Nie robiłam badań genetycznych. Z tego co wiem to moja babcia przestała miesiączkować w wieku 35 lat , mama w wieku 42. Więc chyba to nasza przypadłość...Naprawdę? Ojej dodałaś mi otuchy
Trzymam kciuki, żeby teraz Wam też się udałomiałaś badania genetyczne? Znaleziono przyczynę tak niskiego AMH? Bo ja szczerze jestem zaskoczona że tak nisko u mnie… czekam na wyniki, ale dr coś mówiła że może być zesp łamliwego chromosomu X (badanie Fmr1) albo nawet utajony zespół Turnera, który przejawia się wyłącznie przedwczesnym wygasaniem jajników
reklama
Agunia1401
Moderator
Z nietypiwych przypadków, mąż siostry sasiadki miał żylaka, między moszna i odbytem, wewnętrznego, nie widoczny, przegrzewał sperme. Nie wiem jak się skończyło dla niego, czy miał punkcje nasienia nie wiem, ale wiem że invitro pierwsze dziecko po kilku próbach się udało, a obecnie wiem że podchodzą ale jaki etap to nie wiem.Od kiedy się dowiedzieliśmy (niecały miesiąc temu) zasypuję męża suplementami. Poza klasykami na płodność, włączyliśmy NAC, glutation, q10, l-karnitynę, resweratrol i astaksantynę
Mąż nie pije w ogóle i nie pali, ale teraz bardzo pilnujemy diety, bo lubi słodycze (ale sportowy typ, szczupły).
Nigdy nie przegrzewał jąder w jakiś głupi sposób, ale teraz zaczął spać bez spodenek i pilnować tego jeszcze bardziej.
To dało nam 3 miesiące na przygotowanie więc bardzo liczę na poprawę.
Doktor zleciła kariotypy bo mówi że jak taki zdrowy człowiek (reszta badań i hormonów super) ma taką spermę, to albo jest jakiś problem genetyczny, albo jakimś swoim działaniem faktycznie ten wynik popsuł. Więc ponownie zbadamy za 2,5 miesiąca.
Gosia0132
Fanka BB :)
Byłam stacjonarnie u dr jaro. sz. Przemiła i konkretna, tłumaczy . Ja ma bx i tez 0 głównych kirów ds. Dodatkowo spojrzała na wyniki trombo, wytłumaczyła trochę szerzej. PolecamA u kogo byłaś na wizycie i gdzie?
Ja mam AA i 0/5, a lekarz nawet słowem się nie zająknął o Accofilu (tylko kazał najpierw zrobić dodatkowe badania za ponad 4tys, oczywiście w jednym konkretnym labie ).
Karolina_123
Czasem są to uwarunkowania genetyczne, ja np mam 33 lata i amh 0,48 robiłam różne badania i nic nie wyszło, więc najwidoczniej geny, bo u mnie kobiety w rodzinie szybko przestały miesiączkować.Naprawdę? Ojej dodałaś mi otuchy
Trzymam kciuki, żeby teraz Wam też się udałomiałaś badania genetyczne? Znaleziono przyczynę tak niskiego AMH? Bo ja szczerze jestem zaskoczona że tak nisko u mnie… czekam na wyniki, ale dr coś mówiła że może być zesp łamliwego chromosomu X (badanie Fmr1) albo nawet utajony zespół Turnera, który przejawia się wyłącznie przedwczesnym wygasaniem jajników
Devin
Ja też niea z czego brakuje wynikają te ograniczenia? Bo ja nic takiego nie zastosowałam
Lily_of_the_valley
Jak masz 72 w całości, to będzie 6 dawek po 12.Dziewczyny? W tym penie z Rekovelle jest ile podań ? Mam ustawiać dawkę 12. Któraś brała ?
Ja na przykład miałam dawki po 8, więc miałam na 9 razy.
LadyCaro
Ja miałam dokładnie tak jak Ty, po prostu codziennie ustawiałam na 12 aż już się nie dałoDziewczyny? W tym penie z Rekovelle jest ile podań ? Mam ustawiać dawkę 12. Któraś brała ?
Pamiętasz na ile dni wystarczył pen ?Ja miałam dokładnie tak jak Ty, po prostu codziennie ustawiałam na 12 aż już się nie dało
reklama
Sylwi@.
Zaciekawiona BB
Hej, może moja historia cie pocieszy i da nadzieję że wszystko jest możliwe, tylko trzeba walczyć.Hej Dziewczynki
Dołączam do wątku, chociaż my zaczniemy ivf w styczniu, ale decyzja zapadła. Po dwóch latach bez zabezpieczeń, ale też bez większych starań postanowiliśmy zrobić badania i wziąć się do roboty
Moje wyszły dobre, ale AMH=0.9 (mam 32 lata)
Ale mąż… 2% plemników o prawidłowej budowie i 67% z fragmentacją DNA
Od razu pozbyliśmy się złudzeń, że mogłoby się udać inną metodą.
Moje AMH w wieku 33 lat 0,87. Nigdy nie badałam przyczyny obnizonego poziomu. Jedynie badalismy kariotyp. Wyszły ok. Mąż mając w tamtym czasie 35 lat - teratozoospermia. Morfologia 0,85% plemników o prawidłowej budowie. Maz z ambicja samca alfa do dziś twierdzi, że z nim było wszystko ok, nie brał żadnych supli, jedynie na długo przed procedura zrezygnował całkowicie z alko ale z papierosów już nie. W symulacji udało się uzyskać jeden zarodek. In vitro z metoda ICSI. Świeży transfer blastki z 5 doby hodowli. Cud! Nasz Syn w zeszłym miesiącu skończył 4 lata. Tak więc często jest tak, że rzeczywiście wystarczy tylko jeden plemnik.
Aktualnie myślę nad przystąpieniem do kolejnej procedury ale minęło 5 lat, ja mam 39 moz 41. Wtedy w dwóch symulacjach, w każdej mieliśmy tylko jeden zarodek. Więc nie wiem jakby to było teraz.
Życzę Wam powodzenia i takiego szczęścia jakim nas obdarzył los.