reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
reklama
Roznica w cenie jest i to spora ale do Katowic mam za daleko takze nic z tego ale dziekuje za szczere checi, gdyby bylo blizej moze i bym sie zdecydowala, narazie podejde do pierwszej inseminacji, jesli sie nie uda to do drugiej ale pozniej zaczna sie tak zwane schody, pieniadze wszystkiemu winne, ciagle ich za malo.. mam dosc dzisiejszego dnia wiec lece spac, do uslyszenia jutro:-(

Hej dziewczyny.
Spora róznica- u mnie (w Opolu) normalna IUI 600zł, z nasieniem dawcy: 1500zł:szok:, ale i tak będziemy robić invitro, nawet nie poruszaliśmy tego tematu, bo ja sama nawet nie wyobrażam sobie, że pod sercem nie noszę cząstki mojego M tylko kogoś innego, dla M myślę też byłoby to niezręczne.
A ja po nocach spać nie umiem, bo się nabawiłam zwyrodnienia kręgów szyjnych i przez to ból w łokciach i drętwienie dłoni daje mi nieźle popalić w pozycji leżącej, ale dzisiaj sukces: przespałam bez przerwy całe 3 godziny :-)

Hej czy ktoras brala lek Femala? Wlasnie poczytalam troche na internecie i chyba jest dobry, ponoc lepszy od Clo ale chcialabym dowiedziec sie od Was czy ktoras stosowala i czy jest zadowolona no i czy sa jakies skutki uboczne, typu tycie itd.

Nie znam tego leku co piszesz. Natomiast znalazłam coś takiego i wyszło z tego że to ten sam lek co ja biorę, tylko że pod inna nazwą.
[h=1]FEMARA[/h]

• Klasyfikacja: Niesteroidowy inhibitor aromatazy (IA)

• Substancja aktywna: Letrozol

• Okres półtrwania: 2 - 4 dni

• Dawkowanie: 0.25 - 2.5mg / dzień

• Blokowanie HPTA: Nie
[h=4]Preparaty:[/h]Aromek tabl. powl. 0,0025 g 30 tabl. Celon Pharma
Femara tabl.0,0025 g 30 tabl. Novartis Pharma GmbH
Lametta tabl. powl.0,0025 g 30 tabl. Vipharm
Letrozol Teva tabl. powl.0,0025 g 30 tabl. Teva Pharmaceuticals Polska

Letrozol to nazwa związku chemicznego, który jest 3 generacji selektywnym inhibitorem aromatazy. Femara jest lekiem przeciwnowotworowym. Wiele form komórek nowotworowych piersi jest stymulowanych przez estrogeny, dlatego przez ograniczanie ich ilości można powstrzymać rozwój nowotworu. Zaletą Femary jest blokowanie produkcji estrogenów, a nie hamowanie ich działania, jak w przypadku Nolvadexu. Letrozol jest substancją bardzo skuteczną w swoim działaniu. Już dawka dzienna równa 1 tabletce (2.5mg letrozolu) może ograniczać produkcję estrogenów o ponad 80%. Lek ten stosowany jest wyłącznie u kobiet po menopauzie, chorych na zaawansowanego raka piersi posiadającego receptory dla hormonów.
Femara, używana w dopingu przez mężczyzn, jest środkiem oferującym bardzo pozytywne działanie. Znacznie lepiej chroni przed nadmiarem estrogenów, co za tym idzie skutkami ubocznymi, niż połączenie Nolvadexu i Provironu. Już 0,5 mg dziennie pomaga praktycznie wyeliminować niechciane, typowo estrogenowe skutki uboczne. Zastosowanie letrozolu podczas terapii z użyciem silni aromatyzujących androgenów, jak Dianabol czy Testosteron, pomaga skutecznie zabezpieczyć się przed ewentualną retencją wody i ginekomastią. Według badań podany w dawce 0,5mg i 2,5mg obniżał stężenie estronu o 80,8-82,0% estradiolu o 68,1-84,1% i 71% , powyżej 0,5mg letrozolu dziennie jest w stanie obniżyć poziom estronu poniżej wykrywalności. Aktywność enzymu aromatazy jest w stanie ograniczyć o 98,4-98,9%. W badaniach wykazano również zwiększenie wydzielania LH, FSH, SHGB, co w bezpośredni sposób przekłada się na podwyższenie poziomu androgenów. Może być stosowany w celu podniesienia poziomu androgenów do PCT, jednak z kilku powodów lepiej nadają się do tego SERM, co nie oznacza ze całkowicie nie nadaje się do tego celu. Podnosi sekrecje IGF-1 nawet o 24% i jest to jedyny niesteroidowy IA działający w ten sposób. Jak wypada letrozol w porównaniu z arimidexem i aromasinem? Napotkałem opinie jakoby skutecznością w hamowania aromatazy i jej aktywności przewyższa obie substancje 10-20 krotnie ! Związek ten posiada długi okres półtrwania wynoszący nawet do 4 dni, okres rozpoczęcia działalności jest zatem dosyć długi. Maksymalne obniżenie estrogenu jest odnotowywane w 48-78h od ostatniej administracji. Aby osiągnąć równe stężenie we krwi należy przyjmować go przez około 60 dni.
Co ciekawe, okazuje się że letrozol może zahamować, cofnąć i zredukować istniejąca już ginekomastii z dużą skutecznością. Przeprowadzone badania na myszach, wykazały znaczną skuteczność w działaniu na istniejące już powiększone gruczoły i całkowite cofnięcie zmian.

