reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak i kiedy ściągać pokarm??(laktatory i podgrzewacze)

Lepszy będzie laktator manualny czy elektryczny???

to zalezy od tego czy czesto bedziesz musiala go urzywac , ja naprzyklad zaraz po macierzynskim chce do pracy wiec Mala bedzie z babcia i tu sie przyda elektryczny ale jak np masz zamiar zostawic dziecko na 2h samo to szkoda kasy na elektryczny i kupuj reczny... mi duzo osob polecalo Avent zreszta to sprawdzona firama.. Mozesz tez pogadac z ludzmi z poradni laktacyjnej.:-)

reklama
mam laktator Medeli, 2 fazowy, manualny i jestem z niego bardzo zadowolona. Nie używam podgrzewacza.
Tak jak pisze Ssaweczka, producent poleca manualny do użycia sporadycznego - do kilku razy w tygodniu. Jeśli codziennie planujesz używać, może nawet kilka razy dziennie, wtedy lepszy elektryczny - taki jest też podobno bardziej wydajny, ale warczy :-D więc jeśli np. w miejscu pracy musisz zachować dyskrecję, to będzie to trudne

To może wstrzymać się troszke z kupnem do momenttu aż uroodzę. Zastanawiam się czy nie bede go potrzebowała po ewentualnej cesarce. Podobno są problemy w produkcji mleka więc trzeba mocno pobudzać laktacje.
Nie wiem co radzicie??

No z podgrzewaczem to chyba mniejszy problem bo nie trzeba się spieszyć tylko zobaczyć czy tradycyjnee metody się sprawdzaja równie dobrze:)

no too już się zdecydowałam. Lepszy jednak będzie elektryczny. Wybrałam Gaia firmy Tuffi;-)
Dzięki dziewczyny, że zamieściłyście swoje doświadczenia

A ja z Avent ISIS nie jestem zadowolona :baffled:
Z nakładką masującą nie odciąga wcale. Muszę bez nakładki. Dodatkowo musze ugniatać piersi jak do odciągania ręcznego, bo w przeciwnym wypadku leci denerwująco wolno. Dobrze, że piersi mam duże i mogę jednocześnie zasysać i ugniatać, bo inaczej to makabra by była :tak:

Odciągam nim od 6 miesięcy dzień w dzień po około 160ml (odczas pobytu w pracy). Męczę się przy tym nieprzyzwoicie i gdybym bardziej kasiasta była, to pewnie bym zmieniła pompę na inną.

Nie polecam żadnej, bo na laktator idealny nie trafiłam.

Dodam tylko, że nawet taki laktator -gruszka za 10zł z apteki odciąga u mnie lepiej niż Avent ISIS. Tyle, że w kibelku w pracy nie miejsce na zabawę w przelewanie mleczka z "gruszki" do butelki i inne kombinacje. Ale na codzień, w domu, jak muszę odciągnąć trochę mleczka, to wolę "gruchą", przynajmniej mniej do mycia jest.

Już nie wspominam o tym, że po 2 miesiącach odciągania zepsuł się mi zaworek :o tzn zmiękł jakoś i podczas zasysania wpadał do środka laktatora. Żeby odciągać dalej musiałam grzebać paluchami we wnętrzu pompy, niezbyt miłe w zasikanej ubigacji :baffled:
A akurat zaworków na allegro nie było (zresztą - koszt 13zł+8zł przesyłki za kawałek gumy o średnicy 1 cm to przegięcie) - i jak widzę dalej nie ma, więc dłuuugo się tak męczyłam.

Nieznoszę tego laktatora.

Zresztą butelek Aventu moja córka nie lubi, dlatego odciągam do butelek Avent, a potem mleko jest przelewane do butelek NUKa - z innych Lusia nie chce pić... 2 razy tyle sterylizowania... Ehh...

Ja mam ręczny Canpol Lovi Senso. Jest całkiem dobry. Ściągam mleczko bez nakładki masującej - wtedy idzie mi lepiej. Jednak musiałam nabrać trochę wprawy bo początki były trudne. Ale dałam radę i jestem z tego laktatora zadowolona. Życzę wszystkim mamom dużo wytrwałości :)

Witam mam pytanie a własciwie dwa!
Pierwsze to takie ze nie wiem co zrobic poniewaz mam pokarm tylko w jednej piersi, co robic zeby w drugiej tez był. A drugie to takie: co robic z odciagnietym pokarmem? Mam go dac do lodowki a potem podgrzewaczem podgrzac? Czytałam cos o zamrazaniu ale u mnie nie ma takiej potrzeby. Chodzi o to zeby podac dzidziusiaowi jak jestem w pracy pare godzin po odciagniecu?

reklama
OliwiaTyc, musisz albo Maluszka często przystawiać właśnie do tej "pustej" piersi, albo odciągaczem ściągać. To pobudzi pierś do produkcji pokarmu.
Jeśli chodzi o odciągnięty pokarm, to można go przechowywać w lodówce do 24 godzin. Potem poprostu podgrzać i podać maleństwu. Pozdrawiam :-)

Do góry