reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Interpretacja usg.

Sherlook

Fanka BB :)
Byłam ostatnio na usg. Lekarz dał mi wydruk plus przypiętą interpretację. Na wydruku widnieje, że jestem w 7 tygodniu i 4 dniu ciąży. Mam zmierzone crl. To by się zgadzało. Ale do tego przypięte spianczem mam jeszcze takie coś (w załączniku) I z tego wynika, że to 7 tydzień i 1 dzień. Co się nijak ma do usg. I sama już nie wiem o co chodzi🙈

Załączniki

• 9e78c84f-489f-4f3b-9306-d5ddcd0c587b.jpg
    9e78c84f-489f-4f3b-9306-d5ddcd0c587b.jpg
    30,9 KB · Wyświetleń: 600
  • b780567e-c302-4d82-9567-38e3436e677a.jpg
    b780567e-c302-4d82-9567-38e3436e677a.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 255
reklama
Pęcherzyk ciążowy czyli GS odpowiada 7+4, a zarodek 7+1.
Na tym etapie te różnice chyba nie mają większego znaczenia

Edit: widzę, że źle spojrzałam.
Moze w aparacie miał wpisaną datę OM? Ale tak jak mówi Nulini ta różnica jest tak mała, że nie ma sensu o tym myśleć. Na tym etapie ciąży wystarczy drgnąć ręka o milimetr i już jest różnica

Tylko dlaczego na usg jest 7+4, a ten wydruk jest na podstawie tego usg🙈 Dla mnie to duże znaczenie bo jestem po in vitro i 3 dni to dużo. A i tak już mam kilka dni młodszą ciążę w 7 + 4.

Byłam ostatnio na usg. Lekarz dał mi wydruk plus przypiętą interpretację. Na wydruku widnieje, że jestem w 7 tygodniu i 4 dniu ciąży. Mam zmierzone crl. To by się zgadzało. Ale do tego przypięte spianczem mam jeszcze takie coś (w załączniku) I z tego wynika, że to 7 tydzień i 1 dzień. Co się nijak ma do usg. I sama już nie wiem o co chodzi🙈
To normalne ,ja mam inna dar z kalendarza a inna z USG. Na początku tak jest ale patrzymy na termin z kalendarza bo USG się zmienia

Tylko dlaczego na usg jest 7+4, a ten wydruk jest na podstawie tego usg🙈 Dla mnie to duże znaczenie bo jestem po in vitro i 3 dni to dużo. A i tak już mam kilka dni młodszą ciążę w 7 + 4.
Też jestem po in vitro i też na początku się różniły daty (na wydruku z USG mam termin jaki ja podawałam,na papierkach z wielkości a to takie małe, że ma prawo się różnić bo ciężko złapać idealnie), dopiero ok prenatalnych był to tylko 1 dzień różnicy.
Obecnie 17tc

Widzę że Twój lekarz używa tego samego wzoru do wydruku wyników, co mój. Raz też o to zapytałam, bo na opisach były dwa różne oznaczenia percentyli (według jednego główka była w sam raz, a w innym bardzo nisko na siatce) - wyjaśnił mi, że to zależy autora. Te dni wylicza program automatycznie i bardzo mozliwe, że sprzęt USG ma zaprogramowane jakieś tam wielkości do obliczenia dnia ciąży, a system do tego dokumentu, który dostałaś troszkę inne - a różnica na tym etapie jest bardziej widoczna, bo decydują milimetry :)

Mi w obu ciążach występowały różnice, w pierwszej 3 dni przeważnie , ba nawet 3 dni po terminie urodziłam, a w drugiej to od początku ciąża była wielkościowo młodsza od wieku wyliczanego na podstawie om i było to 1-2 tyg różnicy aż. Nawet prenatalne 1 musiałam robić tydzień później , bo lekarz nie mógł się nic wyznać na tej mojej malutkiej.
Ale myślę tak jak dziewczyny powyżej, że te 3 dni to nie jest nic niedobrego i zależy jak lekarz wykona badanie 😉

reklama
Już wszystko wiem 😄😄 Może którąś to zaciekawi. Na usg mam crl dla 7w4d i wielkość 1.29 mm co odpowiada temu tygodniowi. I nie jest to OM tylko rzeczywisty wymiar.
Ta cała maszyna mierzyła zarodek kilka razy i na tym opisie dołączonym mam podaną średnią z dwóch miar z najmniejszej 0.89 i największej 1.29. To po dodaniu i podzieleniu na 2 daje ten 1.09 czyli 7t1d. A dostałam wydruk usg z największego pomiaru czyli 7t4d😄😄 więc ufam temu 7t4d🙂

Do góry