reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

jak dlugo czekac z nastepnym dzieckiem

sama chciałam tak małą różnicę natomiast niestety nie wychodzi i już jest prawie 3 letnia różnica a nadal się staramy o drugie bobo. także się nie zastanawiaj i działajcie, bo różnie bywa :) Wydaje mi się, że fajnie odchować dzieciaczki z tak niewielką różnicą, bo będą bardziej ze sobą zgrane no i problem z pampersami i nocnym wstawaniem od razu "odbębnisz" a później już tylko cieszyć się rodzicielstwem. także trzyma kciuki żeby Ci się szybciej udało :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź 😊

reklama
Witam was dziewczyny.

Jestem tutaj nowa. Mam synka który za parę dni skończy 9 miesięcy. Bardzo chciałabym zaczac starania o drugiego malucha. Jednak troszkę się obawiam o tak mała różnicę wieku. Czy jest tutaj mama która zdecydowała się tak szybko na drugie dziecko ? 😊
Na pewno na początku może być ciężko. Zarówno noworodek jak o niespełna 2 letnie dziecko angażują sporo uwagi. Przypomnij sobie jak było kiedy mały miał miesiąc i dodaj sobie do obecnych obowiązków, to mniej więcej będziesz mieć tego obraz. Plus tak małej różnicy w wieku jest taki, że może będą się razem bawić. Z tym, że mnie osobiście mierzi robienie sobie drugiego dziecka niemalże jako maskotki dla pierwszego (bo jak nie będą się bawić to co, drugie jednak ocenimy jako niepotrzebne?). Z drugiej jednak strony weź pod uwagę, że ten starszy maluszek bardzo krótko będzie miał rodziców tylko dla siebie i to też jest trochę przykre. Mała różnica jest fajna ale moim zdanien trzeba poświęcić temu sporo czasu i rozwagi, aby żadne z dzieci nie poczuło się odtrącone/niedopieszczone/niepotrzebne.

Witam was dziewczyny.

Jestem tutaj nowa. Mam synka który za parę dni skończy 9 miesięcy. Bardzo chciałabym zaczac starania o drugiego malucha. Jednak troszkę się obawiam o tak mała różnicę wieku. Czy jest tutaj mama która zdecydowała się tak szybko na drugie dziecko ? [emoji4]
Mój syn miał 4 miesiące jak zaszłam w kolejną ciążę. Co więcej córka urodziła się przed czasem i mam 2 dzieci z tego samego roku

Moja ciąża była ciężka bo miałam okropne samopoczucie. Jak syn się urodził miałam mega baby blues, potem problemy z małym, alergie itp. Nie wyobrażam sobie przechodzić tego jeszcze raz. Może to egoizm ale nie chcę.

@Mommy2020 I masz do tego prawo!!! Posiadanie dziecka to jest decyzja obojga rodziców i jeśli ktoś z jakiegoś powodu nie planuje ich więcej - to jego prawo. Moim zdaniem to nie egoizm. Być może musisz to przepracować, ale nawet jeśli nie zdecydujesz się na kolejne dziecko - to nikomu nic do tego. No chyba, że mąż ma odmienne zdanie, to można spróbować terapii :*

Moj synek ma prawie 10 miesiecy i nie mozemy z mezem zdecydowac kiedy bedzie najlepszy czas na drugie dziecko:baffled:. Jaka jest najlepsza roznica wieku. Prosze napiszcie za i przeciw. Dzieki:-)
Witam jestem mamą 3letniej Asi i myślę że to jest tak maksymalnie. Bo Później dzieci nie mają zbyt dużego kontaktu ze sobą . A co najważniejsze to żeby akcesoria dla maluszka typu wózek, nie wyszły z mody a zawsze to jakaś oszczędność.

Wg mnie im szybciej, tym lepiej. Ciężej na pewno dla rodzica, ale potem dzieci są w podobnym wieku i jest szansa, że się będą bawić. U moich jest 2,5 roku. Na początku była katastrofa, bo młody był bardzo zazdrosny i różne niedobre rzeczy robił. Teraz ma 10 lat i nadal jest złośliwy wobec brata, ale tamten już sam jest w stanie sobie poradzić. Jednak to ogólnie wszystko zależy od dziecka.

U mnie różnica między chłopcami 4,5roku, oczywiście bywają różne momenty ale generalnie dobrze się dogadują i bawią razem

reklama
Ja uważam, że im szybciej, tym lepiej. Zaszłam w ciążę jak mały miał 10 miesięcy. Nie przemawiają do mnie argumenty, że pierwsze dziecko krótko będzie miało rodziców rodziców tylko dla siebie. Drugie w ogóle nie będzie miało rodziców na wyłączność, nieważne, kiedy się urodzi.
Sama mam 5 lat i więcej starsze rodzeństwo i razem nie bawiliśmy się wcale. Może dzieci w zbliżonym wieku nie będą się tak nudzić, jak będą musiały zostać w domu. W dodatku jeszcze wszystko się pamięta po pierwszym dziecku, są ubranka, zabawki, nic nie trzeba gromadzić na bliżej nieokreśloną przyszłość za kilka lat.

Do góry