reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Dziewczyny (głównie nuna), jeżeli nie macie możliwości sprawdzenia czy pecherzyk pękł, to jak Was bolą jajniki - róbcie testy owulacyjne. Zawsze to jakiś wyznacznik. Dwie krechy "mówią", że owulacja tuż tuż lub w trakcie. Jak pecherzyk pęknie, kreska bedzie zanikac.

Najlepsze endo to ok 10-12. Ale u różnych kobiet przy mniejszych lub większych wartościach tez dochodzi do zagnieżdżenia.

Na lepszą armię emkowie mogą pić yerba matę, tylko taką prawdziwą, a nie herbatę o aromacie yerba.

Pęcherzyki pękają zwykle jak mają 23mm. Na dobę rosną przeciętnie 1,3mm.

Podanie zastrzyku nie spowoduje natychmiastowego pęknięcia. Wogóle to tak sie potocznie mówi, że zastrzyk jest na pęknięcie. Nie do końca to prawda. Zastrzyk wspomaga dojrzewanie i doprowadza do pęknięcia. Więc jeżeli podacie zastrzyk jak pęcherzyk ma 15mm to on zadziała maksymalnie późno, tzn jak pecherzyk bedzie miał powyżej 20mm (w tym przypadku np po 48h - to maksymalny czas działania zastrzyku).

Przepraszam, że tak hurtem piszę, ale wcześniej nie miałam czasu odpowiadać na bieżąco.

Nuna...mówiłam, że moje kciuki mają moc? No!!! :)

Zuzik kiedy byś robiła zastrzyk na moim miejscu. W środę koło 11-12 mogła bym mieć IUI. Ewentualnie w czwartek 11-12, ale to już chyba za późno.

Jej, no tak, przypomniałaś mi, że mam testy.

reklama
Te testy mnie tylko wk..wialy. Kreska nie raz taka nie raz siaka. Myślę że w końcu pękły bo śluz już dawno jest niepłodny. Ale pewność by dało tylko usg.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

Ale nawet 7 w niektórych przypadkach jest akceptowalne. To chyba najniższa granica. A ile masz teraz?
Dzisiaj bylam spr czy pecherzyk pekl i mialo ponad 7. Lekarz mowi ze na naturalne starania ok,na inseminacje troche za malo. Nie znam sie na tym ale od nastepnego cyklu sprobuje je troche powiekszyc naturalnymi sposobami.

Dzisiaj bylam spr czy pecherzyk pekl i mialo ponad 7. Lekarz mowi ze na naturalne starania ok,na inseminacje troche za malo. Nie znam sie na tym ale od nastepnego cyklu sprobuje je troche powiekszyc naturalnymi sposobami.
A czym się różni zarodek z inseminacji??

Oczywiście im grubsze endo tym lepiej ale 7-8 jest akceptowalne.
A w którym dc jesteś przypomnij?

Za @Mamaginekolog:Natomiast u kobiet miesiączkujacych – endometrium wraz z fazą cyklu „rośnie”.
W okolicy owulacji powinno mieć minimum 7 mm – jeżeli jest cieńsze to możemy się obawiać, że nie zdoła „przyjąć” zapłodnionego jajeczka. Idealnie jak ma około 8- 10 mm.

Zuzik kiedy byś robiła zastrzyk na moim miejscu. W środę koło 11-12 mogła bym mieć IUI. Ewentualnie w czwartek 11-12, ale to już chyba za późno.

Jej, no tak, przypomniałaś mi, że mam testy.
Ja Ci powiem jak było u mnie.
Na monitoringu, o ile pamiętam to w 11d.c. lekarz kazał się zarejestrować na 14d.c na IUI na jakąś wolną godzinę. I od tej godziny miałam odliczyć 36 godzin i dać sobie zastrzyk. Więc podałam sobie zastrzyk w środę o 23, a w piątek miałam IUI o 13.30 (Byłam zarejestrowana na 11, wtedy emek oddał nasienie do preparatyki i wszystko trwało do 13.30). Pęcherzyk jeszcze był. Po IUI leżałam jakieś 15 minut na fotelu, żeby nic nie wypłynęło.

Ja dałabym sobie zastrzyk dzisiaj i IUI zrobiła w środę. I już bym nie współżyła od dzisiaj, żeby nasienie miało czas dojrzeć. U nas było 3 dni abstynencji przed IUI

A czym się różni zarodek z inseminacji??

Oczywiście im grubsze endo tym lepiej ale 7-8 jest akceptowalne.
A w którym dc jesteś przypomnij?

Czym się różni zarodek z inseminacji od naturalnego? Niczym. Kwestia jest taka, że jak starasz się naturalnie to plemniki potrzebują czasu żeby dotrzeć do komórki jajowej. I w tym czasie endo może jeszcze nadrobić.
Natomiast podczas IUI plemnik "dostaje komórkę pod nos", tzn nie pokonuje drogi od pochwy, przez szyjkę macicy i macicę do jajowodu. Tylko podaje się nasienie maksymalnie blisko jajowodu z którego ma zostać uwolniona dojrzała komórka jajowa. :)

Czym się różni zarodek z inseminacji od naturalnego? Niczym. Kwestia jest taka, że jak starasz się naturalnie to plemniki potrzebują czasu żeby dotrzeć do komórki jajowej. I w tym czasie endo może jeszcze nadrobić.
Natomiast podczas IUI plemnik "dostaje komórkę pod nos", tzn nie pokonuje drogi od pochwy, przez szyjkę macicy i macicę do jajowodu. Tylko podaje się nasienie maksymalnie blisko jajowodu z którego ma zostać uwolniona dojrzała komórka jajowa. :)
Ale czy iui czy naturalnie to ona pęka o tym samym czasie...
A plemniki sobie na nią czekają. Zanim nie pęknie pęcherzyk to one gucio moga

reklama
Ale czy iui czy naturalnie to ona pęka o tym samym czasie...
A plemniki sobie na nią czekają. Zanim nie pęknie pęcherzyk to one gucio moga

Ale pytasz o grubość Endo czy co? Bo się zgubiłam o co ci chodzi :)
Napisałaś "czym się różni zarodek z inseminacji". To Ci wyjaśniłam, że niczym. Tylko droga jaką muszą pokonać plemniki jest inna przy staraniach naturalnych, a inna przy IUI.
Plemniki przy IUI omijają śluz szyjkowy, który czasami działa na nie zabójczo.

Do góry