ANIK78
Marzec 2006 i Luty 2009
monika.g pisze:dziewczyny jak macie jakies przepisy to piszcie bo ja nie wiem co mam jesc
papuguje z Anik - dzis na obiad piers kurczaka gotowana w marchewce a jutro pulpeciki indycze
boje sie juz cokolwiek zjesc
to ciasto wg.przepisu Ani tez pewnie zrobie tylko nie wiem jakie proporcje
mi sie chce slodyczy !!!!
Monia, ja dzisiaj zrobiłam to ciasto (właśnie kończy się piec) i znowu na oko wsypałam mąkę, moim zdaniem powinno być około 1-1,5 szkl. mąki, ale najlepiej włożyć do miski margarynę (o temperaturze pokojowej), dodać 1,5-2 łyżki cukru, wyrobić i stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ja daję w środek powidła śliwkowe z Łowicza, najlepiej smakuje
Monia, ostatnio zrobiłam na obiad wieprzowinkę, która smakowała bardzo nie tylko mnie, ale i Hubciowi. Przepis:
schab karkowy (3/4kg) kroję na grubsze plastry, trochę solę, do wrzącej wody wkładam mięsko, wlewam 3-4 łyżki oliwy z oliwek, dodaję przyprawy tj. trochę oregano, bazylia, tymianek, 3 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziela, trochę pieprzu ziołowego, zioła prowansalskie. To wszystko duszę na małym ogniu pod przykryciem około 1,5h. Potem zagęszczam pitosik wodą zimną z 2-3 łyżkami mąki (zależy od ilości wody w garnku) i gotuję przez chwilkę. Na koniec dodaję dużo pokrojonej natki. Pycha jak nie można nic innego
Od początku pobytu w domu parzę sobie szynkę i schabik. Umyte mięsko solę, pieprzę, nacieram majerankiem, wkładam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) i wkładam do parowaru na 90 minut i zostawiam w nim aż do ostygnięcia. Mięsko jest wilgotne, bardzo subtelne w smaku i na kanapeczki w sam raz dla mam karmiących.