reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Magda,
To super info:-) cieszę się razem z Wami:)
Bardzo przepraszam za pytanie, ale mieliście wcześniejsze ivf z dawcą nasienia? Bo kurce jakoś wyleciało mi to:sorry: Pamiętam tylko, jak pisałaś o komórkach dawczynni, żeby zwiększyć szanse utrzymania bąbla:)

A tak ciekawości to orientujecie się Dziewczynki jaki jest koszt ivf ? oczywiście bez refundacji?

tak raz mieliśmy dawcę i zapładnialiśmy moje komórki pół na pół i wtedy właśnie były tak słabe zarodki, że nie doszło do transferu. z tego co powiedział profesór z invicty na wizycie przy tym podejściu punkcja była wykonana zbyt późno
jeśli skorzystasz z refundacji leków to koło 13 tys trzeba liczyć, a jak nie to ok 4 tys dodatkowo za leki

Cześć Dziewczyny. Chciałam się dowiedzieć czegoś więcej o refundacji leków. Kto ustala czy mi przysluguje? Lekarz prowadzący?

Acha! odpowiedzialnośc za przepisywanie leków do stymulacji ciąży na lekarzu, zatem nawet, jak byłoby wiecej tych refundacji niż 3 na jedną pacjentkę, NFZ może pociągnąc do odpowiedzialności tylko lekarza...).

a tutaj się nie zgodzę aniko, dlatego że my mieliśmy jedno podejście z refundowanymi lekami i lekarz nas poinformował, że jest limit 3 refundacji i podpisywałam oświadczenie, że nie korzystałam wcześniej z refundacji leków do ivf i teraz będę musiała podpisać że już raz korzystałam i zostanie mi jeszcze jedna refundacja, mam nadzieję do niewykorzystania nigdy nigdy:-);-) także lekarze też się zabezpieczają.

enni wspaniałe wiadomości, dzielna jesteś tyle przeszłaś i teraz dasz radę:tak:

Niebajko duży ten kurdupel:-D

reklama
Magda, taką informację dostałam od konsultanta z Mz podczas telefonicznej rozmowy. Wiem, że lekarze dają takie oświadczenia do podpisu, ale z własnego podwórka znam takich, którzy dają 3 do iui i e do inf.
Ważne, żeby w naszych przypadkach było skutecznie, nie? ;)

Magdo, właśnie ze względu na to, że wiedziałam tylko o 3 refundacjach , a lekarz chciał dac do iui i twierdził, że to z innej puli, zadzwoniłam do MZ. Zbulwersowana byłam ich odpowiedzią o tym, że w gestii ośrodków jest przyznawanie refundacji. Szok! Prawo swoje! Niektórzy swoje!

Aniko ja też podpisywałam papierek o refundacji leków :-) z tego co wiem mogą być tylko 3 i nie ma znaczenia IUI czy in vitro.

Magda - myślami jestem z Tobą, będzie wszystko dobrze :-)

Zuzik -jak się czujesz?

Kredko - co u Ciebie?

Stacy, ja też podpisywalam :) dziwi mnie jednak fakt, że niektóre kliniki pozwalają sobie na samowolke i swoją interpretację przepisów, a MZ "pozostawia to w gestii osrodkow". No zaraz! Nie powinno tak być!

Dokladnie! Wg niektórych lekarzy ustawa o refundacji dawała furtkę do takiej interpretacji:/ I tak się zastanawiam, czy w związku z tym pacjenci będą ponosić jakieś konsekwencje?

reklama
Magdo, właśnie ze względu na to, że wiedziałam tylko o 3 refundacjach , a lekarz chciał dac do iui i twierdził, że to z innej puli, zadzwoniłam do MZ. Zbulwersowana byłam ich odpowiedzią o tym, że w gestii ośrodków jest przyznawanie refundacji. Szok! Prawo swoje! Niektórzy swoje!

Zasady powinny być jasno określone, a nie tak że każdy interpretuje jak chce.

Sama się tak zastanawiam, bo kto komu co udowodni. Ciekawe jest to czy jest możliwość cofnięcia refundacji?

jak zwykle w tym kraju. po co jasno określić zasady? krętactwo mają we krwi.
ja myślę, że mogą cofnąć refundację. to tak jak pójdziesz do lekarza, zaświecisz się na czerwono w eWUŚ piszesz oświadczenie że jesteś ubezpieczony, dostajesz darmową poradę lekarską, ale później weryfikują oświadczenie i jak jest nieprawdziwe to przychodzi faktura za usługę.

Do góry