reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak dbamy o siebie w ciąży

Pewnie, że lepiej poczekać;) Ja jestem zdania, że w pierwszym trymestrze trzeba się mocno oszczędzać. Mi ta pani też wtedy mówiła, że najlepiej od 12 tyg. ,ale w końcu mnie przyjęła bo miała małą grupę i mogła mi indywidualnie dobierać ćwiczenia. W sumie to więcej siedziałam niż ćwiczyłam:))

reklama
He he, ale chodziłaś na ćwiczenia - żeby nie było ;) Ja muszę się zacząć rozglądać poważniej, ale najpierw niech wydobrzeję - przeziębiona nic nie będę zaczynała, bo zaraz mi się odechce :p

Obudziłam się wczoraj z bólem gardła. Dziś obudził mnie zatykający nos, gęsty katar. Ciężko było wydmuchać nos, więc pomyślałam o inhalacjach. Mam olejek "Inhalol", który zawsze sprawdza się świetnie w takich sytuacjach. Ale zapaliła mi się lampka - czy mogę, będąc w ciąży? Czy ten olejek nie zaszkodzi Fasolkowi?
Szybki wpis w google i okazuje się, że kobiety pytały lekarzy nie tylko o inhalacje, ale konkretnie o "mój" olejek. Okazuje się, że jak najbardziej, można go użyć do inhalacji. Tak piszę, może którejś z Was przyda się ta wiedza :happy2:
Jeśli nie przejdzie mi do jutra, trzeba będzie się wybrać do internisty :baffled:

ja -zolza leż i kuruj sie ,a do internisty możesz iśc w kazdej chwili,kontrolnie żeby spojrzał w gardło.

Ja natomiast wybieram sie do fryzjera.Zdecydowałam sie tylko na strzyzenie ale moje włosty potrzebuje farbowania.Mam jakies 3cm odrostow ktore nie wygladaja ciekawie ,ale chcialabym to przelożyc na 2 trymestr.
A Wy farbowałyscie włosy teraz?

Tusenfryd, leżeć nie dam rady, ale cieplutko ubrana siedzę sobie i popijam gorącą herbatkę z miodem i cytryną :happy2:
Co do farbowania - ja nie farbowałam włosów od lutego, więc odrosty są koszmarne, no ale miałam już w ogóle nie farbować. Pomyslałam jednak, że fajnie by było do ślubu iść z ciemniejszymi włosami [naturalne mam dosyć ciemne, a farbowałam na ciemniejsze - czekoladowy brąz, który wyglądał, jak czarny ;-)] Jednak po konsultacjach doszłam do wniosku, że nie warto. Nie ma dowodów na szkodliwe działanie substancji z farby, które przenikną przez skórę, jednak nie ma też stuprocentowej pewności, że to nie zaszkodzi dziecku. Tak więc postanowiłam darować sobie. Zwłaszcza, że Tatusiowi Fasolka podoba się mój naturalny kolor ;-)

tusenfryd moje odrosty są jeszcze dłuższe, miałam farbować włosy we wrześniu ale wiadomo:-) wygląda to może mało ciekawie ale postanowiłam, że poczekam do drugiego trymestru.
Uważam, że nie można dać się zwariować. Ważne żeby farba nie zawierała amoniaku. Przecież nie odstawimy wszystkiego i nie mówię tu tylko o kosmetykach, ale np. też o jedzeniu. Dlatego uważam, że należy o siebie dbać i być bardziej rozważnym i uważnym ale bez przesady i popadania w skrajności. Dlatego ja w drugim trymestrze zafarbuję włosy, bo uważam że moje dobre samopoczucie w ciąży jest bardzo ważne, a jak będę się ciągle martwić i gryźć swoim złym wyglądem nie będzie wpływać na maluszka najlepiej.

Ostatnia edycja:
Ja nigdy nie farbowałam, ale mój lekarz jak mu powiedziałam o ciąży wspominał, żeby nie farbować włosów i nie iść do dentysty w pierwszym trymestrze.

Ja nigdy nie farbowałam, ale mój lekarz jak mu powiedziałam o ciąży wspominał, żeby nie farbować włosów i nie iść do dentysty w pierwszym trymestrze.

U dentysty byłam, na przeglądzie. Ale poinformowałam ją o moim stanie. Na szczęście, ząbki mam zdrowe, więc miałam tylko zdjęty kamień - ręcznie. Bo ultradźwięki nie są wskazane w pierwszym trymestrze, ze względu na brak danych co do ich ewentualnego wpływu na dzieciątko.

Ja farbuje na folje,jeden a czasami dwa kolory.Nie maja stycznosci ze skora,ale mimo wszystko poczekam nic mi sie nie stanie.
A amoniak zawiera chyba każda farba,zwłaszcza sporo jest w tych jasniejszych kolorach .

reklama
Dziewczyny- czuje ze coś mnie zaczyna brac - gardlo ew przeziębienie. Wiecie może co mogłabym wziąć czym sie ratowac, zeby sie bardzie nie rozwinęło? Wodą z sola płukać... a oscillococcinum np ktos brał w pierwszych miesiącach lub wiecie, że można?

Juz sama nie wiem co robic.
A moze pojsc jutro do lekarza i sie wziac isc l4 i sie podleczyć? NIe czuje sie jakos specjalnie zle, ale czuje ze jak o siebie nie zadbam to moze sie jakies chorobsko rozwinąć. Tym bardziej, że pracuje w szkole i mam wokół siebie peeeeełno zarazków.

Do góry