi mi o to,ze sprawdzam sobie w kalendarzu ciazy co sie dzieje z moim dzieckiem kazdego tygodnia...i w koncu juz nie wiem na ktory tydzien patrzec na 5 czy 7...jak wy to liczycie dziewczyny?:zawstydzona/y:

reklama
zawsze według dnia ostatniej miesiączki, według niego też masz ustalany termin porodu.
Znać możesz jedynie termin owulacji , dokładny termin zapłodnienia jest zazwyczaj niemożliwy do ustalenia, stad według niego liczyć się nie da, szczególnie że są różne kobiety, różne cykle, owulacja w różnym etapie cyklu.

Do góry