reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak liczyc miesiące ciąży

reklama
Do dziewczyn zastanawiajacych sie w ktorym sa tygodniu ciazy:
W moim przypadku bylo to tak ze z moich wyliczen tzn od miesiaczki jak bylam na usg to powinien byc dokladnie 12 tydzien a tu na usg sie okazalo ze to dopiero 9 i 3 dni,wiec z tym tak naprawde trzeba czekac do pierwszego usg.ja zawszlam w ciaze w pierszym cyklu po odstawieniu antykoncepcji wiec to moze dlatego ale to tak naprawde nigdy nie wiadomo:-)pozdrawiam

Ja to w ogóle miałam cyrki z tym liczeniem:-D
Lekarz nie mógł sam określić wieku ciąży hahaha
no i byłam zagubiona:crazy:
Na USG (niby najbardziej mozna określić tydzień ciąży po wzroście dzidzi)okazało się, że nie będą mi liczyć tygodni ciąży od ostatniej miesiączki, tylko 4 tygodnie po dacie ost mies.
No i tak mi liczyli aż do cudownego dnia pierwszego kopniaka syneczka. Podałam gin datę pierwszych kopniaczów i doszła do wniosku, że jak na określony wg USG tydzień ciąży, to za wcześnie:szok:
I wróciła do starego liczenia wieku ciąży od ostatniej miesiączki.
Zrseztą byłam na USG 4D i tam oczywiście też pytał o datę ost. mies. Wg wszystkiech długości dziecka, wagi i rozwoju (po pomiarach) okazało się, że tygodnie ciązy liczone od ost. mies. są jak najbardziej poprawne!
Tak tez zostało, a który to miesiąc? Mhmmm w 'M jak mama" piszą, że 29 tc to już 8 miesiąc:szok: Ale mi sie wydaje, że koniec 7 po prostu...

kochane ja wczoraj mialam robione USG i z tego dwa pomiary.... jeden wskazywal na 8w5d , a drugi na 9w2d .

eh.... ponoc to ma prawo chwiac sie dwa tygodnie w te i 2 tyg. w tamte :)...
wg ostatniej miesiaczki date mam na 24.04.10 r. i tego sie trzymam :)

oj to chyba my wszystkie mamy problem z obliczaniem miesiecy.. ja wiec trzymam sie tygodni... a u mnie to juz 29 tydzien bedzie :) i jakby nie patrzec powoli ... i z gorki juz mamy:)

Ja się nawet czuję na 30 tydzień:-D
Brzusio duży, sikanie po nocach i czuję, że termin bożonarodzeniowy nie wypali niestety i dzidzia się pojawi wcześniej (nawet o miesiąc:-D)

reklama
kochane ja wczoraj mialam robione USG i z tego dwa pomiary.... jeden wskazywal na 8w5d , a drugi na 9w2d .

eh.... ponoc to ma prawo chwiac sie dwa tygodnie w te i 2 tyg. w tamte :)...
wg ostatniej miesiaczki date mam na 24.04.10 r. i tego sie trzymam :)

a u mnie to jest tak że wg miesiączki jestem teraz w 22 tc
i zawsze jak mam USG i wpisujemy datę ostatniej miesiaczki to i tak USG pokazuje że jestem o 2 tygodnie dalej do przodu ...
i na karcie ciązy też mam dwa przewidywane terminy porodu :happy: z USG i z miesiaczki...

tyle że razem z Ginem wierzymy bardziej USG bo i tak malenstwo podczas ostatniego badania mialo prawie 600gr w 22 tc :szok::szok: ;]

Do góry