reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Infekcje intymne, świąd sromu, gdzie szukać pomocy

reklama
może idz no nefrologa, tak jak napisal ten lekarz, akurat ten lekarz to mój endokrynolog 🙈 jest bardzo dobrym specjalista
Wlasnie nie wiem czy nie najpierw do endokrynologa bo ja nie mam problemu z pecherzem, drogami moczowymi. Mocz i posiewy moczu czyste caly czas wychodza. Cewka juz tez nie daje objawow od roku. Mialam nawet usg z dokladna ocena pecherza i tam tez wszystko ok

Wlasnie nie wiem czy nie najpierw do endokrynologa bo ja nie mam problemu z pecherzem, drogami moczowymi. Mocz i posiewy moczu czyste caly czas wychodza. Cewka juz tez nie daje objawow od roku. Mialam nawet usg z dokladna ocena pecherza i tam tez wszystko ok
o to spróbuj do endokrynologa iść, musi coś być na rzeczy z tymi hormonami

To spróbuj zmienić podpaski na inne i weź ewentualnie jakiś lek przeciwalergiczny.
Może takie bardziej odparzenie robi Ci się od podpasek? I stąd tylko na zewnątrz masz obajwy?

Dostalam posiew moczu dzisiaj i wyszlo cos takiego. Niby ujemny ale jednak cos tam sie chyba dzieje 🤦‍♀️

Załączniki

• IMG_0917.jpeg
    IMG_0917.jpeg
    45,7 KB · Wyświetleń: 65
Nawrot infekcji po okresie jest typowy dla przewlekłych zakażeń, ale bakteryjnych, a Ciebie leczą na grzybicę... Trzeba robić posiewy z pochwy i uważnie leczyć antybiotykiem, który wyjdzie w antybiogramie (możliwe że dłużej/więcej dawek niż standardowo). Jednocześnie działać dietą (bez cukru, warzywa raczej surowe niż gotowane, w stylu niskiego IG). Zrobić też celowane wymazy metoda PCR na chlamydie trachomatis, ureaplasme i mycoplasme (można z cewki, można z pochwy). Kolejny krok to biopsja endometrium. Raz na forum czytałam, że dziewczyna robiła posiewy krwi miesiecznej, ale chyba już tu nie pisze a wtedy nie dała mi za dużo informacji na ten temat.

Edit: Jesli to nie są infekcje, to jest do rozważania kwestia ewentualnej suchości, która też daje podrażnienia, uczucie pieczenia, swędzenia. Można próbować z kwasem hialuronowym (globulki, żele), ale lekarz też może zalecić do stosowania miejscowego preparaty z estrogenami. Zgadzam się również z sugestiami dot. bielizny i podpasek. Majtki powinny być bawełniane jasne (ciemny barwnik może uczulać), podpaski z wysokiej półki albo jeszcze nawet lepiej kubeczek menstruacyjny.

Ostatnia edycja:
Nawrot infekcji po okresie jest typowy dla przewlekłych zakażeń, ale bakteryjnych, a Ciebie leczą na grzybicę... Trzeba robić posiewy z pochwy i uważnie leczyć antybiotykiem, który wyjdzie w antybiogramie (możliwe że dłużej/więcej dawek niż standardowo). Jednocześnie działać dietą (bez cukru, warzywa raczej surowe niż gotowane, w stylu niskiego IG). Zrobić też celowane wymazy metoda PCR na chlamydie trachomatis, ureaplasme i mycoplasme (można z cewki, można z pochwy). Kolejny krok to biopsja endometrium. Raz na forum czytałam, że dziewczyna robiła posiewy krwi miesiecznej, ale chyba już tu nie pisze a wtedy nie dała mi za dużo informacji na ten temat.

Edit: Jesli to nie są infekcje, to jest do rozważania kwestia ewentualnej suchości, która też daje podrażnienia, uczucie pieczenia, swędzenia. Można próbować z kwasem hialuronowym (globulki, żele), ale lekarz też może zalecić do stosowania miejscowego preparaty z estrogenami. Zgadzam się również z sugestiami dot. bielizny i podpasek. Majtki powinny być bawełniane jasne (ciemny barwnik może uczulać), podpaski z wysokiej półki albo jeszcze nawet lepiej kubeczek menstruacyjny.
pytałam nawet na onkologii, nie robią posiewu z krwi, też bym chciała wiedzieć gdzie i jak. Chętnie bym zrobilą.

@Yolandelo z posiewu wyszedł gronkowiec. Niestety częsty przy długim leczeniu. Trzeba będzie sie z nim uporać. Pamiętaj, że oprócz bakterii i grzybów są również wirusy. A z tym gorzej, bo leków niewiele. Teraz ważne jest by zadbać o siebie, właściwe odżywianie, uzupełnienie witamin i minerałów oraz odbudowanie flory bakteryjnej. Ja mierze sie już 5 rok z tym problemem. Jak już przeleczysz gronkowca, to polecam nasiadowki z vagosan. Dobre nawilżanie warg sromowych najlepiej maść z vit. A . Do mycia płyn micelarny, albo syndet. I staraj sie nie drapać. To prawda, że nie jest dobrze mieć wygolone do skóry miejsce intymne póki nie ma takiej konieczności. Mały zarost pomaga uporać sie z infekcja.

Gdzie uderzyć? Do poradni leczenia sromu.

reklama

Bardzo dziękuję, że się Pani tak rozpisała.
A więc. Pod koniec września robiłam wymaz na bakterie i grzyby. Po 7 dniach odebrałam wynik zupełnie ujemny. Nic a nic w nim nie wyszło. Zadowolona bo akurat po 4 dniach od tamtej wizyty wszystko przeszlo kontynuowałam branie 6 dni fluomizinu plus potem 12 dni gynoflor. Było super już po tym fluomizinie. Tez mi sie wydawalo ze tam jest super sucho, a gynoflor spowodował, że wydzieliny było już dużo, objawów brak. Myślałam, że to już koniec mojej walki. No ale.. miałam może 2 tygodnie spokoju, przyszedł okres i po 4 dniach znowu swędzenie sromu, ale to takie, że myślałam, że oszaleje. (Łechtaczka, łączenie łechtaczki z wargami sromowymi od zewnątrz) i tym razem tam nawet nie było nic zaczerwienione jak poprzednim razem. Przed wczoraj ogladala mnie polozna i tez nie widzi tam zaczerwienienia ale widzi je w obrebie wejscia do pochwy i w srodku. No to ja juz zglupialam bo ja w pochwie w srodku nie mam zadnych dolegliwosci, a wiem jak wyglada infekcja bakteryjna czy grzybicza - wtedy mam wlasnie problem ze swiadem i pieczeniem wokol wejscia do pochwy. No i zlecila mi 3 badania o ktorych Pani napisala. Mowila, ze moze wyjdzie chlamydia ale nie mam typowych objawow, wiec ona raczej w to watpi. Mowila, ze mam ph srednie ale raczej w porzadku (cokolwiek to znaczy).
Dodam, że nie mam upławów, nie mam brzydkiego zapachu.
Wezmę pod uwagę tą bielizne, bo zazwyczaj noszę ciemną. Z cukru zrezygnowałam od razu po porodzie wlasnie ze strachu o grzybice, bo w ciazy jadlam tone slodkiego. Cukier zbadalam tez w lab i naczczo mam 77.
O biopsji endometrium nie slyszalam. Ale do powtorzenia mam cytologie bo zrobilam za wczesnie po porodzie i wyszly kwiatki. Ale to dopiero do zrobienia w grudniu.

Juz sama nie wiem gdzie szukac pomocy 🤦‍♀️

Do góry