reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Magda,
To super info:-) cieszę się razem z Wami:)
Bardzo przepraszam za pytanie, ale mieliście wcześniejsze ivf z dawcą nasienia? Bo kurce jakoś wyleciało mi to:sorry: Pamiętam tylko, jak pisałaś o komórkach dawczynni, żeby zwiększyć szanse utrzymania bąbla:)

A tak ciekawości to orientujecie się Dziewczynki jaki jest koszt ivf ? oczywiście bez refundacji?

tak raz mieliśmy dawcę i zapładnialiśmy moje komórki pół na pół i wtedy właśnie były tak słabe zarodki, że nie doszło do transferu. z tego co powiedział profesór z invicty na wizycie przy tym podejściu punkcja była wykonana zbyt późno
jeśli skorzystasz z refundacji leków to koło 13 tys trzeba liczyć, a jak nie to ok 4 tys dodatkowo za leki

Cześć Dziewczyny. Chciałam się dowiedzieć czegoś więcej o refundacji leków. Kto ustala czy mi przysluguje? Lekarz prowadzący?

Acha! odpowiedzialnośc za przepisywanie leków do stymulacji ciąży na lekarzu, zatem nawet, jak byłoby wiecej tych refundacji niż 3 na jedną pacjentkę, NFZ może pociągnąc do odpowiedzialności tylko lekarza...).

a tutaj się nie zgodzę aniko, dlatego że my mieliśmy jedno podejście z refundowanymi lekami i lekarz nas poinformował, że jest limit 3 refundacji i podpisywałam oświadczenie, że nie korzystałam wcześniej z refundacji leków do ivf i teraz będę musiała podpisać że już raz korzystałam i zostanie mi jeszcze jedna refundacja, mam nadzieję do niewykorzystania nigdy nigdy:-);-) także lekarze też się zabezpieczają.

enni wspaniałe wiadomości, dzielna jesteś tyle przeszłaś i teraz dasz radę:tak:

Niebajko duży ten kurdupel:-D

reklama
Magda, taką informację dostałam od konsultanta z Mz podczas telefonicznej rozmowy. Wiem, że lekarze dają takie oświadczenia do podpisu, ale z własnego podwórka znam takich, którzy dają 3 do iui i e do inf.
Ważne, żeby w naszych przypadkach było skutecznie, nie? ;)

Magdo, właśnie ze względu na to, że wiedziałam tylko o 3 refundacjach , a lekarz chciał dac do iui i twierdził, że to z innej puli, zadzwoniłam do MZ. Zbulwersowana byłam ich odpowiedzią o tym, że w gestii ośrodków jest przyznawanie refundacji. Szok! Prawo swoje! Niektórzy swoje!

Aniko ja też podpisywałam papierek o refundacji leków :-) z tego co wiem mogą być tylko 3 i nie ma znaczenia IUI czy in vitro.

Magda - myślami jestem z Tobą, będzie wszystko dobrze :-)

Zuzik -jak się czujesz?

Kredko - co u Ciebie?

Stacy, ja też podpisywalam :) dziwi mnie jednak fakt, że niektóre kliniki pozwalają sobie na samowolke i swoją interpretację przepisów, a MZ "pozostawia to w gestii osrodkow". No zaraz! Nie powinno tak być!

Dokladnie! Wg niektórych lekarzy ustawa o refundacji dawała furtkę do takiej interpretacji:/ I tak się zastanawiam, czy w związku z tym pacjenci będą ponosić jakieś konsekwencje?

reklama
Magdo, właśnie ze względu na to, że wiedziałam tylko o 3 refundacjach , a lekarz chciał dac do iui i twierdził, że to z innej puli, zadzwoniłam do MZ. Zbulwersowana byłam ich odpowiedzią o tym, że w gestii ośrodków jest przyznawanie refundacji. Szok! Prawo swoje! Niektórzy swoje!

Zasady powinny być jasno określone, a nie tak że każdy interpretuje jak chce.

Sama się tak zastanawiam, bo kto komu co udowodni. Ciekawe jest to czy jest możliwość cofnięcia refundacji?

jak zwykle w tym kraju. po co jasno określić zasady? krętactwo mają we krwi.
ja myślę, że mogą cofnąć refundację. to tak jak pójdziesz do lekarza, zaświecisz się na czerwono w eWUŚ piszesz oświadczenie że jesteś ubezpieczony, dostajesz darmową poradę lekarską, ale później weryfikują oświadczenie i jak jest nieprawdziwe to przychodzi faktura za usługę.

Do góry