reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak i kiedy ściągać pokarm??(laktatory i podgrzewacze)

ja mam laktator Tommee Tippiee, polecila mi pani w sklepie jak kupowalam razem z butelką bo niby jakaś nowa generacja i smoczek butelkowy mial imitować sutek mamy najllepiej z dostępnych na rynku, wiec kupiłam butelke z laktatorem zaplacilam 120zl, jestem baaaardzo zadowolona, laktatora używam dosć często bo chodzę na uczelnie czasami
a podgrzewacz dostalam od teściowej firmy Canpol ale uzywamj nie za często, wolę osobiście do garnuszka gorącą wodę wlać i w ten sposob podgrzewać mleczko
Mi mąż kupił dokładnie ten sam laktator. Poleciła mu kobieta w sklepie i był rewelacyjny. ściągał pokarm bardzo szybko i przy jednym naciśnięciu nawet sporo tego leciało. Poza tym butelki i smoczki rewelacyjne. Asia nigdy nie miała problemu z piciem z butelki zamiennie z piersią, gdyż smoczek niemal identyczny jak cycuś. A do tego w komplecie sterylizator.
Podgrzewacz: miałam canpola ale szybko sprzedałam. Podgrzewanie trwało godzinami, szybciej w garnuszku. A wogóle to wode do mleka albo podgrzewałam wczesniej zagotowaną wodę kilka sekund w czajniku i była akurat letnia albo 15 sekund w mikrofali. Tak więc podgrzewacz uważam za rzecz zbędną.

reklama
Kuzynka to zamrazala we woreczkach na dluzszy okres,mozna nawet do pol roku.
A w lodowce mozna w butelce przechowawac zamknietaj,ale to chyba tylko do dwoch dni.
Poszukaj na google jakis informacji,ja osobiscie nie odciagalam,bo karmiolam niestety tylko 2 miesiace i nie bylo co dociagnosc.

ja często odciagam mleko i zamrażam; mam do tego specjalne kubeczki Avent i przechowuję w zamrażalniu, jak na razie zużywałam po ok.miesiącu, ale ponoć można miec zamrożone nawet pół roku

odciagniete mleko mozna przechowywac 24 godziny w lodowce ale nie na drzwiach lodowki, zamrozone podobno mozna trzymac pol roku, nie wiem nie bedziemy tego praktykowac, nasz lekarz mimo wszystko poleca aby odciagnac i podac aby nie trzymac w lodowce wcale. i wazne raz wlozone do lodowki i podane nie moze byc ponownie przechowywane, ani ponownie podgrzane po najdalej pol godzinie nalezy wylac. tak samo ze sztucznym, dwa razy nie mozna podgrzewac, i jak nie zje to trudno nie mozna drugi raz podac pozniej.

pisze jeszcze raz bo sie dowiedzialam ze nie powinno sie zamrazac mleka matki ze wzgledu na to ze wraz z rozwojem dziecka zmienia sie sklad mleka matki, dostosowujac sie do potrzeb dziecka i po pol roku jego potrzeby sa zdecydowanie inne jak na poczatku.:happy:

Witam,
Najlepiej jak w szpitalu wyprubujesz ich laktator i będziesz wiedziała jaki Ci będzie pasował, ja mam ręczny Aventa i jestem zadowaolona, cena przestępna i skuteczny choć wole odciągać ręką :-) a pozatym na szczęście odciągałam tylko 2 razy i właściwie mój laktator leży w szufladzie :-)

Pozdrawiam

reklama
Ja nie używałam laktatorów, ale położne polecają elektryczne , szczególnie firmy Madea ( chyba tak , albo madela, nie wiem dokładnie), podobno są najlepsze. Widziałam jak dziewczyny w szpitalu ściągały tym laktatorem wyglądało że jest ok.

Do góry