reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
wczesniej nie mialam, bo... dwa lata temu i kolo 8 m-cy temat akurat wizyta mi przypadala na po owu i na usg wychodzilo, ze owu byla. w lipcu mialam badane wszystkie hormony i byly ok. Lekarz kazal na razie brac progesteron i na kontroli za miesiac zdecyduje co dalej. Wczesniej monitoringu nie mialam, bo nie bylo takiej potrzeby, bo testy owu byly ok, tempka ok, hormony ok, cykle regularnei nie bylo po co. A teraz taki klops. Na kontroli w marcu jesli dalej nie pęknie bąbel to wtedy pewnie mi zrobi wszystkie badania. Prolaktyny nie bralam. Nigdy nic nie bralam poza kwasem foliowym i zelazem z kwasem foliowymi castagnusem (ktory tu sie inaczej nazywa i ma mniejsza dawke).
Staram sie na razie o tym nie myslec, zobaczymy za miesiac.

moze byc tez u mnie tak, ze owu mam co iles cykli albo owu nie mam co kilka cykli i dlatego nigdy wczesniej tego nie zlapal.

A nie wiesz macku czy jest mozliwe, zeby branie teraz (po terminie, w ktorym owu byc powinna) tego progesteronu moglo owu wywolac?

reklama
wczesniej nie mialam, bo... dwa lata temu i kolo 8 m-cy temat akurat wizyta mi przypadala na po owu i na usg wychodzilo, ze owu byla. w lipcu mialam badane wszystkie hormony i byly ok. Lekarz kazal na razie brac progesteron i na kontroli za miesiac zdecyduje co dalej. Wczesniej monitoringu nie mialam, bo nie bylo takiej potrzeby, bo testy owu byly ok, tempka ok, hormony ok, cykle regularnei nie bylo po co. A teraz taki klops. Na kontroli w marcu jesli dalej nie pęknie bąbel to wtedy pewnie mi zrobi wszystkie badania. Prolaktyny nie bralam. Nigdy nic nie bralam poza kwasem foliowym i zelazem z kwasem foliowymi castagnusem (ktory tu sie inaczej nazywa i ma mniejsza dawke).
Staram sie na razie o tym nie myslec, zobaczymy za miesiac.

moze byc tez u mnie tak, ze owu mam co iles cykli albo owu nie mam co kilka cykli i dlatego nigdy wczesniej tego nie zlapal.

A nie wiesz macku czy jest mozliwe, zeby branie teraz (po terminie, w ktorym owu byc powinna) tego progesteronu moglo owu wywolac?
Prolaktyna to hormon.;-) Leki bierze sie na jego zbicie, jesli jest za wysoka.

Oczywiscie, ze moglo byc tak, ze akurat w tym cyklu nie mialas owulacji, bo u kazdej kobiety "puste" cykle sie zdarzaja...:tak:

Progesteron owulki nie wywoluje. Moze pomoc uegulowac cykle i w ten sposob przyczynic sie do owulacji.

Prolaktyna to hormon.;-) Leki bierze sie na jego zbicie, jesli jest za wysoka.

Oczywiscie, ze moglo byc tak, ze akurat w tym cyklu nie mialas owulacji, bo u kazdej kobiety "puste" cykle sie zdarzaja...:tak:

Progesteron owulki nie wywoluje. Moze pomoc uegulowac cykle i w ten sposob przyczynic sie do owulacji.

hmm macku :) wiem, ze prolaktyna to hormon :D ale myslalam, ze moze sa generyki prolaktyny tak jak jest progesteron w tabletkach.

ginowi dalo do myslenia, ze mamy wszystkie wyniki super a w ciazy nie jestem, wiec wydedukowal, ze moze ta owu jest np. co drugi cykl i kazal natychmiast brac progesteron i przyjsc za miesiac sprawdzic czy jest owulacja i na wszelki wypadek jeszcze za nastepny miesiac, zeby sprawdzic oba jajniki.

Zastanawiajace, ze stalo sie to w drugim cyklu brania castgnusa ("pre-mens") i w tym samym jajniku, do ktorego prowadzi mniej drozny jajowod.

przepisal progesteron wlasnie na owu i endo a cykle mam baaardzo regularne. hmm. Poza tym dalej mam brac pre-mens i zelazo z kwasem foliowym (duofer fol).

a Ty jak sie czujesz?

Bylam dzis na kontroli - pecholki pekly po obu stronach, widac plyn w zatoce. Teraz wszystko zalezy tylko od naszego szczescia...

A ile bralyscie lutki po IUI? Mi kaze brac 2 razy po 4 tablektki i do tego jeszcze 3 razy dupek!
łoooo macku bierzesz dowcipnie lutkę czy doustnie?
rzeczywiście dużo tego no ale przynajmniej jest szansa na utrzymanie&&&&&&&&&&&

hmm macku :) wiem, ze prolaktyna to hormon :D ale myslalam, ze moze sa generyki prolaktyny tak jak jest progesteron w tabletkach.

a Ty jak sie czujesz?
No wlasnie sie zdziwilam, jak to przeczytalam ;-) A ze nie ma prl w tabsach to nie zrozumialam "co autor ma na mysli" ;-)

Ja sie czuje dobrze. Staram sie byc dobrej mysli :tak:

łoooo macku bierzesz dowcipnie lutkę czy doustnie?
rzeczywiście dużo tego no ale przynajmniej jest szansa na utrzymanie&&&&&&&&&&&
Dowcipnie. On ponoc nie zapisuje doustnie, bo wie jakie sa tego skutki ;-)
Jak bedzie sie mialo co utrzymac, to przy takiej dawce chyba sie utrzyma;-)
A Ty ile bralas?

Hej dziewczyny!!
Maćku ja biorę cały czas taką ilość luteiny mówił na ostatniej wizycie że spełnia swoje zadanie i mam brać tyle nadal, zobaczymy co powie w czwartek. Trzymam mocno &&&&&&& żeby Ci się udało, odpoczywaj!!!

Hej dziewczyny!!
Maćku ja biorę cały czas taką ilość luteiny mówił na ostatniej wizycie że spełnia swoje zadanie i mam brać tyle nadal, zobaczymy co powie w czwartek. Trzymam mocno &&&&&&& żeby Ci się udało, odpoczywaj!!!
Czyli jest to jego metoda dzialania. Jak widac u Ciebie dwa razy sie sprawdzila, wiec raczej skuteczna :tak:

Nanusia jak po wizycie?????

Wszystko ok. Nasze szczęście ma już 15,5mm i serducho bije jak dzwon ( 157uderzeń na minutę). Gin zrobił mi niespodziankę i nagrał całe badanie na płytkę, więc mamy pamiątkę.

Niestety stwierdzono u mnie toksoplazmoze, gin mówi,że jest znikome prawdopodobieństwo,że zaszła w nią już w ciąży, ale dostałam skierowanie do Poradni Chorób Zakaźnych. jenak aż tak bardzo sie o to nie martwię, bo wierzę,że wszystko ok.

Następna wizyta dopiero za 4tyg, bo będę miała wtedy robione od razu badania genetyczne, wiec nie było sensu by w tym czasie jeszcze raz się spotykać. Jednak jak będę czuła się niespokojnie to zawsze mogę do niego podjechać.

reklama
Nanusia to super że z malenstwem jest ok!!!!! a jakie jest leczenie toksoplazmozy i czy zagraża w jakiś sposób maleństwu??
Też mnie czekają badania prenatalne ale jeszcze nie wiem kiedy myślę że w czwartek wszystko się wyjaśni. pozdarwiam!!

Do góry