Mimo tego, że to najskuteczniejszy IA, jest źle tolerowany. Długotrwałe stosowanie inhibitora aromatazy może powodować pewne skutki uboczne. Femara blokując skutecznie estrogenowe skutki uboczne, blokuje także pozytywne działanie estrogenów, głównie na profil lipidowy krwi. Pozatym powoduje min. nudności, obniżone libido, depresje, bóle stawów/kości/mięsni. Przeprowadzone badania wykazały, że połączenie inhibitora aromatazy ze sterydem anaboliczno - androgennym mocno obniża poziom HDL. Warto zaznaczyć, że estrogen w pewnym stopniu minimalizuje negatywne działanie sterydu. Nolvadex, będąc antagonistą receptorów estrogenowych, nie ma negatywnego wpływu na wartości HDL. Osoby obawiające się problemów sercowo - naczyniowych powinny zatem wybrać raczej Nolvadex, niż inhibitor aromatazy, w celu ograniczania typowo estrogenowych skutków ubocznych.

PRZEJDŹ DO RANKINGU [AI/SERM/HCG]
femara.jpg

Wczoraj skończyłam brać ostatnią 5 tabletkę. Brałam od 2 d.c. Skutków ubocznych brak:-) Jak na mnie zadziałały, mogę ci napisać w poniedziałek po USG. Koszt 5 tabletek to 80 zł.

Kurcze ale drogie to nasienie dawcy:szok::szok::szok:.
ala a co stwierdzono u męża? Czasami warto iść do innego lekarza a nie tylko opierać się na opinii jednego.

Lindi77 stwierdzono azoospermie i bylismy u dwoch lekarzy. Wiemy dlaczego jest bezplodny wiec nie mamy sie co zastanawiac nad tym czy probowac jakichkolwiek dalszych badan. Niestety koszta sa takie a nie inne ale probowac trzeba chociaz nie powiem jest ciezko i pod wzgledem pieniedzy i psychicznie ale poki co jakos dajemy rade. Ja troche dzieki Wam sie podbudowuje.

reklama
Sony przepraszam za pomylke, ja tez biore te same tabletki co Ty czyli Femara, nie zauwazylam ze zle napisalam nazwe :baffled: ja mam wziasc w tym miesiacu 10 tabletek, zaczelam wczoraj wieczorem i codziennie rano i wieczor po jednej.. tez zobacze czy aby czasem u mnie nie bedzie jakichs skutkow ubocznych, ponoc pecherzyki rosna ladne po tym leku, czekam co napiszesz po USG

Do góry