reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Obyś nie przeżywała tego co ja mam teraz od 6 tygodnia ciąży, po prostu tragedia, nie cierpię tylko jak śpię :( a jakiekolwiek leki gastrolog chce dawać tylko po 12 tygodniu :(
Omeprazol chyba jest uznawany za dosyć bezpieczny w ciąży, może warto się skonsultować z innym lekarzem.. bo to można się wykończyć po prostu 🙁

reklama
Ja mam ten sam problem, boli mnie brzuch, mam zgagę, gulę w gardle, dlatego tak cierpię teraz w pierwszym trymestrze, bo zgaga potrafi zaatakować młode mamy bez tej przypadłości, a co dopiero jak ktoś ma problem ze zgagą. Powiem Ci, że mnie zainteresował Twój wpis. Ja też przyjmowałam IPP - musiałam odstawić na czas starań i ciąży. Miałam gastroskopię, nie mogli pobrać wycinka, bo przyjmowałam IPP (wiec jak planujesz to zainteresuj się, kiedy trzeba odstawić, żebyś nie miała takiej samej sytuacji jak ja). Myślisz że po samym badaniu stwierdziliby, że mam zapalenie żołądka lub helicobacter? Czy to by było wiadomo dopiero po zbadaniu wycinka? Dałaś mi do myślenia, bo myślalam że wszystko jest ok (w sensie w badaniu gastro), a może wcale nie jest...
Ale podejrzenie helicobacter czy zapalenia żołądka to bardzo poważna sprawa, przecież bardzo często to właśnie to jest powodem niepowodzeń. Robiłaś badania z kalu na helicobacter? Nie pamiętam ile masz zarodków, ale grubo bym się zastanowiła czy kolejny transfer przy takich objawach i podejrzeniach to dobry pomysł :(

Ale podejrzenie helicobacter czy zapalenia żołądka to bardzo poważna sprawa, przecież bardzo często to właśnie to jest powodem niepowodzeń. Robiłaś badania z kalu na helicobacter? Nie pamiętam ile masz zarodków, ale grubo bym się zastanowiła czy kolejny transfer przy takich objawach i podejrzeniach to dobry pomysł :(
Nie robiłam żadnych badań w tym kierunki, kiedyś mi to nie dokuczało, u nas był inny powód i został rozwiązany, efekt córka i drugie w drodze.

Generalnie nie wiem jak jest z wycinkami i IPP, wydawało mi się zawsze że można je pobrać biorąc IPP. Jedyne co wiedziałam, że odpada przy IPP to test na Helicobacter, bo może być zafałszowany. Wydaje mi się że po samym obejrzeniu to oni mogą stwierdzić prawdopodobnie że śluzówka jest podrażniona no i obecność wrzodów. Reszta wymaga wycinka. Ale jak tak patrzę w internecie to jeśli chodzi o wycinki, to IPP nie ma na nie wpływu.
Widzisz, a mnie prowadząca nic nie powiedziała o IPP, a na gastroskopii odmówili wycinka bo powiedzieli że to by nie miało sensu jak przyjmuje IPP a człowiek nie wiedział, bo by się kłócił.

U mnie to się pojawiło w lutym tego roku pierwszy raz, staram się od 4 więc raczej to nie od tego... Teraz ewidentnie leki mi ten żoładek tyrają. Będę gadała o tym ze swoją ginekolog jeszcze. Może faktycznie lepiej odczekać 2 miesiące, zdiagnozować i spróbować wyleczyć. Najgorsze jest to że wyleczenie tego jest mega trudne...

Teraz jestem na IPP a na 2 tyg trzeba odstawić leki żeby test był wiarygodny.

Dziewczyny, mam część wyników. Nie wiem co o tym myśleć. O ile toksoplazmoze w każdej ciąży mam wysoka ( przebyta) to ten drugi wynik reaktywny?
Screenshot_20241011_170145_Adobe Acrobat.jpg

Dziewczyny, mam część wyników. Nie wiem co o tym myśleć. O ile toksoplazmoze w każdej ciąży mam wysoka ( przebyta) to ten drugi wynik reaktywny?
Pytasz o cytomegalię? A masz jeszcze wynik IgG do tego? Ale ogólnie dodanie IgM świadczy o aktywności wirusa. IgG określi czy to jest świeże i jeszcze nie masz przeciwciał, czy już organizm walczy.

Ale masz też dodatnie zakażenie toksoplazmozą, bo masz zarówno IgM dodatnie jak i IgG.

Kiedy masz konsultację wyników?

reklama
Do góry