reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Hmm, tylko ten lekarz mnie nie zna. Gdybym nie zapytała o zastrzyk to by nic nie powiedział.
Nasza rozmowa wyglądała tak.
D: Zapraszam jutro.
Ja: A na zastrzyk to one jeszcze za małe? Bo mi nie pękają bez zastrzyku.
D: Nie, dobre już. Można już robić!
Ja: Już. Ale kiedy dziś czy jutro rano?
D: No może być rano.
D: NASTĘPNA.

Ostatnia edycja:
reklama
Hmm, tylko ten lekarz mnie nie zna. Gdybym nie zapytała o zastrzyk to by nic nie powiedział.
Nasza rozmowa wyglądała tak.
D: Zapraszam jutro.
Ja: A na zastrzyk to one jeszcze za małe? Bo mi nie pękają bez zastrzyku.
D: Nie, dobre już. Można już robić?
Ja: Już. Ale kiedy dziś czy jutro rano?
D: No może być rano.
D: NASTĘPNA.
Wiesz co ja jak byłam na monicie mialam 20 mm i moja lekarz mówiła żebym dzień poczekała i dopieto następnego dnia zastrzyk o 21

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom

A moi mówią, że jak za dużo to nie dobrze. Jak kiedyś usłyszał 3 dni to pytał po co tyle trzymamy. Mówią, że dwa dni wystarczy. A nawet i 24 h. Co lekarz to inna szkoła.

no ale u nas po 4 dniach było więcej...ogólnie jest tak, że po większej liczbie dni abstynencji to jest ich więcej, ale spada ruch i jakość...optymalnie jest 2-7 dni. Tak zawsze jest w zaleceniach przy badaniu nasienia. Mówią że najlepiej w środku tego okresu czyli po 3 dniach.

a czytałam wypowiedź eksperta na naszym bocianie i on mówił, że u nich w klinice przed iui robią posiew 5 dni przed i potem nie można bo nasienie musi być jałowe...

Ostatnia edycja:
Widocznie u każdej z nas co innego jest problemem i inne zalecenia. Poza tym naprawdę, co lekarz to tez inaczej. Jak by oni trochę działali po omacku, na chybił trafił. Bo u mnie jest 3 lekarzy i każdy co innego gada.
Justyna to na pewno poczekam do jutra. Może nawet poczekam do badania po 9 i dopiero zrobię. Moje rosną duże, to po co je poganiać.

Widocznie u każdej z nas co innego jest problemem i inne zalecenia. Poza tym naprawdę, co lekarz to tez inaczej. Jak by oni trochę działali po omacku, na chybił trafił. Bo u mnie jest 3 lekarzy i każdy co innego gada.
Justyna to na pewno poczekam do jutra. Może nawet poczekam do badania po 9 i dopiero zrobię. Moje rosną duże, to po co je poganiać.

abstynencja 2-7 dni jest to powszechnie uznany okres jeśli chodzi o badanie nasienia. Na jakiejś podstawie tą liczbę wyznaczyli w końcu. To są wytyczne i rekomendacje, a nie widzimisię jakiegoś lekarza.

no ale jeśli ktoś ma mega liczebną armię to może te 5 mln w tą czy w tamtą nie zrobią różnicy. Ale jak ktoś ma koncentrację np. na poziomie 5 mln to po 1 dniu przerwy marnie widzę wynik...

tak. mój M brał razem z Fertilman plus...nie powiem czy działa czy nie bo my badanie robiliśmy po 3 mcach suplementacji a przed nie robiliśmy. ale szału nie było tak czy siak...

abstynencja 2-7 dni jest to powszechnie uznany okres jeśli chodzi o badanie nasienia. Na jakiejś podstawie tą liczbę wyznaczyli w końcu. To są wytyczne i rekomendacje, a nie widzimisię jakiegoś lekarza.

no ale jeśli ktoś ma mega liczebną armię to może te 5 mln w tą czy w tamtą nie zrobią różnicy. Ale jak ktoś ma koncentrację np. na poziomie 5 mln to po 1 dniu przerwy marnie widzę wynik...

W Invimedzie zabraniają abstynencji powyżej 5, najlepiej 3-4. W Invikcie zalecają 3. U mnie zalecają 2. Wiem jakie są wytyczne. Ale jednak 2 a 7 to różnica. I szczerze mówiąc to z 7 się nie spotkałam. Maks 5.
Tak więc oczywiście lekarze bazują na wytycznych, ale mimo to robią różnie.

Ostatnia edycja:
Więc najlepiej wyciągnąć średnią. I 3 to jest ok. Można i po dwóch. Nikt nie zabroni. Mój lekarz mówi że 3 to optymalny czas. I tak wszystko powinno zależeć od wyników.

Napisane na LG-H815 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
No dokładnie, dla ilości więcej. Dla jakości mniej. No i mam dylemat. Kiedy mam próbować. Janiki bolą. Raczej nie pękną bez zastrzyku. A jak pękną. Ojej ile pytań i dylematów. I weź się nie stresuj. Joaszka teraz ja wpadam w histerie maniakalno zapłodnieniową :)
Czekać do jutra, czy czekać do IUI? Pomocy :szok:

Do góry