reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Naprawdę? Ojej dodałaś mi otuchy ❤️
Trzymam kciuki, żeby teraz Wam też się udało🤞miałaś badania genetyczne? Znaleziono przyczynę tak niskiego AMH? Bo ja szczerze jestem zaskoczona że tak nisko u mnie… 🙁 czekam na wyniki, ale dr coś mówiła że może być zesp łamliwego chromosomu X (badanie Fmr1) albo nawet utajony zespół Turnera, który przejawia się wyłącznie przedwczesnym wygasaniem jajników 😳
Nie robiłam badań genetycznych. Z tego co wiem to moja babcia przestała miesiączkować w wieku 35 lat , mama w wieku 42. Więc chyba to nasza przypadłość...

reklama
Od kiedy się dowiedzieliśmy (niecały miesiąc temu) zasypuję męża suplementami. Poza klasykami na płodność, włączyliśmy NAC, glutation, q10, l-karnitynę, resweratrol i astaksantynę 🙉
Mąż nie pije w ogóle i nie pali, ale teraz bardzo pilnujemy diety, bo lubi słodycze (ale sportowy typ, szczupły).
Nigdy nie przegrzewał jąder w jakiś głupi sposób, ale teraz zaczął spać bez spodenek i pilnować tego jeszcze bardziej.
To dało nam 3 miesiące na przygotowanie więc bardzo liczę na poprawę.
Doktor zleciła kariotypy bo mówi że jak taki zdrowy człowiek (reszta badań i hormonów super) ma taką spermę, to albo jest jakiś problem genetyczny, albo jakimś swoim działaniem faktycznie ten wynik popsuł. Więc ponownie zbadamy za 2,5 miesiąca.
Z nietypiwych przypadków, mąż siostry sasiadki miał żylaka, między moszna i odbytem, wewnętrznego, nie widoczny, przegrzewał sperme. Nie wiem jak się skończyło dla niego, czy miał punkcje nasienia nie wiem, ale wiem że invitro pierwsze dziecko po kilku próbach się udało, a obecnie wiem że podchodzą ale jaki etap to nie wiem.

A u kogo byłaś na wizycie i gdzie?
Ja mam AA i 0/5, a lekarz nawet słowem się nie zająknął o Accofilu (tylko kazał najpierw zrobić dodatkowe badania za ponad 4tys, oczywiście w jednym konkretnym labie 🙄).
Byłam stacjonarnie u dr jaro. sz. Przemiła i konkretna, tłumaczy . Ja ma bx i tez 0 głównych kirów ds. Dodatkowo spojrzała na wyniki trombo, wytłumaczyła trochę szerzej. Polecam 😁

Naprawdę? Ojej dodałaś mi otuchy ❤️
Trzymam kciuki, żeby teraz Wam też się udało🤞miałaś badania genetyczne? Znaleziono przyczynę tak niskiego AMH? Bo ja szczerze jestem zaskoczona że tak nisko u mnie… 🙁 czekam na wyniki, ale dr coś mówiła że może być zesp łamliwego chromosomu X (badanie Fmr1) albo nawet utajony zespół Turnera, który przejawia się wyłącznie przedwczesnym wygasaniem jajników 😳
Czasem są to uwarunkowania genetyczne, ja np mam 33 lata i amh 0,48 robiłam różne badania i nic nie wyszło, więc najwidoczniej geny, bo u mnie kobiety w rodzinie szybko przestały miesiączkować.

reklama
Hej Dziewczynki 😊
Dołączam do wątku, chociaż my zaczniemy ivf w styczniu, ale decyzja zapadła. Po dwóch latach bez zabezpieczeń, ale też bez większych starań postanowiliśmy zrobić badania i wziąć się do roboty😜
Moje wyszły dobre, ale AMH=0.9 (mam 32 lata)
Ale mąż… 😰 2% plemników o prawidłowej budowie i 67% z fragmentacją DNA
Od razu pozbyliśmy się złudzeń, że mogłoby się udać inną metodą.
Hej, może moja historia cie pocieszy i da nadzieję że wszystko jest możliwe, tylko trzeba walczyć.
Moje AMH w wieku 33 lat 0,87. Nigdy nie badałam przyczyny obnizonego poziomu. Jedynie badalismy kariotyp. Wyszły ok. Mąż mając w tamtym czasie 35 lat - teratozoospermia. Morfologia 0,85% plemników o prawidłowej budowie. Maz z ambicja samca alfa do dziś twierdzi, że z nim było wszystko ok, nie brał żadnych supli, jedynie na długo przed procedura zrezygnował całkowicie z alko ale z papierosów już nie. W symulacji udało się uzyskać jeden zarodek. In vitro z metoda ICSI. Świeży transfer blastki z 5 doby hodowli. Cud! Nasz Syn w zeszłym miesiącu skończył 4 lata. Tak więc często jest tak, że rzeczywiście wystarczy tylko jeden plemnik.
Aktualnie myślę nad przystąpieniem do kolejnej procedury ale minęło 5 lat, ja mam 39 moz 41. Wtedy w dwóch symulacjach, w każdej mieliśmy tylko jeden zarodek. Więc nie wiem jakby to było teraz.
Życzę Wam powodzenia i takiego szczęścia jakim nas obdarzył los.

Do góry