reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Infekcje intymne, świąd sromu, gdzie szukać pomocy

reklama
może idz no nefrologa, tak jak napisal ten lekarz, akurat ten lekarz to mój endokrynolog 🙈 jest bardzo dobrym specjalista
Wlasnie nie wiem czy nie najpierw do endokrynologa bo ja nie mam problemu z pecherzem, drogami moczowymi. Mocz i posiewy moczu czyste caly czas wychodza. Cewka juz tez nie daje objawow od roku. Mialam nawet usg z dokladna ocena pecherza i tam tez wszystko ok

Wlasnie nie wiem czy nie najpierw do endokrynologa bo ja nie mam problemu z pecherzem, drogami moczowymi. Mocz i posiewy moczu czyste caly czas wychodza. Cewka juz tez nie daje objawow od roku. Mialam nawet usg z dokladna ocena pecherza i tam tez wszystko ok
o to spróbuj do endokrynologa iść, musi coś być na rzeczy z tymi hormonami

To spróbuj zmienić podpaski na inne i weź ewentualnie jakiś lek przeciwalergiczny.
Może takie bardziej odparzenie robi Ci się od podpasek? I stąd tylko na zewnątrz masz obajwy?

Dostalam posiew moczu dzisiaj i wyszlo cos takiego. Niby ujemny ale jednak cos tam sie chyba dzieje 🤦‍♀️

Załączniki

• IMG_0917.jpeg
    IMG_0917.jpeg
    45,7 KB · Wyświetleń: 72
Nawrot infekcji po okresie jest typowy dla przewlekłych zakażeń, ale bakteryjnych, a Ciebie leczą na grzybicę... Trzeba robić posiewy z pochwy i uważnie leczyć antybiotykiem, który wyjdzie w antybiogramie (możliwe że dłużej/więcej dawek niż standardowo). Jednocześnie działać dietą (bez cukru, warzywa raczej surowe niż gotowane, w stylu niskiego IG). Zrobić też celowane wymazy metoda PCR na chlamydie trachomatis, ureaplasme i mycoplasme (można z cewki, można z pochwy). Kolejny krok to biopsja endometrium. Raz na forum czytałam, że dziewczyna robiła posiewy krwi miesiecznej, ale chyba już tu nie pisze a wtedy nie dała mi za dużo informacji na ten temat.

Edit: Jesli to nie są infekcje, to jest do rozważania kwestia ewentualnej suchości, która też daje podrażnienia, uczucie pieczenia, swędzenia. Można próbować z kwasem hialuronowym (globulki, żele), ale lekarz też może zalecić do stosowania miejscowego preparaty z estrogenami. Zgadzam się również z sugestiami dot. bielizny i podpasek. Majtki powinny być bawełniane jasne (ciemny barwnik może uczulać), podpaski z wysokiej półki albo jeszcze nawet lepiej kubeczek menstruacyjny.

Ostatnia edycja:
Nawrot infekcji po okresie jest typowy dla przewlekłych zakażeń, ale bakteryjnych, a Ciebie leczą na grzybicę... Trzeba robić posiewy z pochwy i uważnie leczyć antybiotykiem, który wyjdzie w antybiogramie (możliwe że dłużej/więcej dawek niż standardowo). Jednocześnie działać dietą (bez cukru, warzywa raczej surowe niż gotowane, w stylu niskiego IG). Zrobić też celowane wymazy metoda PCR na chlamydie trachomatis, ureaplasme i mycoplasme (można z cewki, można z pochwy). Kolejny krok to biopsja endometrium. Raz na forum czytałam, że dziewczyna robiła posiewy krwi miesiecznej, ale chyba już tu nie pisze a wtedy nie dała mi za dużo informacji na ten temat.

Edit: Jesli to nie są infekcje, to jest do rozważania kwestia ewentualnej suchości, która też daje podrażnienia, uczucie pieczenia, swędzenia. Można próbować z kwasem hialuronowym (globulki, żele), ale lekarz też może zalecić do stosowania miejscowego preparaty z estrogenami. Zgadzam się również z sugestiami dot. bielizny i podpasek. Majtki powinny być bawełniane jasne (ciemny barwnik może uczulać), podpaski z wysokiej półki albo jeszcze nawet lepiej kubeczek menstruacyjny.
pytałam nawet na onkologii, nie robią posiewu z krwi, też bym chciała wiedzieć gdzie i jak. Chętnie bym zrobilą.

@Yolandelo z posiewu wyszedł gronkowiec. Niestety częsty przy długim leczeniu. Trzeba będzie sie z nim uporać. Pamiętaj, że oprócz bakterii i grzybów są również wirusy. A z tym gorzej, bo leków niewiele. Teraz ważne jest by zadbać o siebie, właściwe odżywianie, uzupełnienie witamin i minerałów oraz odbudowanie flory bakteryjnej. Ja mierze sie już 5 rok z tym problemem. Jak już przeleczysz gronkowca, to polecam nasiadowki z vagosan. Dobre nawilżanie warg sromowych najlepiej maść z vit. A . Do mycia płyn micelarny, albo syndet. I staraj sie nie drapać. To prawda, że nie jest dobrze mieć wygolone do skóry miejsce intymne póki nie ma takiej konieczności. Mały zarost pomaga uporać sie z infekcja.

Gdzie uderzyć? Do poradni leczenia sromu.

reklama

Bardzo dziękuję, że się Pani tak rozpisała.
A więc. Pod koniec września robiłam wymaz na bakterie i grzyby. Po 7 dniach odebrałam wynik zupełnie ujemny. Nic a nic w nim nie wyszło. Zadowolona bo akurat po 4 dniach od tamtej wizyty wszystko przeszlo kontynuowałam branie 6 dni fluomizinu plus potem 12 dni gynoflor. Było super już po tym fluomizinie. Tez mi sie wydawalo ze tam jest super sucho, a gynoflor spowodował, że wydzieliny było już dużo, objawów brak. Myślałam, że to już koniec mojej walki. No ale.. miałam może 2 tygodnie spokoju, przyszedł okres i po 4 dniach znowu swędzenie sromu, ale to takie, że myślałam, że oszaleje. (Łechtaczka, łączenie łechtaczki z wargami sromowymi od zewnątrz) i tym razem tam nawet nie było nic zaczerwienione jak poprzednim razem. Przed wczoraj ogladala mnie polozna i tez nie widzi tam zaczerwienienia ale widzi je w obrebie wejscia do pochwy i w srodku. No to ja juz zglupialam bo ja w pochwie w srodku nie mam zadnych dolegliwosci, a wiem jak wyglada infekcja bakteryjna czy grzybicza - wtedy mam wlasnie problem ze swiadem i pieczeniem wokol wejscia do pochwy. No i zlecila mi 3 badania o ktorych Pani napisala. Mowila, ze moze wyjdzie chlamydia ale nie mam typowych objawow, wiec ona raczej w to watpi. Mowila, ze mam ph srednie ale raczej w porzadku (cokolwiek to znaczy).
Dodam, że nie mam upławów, nie mam brzydkiego zapachu.
Wezmę pod uwagę tą bielizne, bo zazwyczaj noszę ciemną. Z cukru zrezygnowałam od razu po porodzie wlasnie ze strachu o grzybice, bo w ciazy jadlam tone slodkiego. Cukier zbadalam tez w lab i naczczo mam 77.
O biopsji endometrium nie slyszalam. Ale do powtorzenia mam cytologie bo zrobilam za wczesnie po porodzie i wyszly kwiatki. Ale to dopiero do zrobienia w grudniu.

Juz sama nie wiem gdzie szukac pomocy 🤦‍♀️

Do góry