reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak dbamy o siebie w ciąży

Agatka, z pastą nie pomogę. Używam Blend-A-Bled i nie miałam (ani przy pierwszym dziecku ani teraz) odruchów wymiotnych.
Jedynie z czego musiałam zrezygnować to z elektrycznej szczoteczki :-( bardzo krwawiły mi dziąsła i niestety musiałam ją odstawić...

reklama
Misialina, a ja wierzę, ze przez witaminy rodzą sie duże dzieci. Gin mojej koleżanki powiedział, ze pracuje w zawodzie wieeele lat i kiedyś jak kobiety nie brały witamin i tak nie dbały o dietę w ciąży, to dziecko o wadze 3500 było duże a dziś jest normalne. Ja ważyłam 2250 i lekarze nie robili z tego problemu- na dzień dzisiejszy takie dziecko uważają za b. małe. Ten sam gin powiedział mojej koleżance, ze właśnie dzięki temu, że feminatal jest świetnym preparatem dzieci po nim są super odżywione i rosną duże dzięki temu. Polecił jej łykać co dwa dni. Ja feminatal biorę od roku (zaczęłam już podczas starań) i moj mały jest duży- na początku o tydzień a teraz o prawie 2 tyg starszy. A w rodzinie dotychczas same małe dzieci były i my z mężem też drobni... Zresztą już od wielu osób słyszałam o tych witaminach, wielu lekarzy uważa , ze to takie sztuczne napędzanie dzieci. Ale jest zima i ja walczę od dziecka z anemią , wiec łykam ten feminatal, ale co drugi dzień.

Poza tym wiadomo, ze teraz rodzą się większe dzieci niż kiedyś i moim zdaniem jest to raczej wpływ stylu życia (m.in. witaminy, dieta) a nie genetyka. Tak myślę.

Ostatnia edycja:
A ja obstanę przy swoim...norma urodzeniowa to 3-4 kg...niestety żyjemy w takich czasach że dzieci rodzą się dużo większe i szybciej dzieciaki dojrzewają...i nie wierzę że mają na to wpływ witaminy...fakt jest taki że w nasza żywność jest tak naszpikowana chemią i to przede wszystkim ma wpływ na wielkość i rozwój naszych dzieci ale nie witaminy...akurat tu się nie zgodze z Waszą teorią ale każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie

Pewnie, ze tak Misialina:) Pewnie każda z nas ma trochę racji- jak zwykle;)
Ale i tak myślę, że witaminy po coś jednak są, bo dlaczego lekarze je przepisują?? Moja mama rodziła malusie dzieci i przy bracie lekarz zapisał jej specjalne witaminy właśnie po to by wspomóc wzrost dziecka.

Poza tym czytałam kiedyś raport z badań, ze te kobiety które nie brały witamin w ciąży (bo np długo nie wiedziały o ciąży) rodziły dzieci z niższą wagą urodzeniową.

to teraz pytanie co uważasz za wysoką masę urodzeniową...dzieci które rodza się powyżej 4 kg to sa duże dzieci a tak od 3 do 4 kg jest norma...mi chodzi o to że nie zgadzam się z teoria że po femibionie rodza się dzieci powyżej 4 kg jak tu napisała Forever...jeśli by tak było to wydaje mi się że wycofali by ten preparat...poza tym nigdzie to nie jest potwierdzone naukowo że tak się dzieje a z tego co wiem to akurat ten preparat jest najlepszy na rynku nie tylko u nas w Polsce ale również na zachodzie...moje koleżanki i szwagierka łykały ten preparat i urodziły dzieci do 3500 g więc całkowicie normalna waga.

A witaminy sa po to żeby wspomóc prawidłowy rozwój dziecka i nie chodzi tu tylko o wagę, regulują pracę organizmu matki i dziecka, wspomagaja rozwój poznawczy dziecka

Ostatnia edycja:
a ja mysle ze przyczyna tego ze dzieci rodza sie duze i szybciej rozwijaja jest raczej wina jedzenia jakie teraz mozna kupic w sklepach. Wszytsko jakies chemiczne, modyfikowane wystarczy zobaczyc np. jakie sa dzieci w Usa. W Polsce to jeszcze latwo kupic jakies zdrowe jedzenie, pojsc sobie na targ po swieze warzywa i owoce a w Usa? Jedzenie jest straszne, kurczaki to chyba karmia jakimis sterydami. NIe dziwie sie ze tutaj dzieci sa wieksze i pozniej wiele z nich ma problemy z otyłoscia

cześć:-)
a ja brałam całą ciążę witaminy i mój Igor urodził się książkowo :-) 3650 waga i 59 cm długi...nic za dużo i nic za mało:)

Poza tym czytałam kiedyś raport z badań, ze te kobiety które nie brały witamin w ciąży (bo np długo nie wiedziały o ciąży) rodziły dzieci z niższą wagą urodzeniową.

Moim zdaniem duży wpływ ma w takim przypadku nie brak witamin w diecie mamy, ale jej styl życia, kiedy nie wie, że spodziewa się dziecka [alkohol, papierosy, niezdrowa dieta itd.] No bo niewiele osób tak naprawdę dba o siebie na co dzień, uprawia sport, odżywia się zdrowo itd.

reklama
Dziąsła często krwawią w ciąży. A co do pasty to mi się nic nie zmieniło - jak nie mogłam używać miętowej przed ciążą, tak nie mogę i teraz. :-p
Odnośnie witamin, nie wiem, biorę, ale chciałbym urodzić "książkowe" Maleństwo.

Do góry