reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
ja miałam wskazanie do zapłodnienia wszystkich komórek więc jak byłoby 18 to tyle by zapłodnili. Ogólnie jak się dowiedziałam po punkcji o tylko 4 pobranych i 3 dojrzałych to byłam załamana tym że czeka mnie kolejna stymulacja bo przecież tak mało komórek to zarodków pewnie nie będzie. Finalnie z tych 3 dojrzałych 2 się zapłodniły i w 5 dobie zamrożono blastki 4.1.1 i 4.2.2. Ta lepsza transfer póki co udany.
Jestem w prawie identycznej sytuacji. 23 było oocytow. Pobrali 4. Przeżyła jedna4.2.2. Marze żeby tez była z tego ciąża

Wyszłam od lekarza, z 5 zapłodnionych komórek jedna będzie dziś podana, dwie zamrożone i czwarta jeszcze nie jest blastką, wiec ma jeszcze dwa dni na podrośnięcie 😅

Kurcze, ale Malinowski, u którego byłam na konsultacji immuno jest właśnie z bociana i mówię do naszego lekarza prowadzącego, ze mamy zalecenie od niego, ze jak się nie uda to mamy wykonać badania, a ten, ze „to Państwa sprawa, ja się w to nie wtrącam”. To jest dla mnie mega ciekawe, czemu tak wielu lekarzy „umywa” sobie ręce od immunologi i kirów generalnie. Ostatnio w live naszego bociana doktor z novum tez mówiła, ze oni nie biorą pod uwagę immunologii. Wiec może rzeczywiście jest tak, że jest sporo tych przypadków, ze się jednak udaje. Okaże się w niedziele 😅
Ja dzięki zbadaniu immuno mam pierwsze dziecko mam nadzieję drugie. Nic się nie udawało, póki nie trafiliśmy do doktora P., który na podstawie wyników badań zalecił szczepienia i od razu po nich się udało. Sami wpadliśmy na trop zbadania immunologii, ale nasza lekarz w klinice przytaknęła i powiedziała żeby zbadać i że wdroży zalecenia.

Ja dzięki zbadaniu immuno mam pierwsze dziecko mam nadzieję drugie. Nic się nie udawało, póki nie trafiliśmy do doktora P., który na podstawie wyników badań zalecił szczepienia i od razu po nich się udało. Sami wpadliśmy na trop zbadania immunologii, ale nasza lekarz w klinice przytaknęła i powiedziała żeby zbadać i że wdroży zalecenia.
Ile serii szczepień miałaś i z ilu do ilu wzrosło Ci allo-MLR (bo zakładam, że to było sprawdzane)?

Ile serii szczepień miałaś i z ilu do ilu wzrosło Ci allo-MLR (bo zakładam, że to było sprawdzane)?
Nigdy nie byłam w ciąży więc nie miałam sprawdzanego allo na początku. Wyszło nam z badań słaba ochrona zarodka i wysoki atak i szczepienia w naszym przypadku to była jedyna droga wg lekarza. Zdecydowaliśmy się, były 3 szczepienia, sprawdzenie allo - 43,6%, więc zielone światło, udany transfer i doszczepienie w ciąży. Po 2,5 roku na własną rękę zbadaliśmy tylko allo, wyszło nadal ponad 40%, wiec podeszliśmy do transferu i póki co się udało, chociaż jeszcze wcześnie by się cieszyć - dopiero pierwsza beta.

Nigdy nie byłam w ciąży więc nie miałam sprawdzanego allo na początku. Wyszło nam z badań słaba ochrona zarodka i wysoki atak i szczepienia w naszym przypadku to była jedyna droga wg lekarza. Zdecydowaliśmy się, były 3 szczepienia, sprawdzenie allo - 43,6%, więc zielone światło, udany transfer i doszczepienie w ciąży. Po 2,5 roku na własną rękę zbadaliśmy tylko allo, wyszło nadal ponad 40%, wiec podeszliśmy do transferu i póki co się udało, chociaż jeszcze wcześnie by się cieszyć - dopiero pierwsza beta.
Oo, no to nasza sytuacja na starcie taka sama - brak ciąży (3 lata starań) i też bez zalecenia allo. A z jakich badań wyszła ta słaba ochrona zarodka i wysoki atak? Jestem ciekawa czy immuno przepisał mi te badania, bo nadal się zastanawiam czy je w ogóle robić 🙄 A koszty niemałe 😓

Oo, no to nasza sytuacja na starcie taka sama - brak ciąży (3 lata starań) i też bez zalecenia allo. A z jakich badań wyszła ta słaba ochrona zarodka i wysoki atak? Jestem ciekawa czy immuno przepisał mi te badania, bo nadal się zastanawiam czy je w ogóle robić 🙄 A koszty niemałe 😓
To było badanie cytokin. Oprócz tego zbadaliśmy kiry. Mieliśmy wysokie NK i brak dwóch kirów, ale lekarz najbardziej skupił się na bałaganie w cytokinach i na tej podstawie zalecił szczepienia.

reklama
Ja 15dpt miałam betę 1300, wg mnie za nisko, lekarz na początku uspokajał że różne rzeczy widział, nawet że beta stanęła i nagle znowu rosła i urodziło się zdrowe dziecko no ale ja wiem że cuda mi się nie przytrafiają i od początku miałam z tyłu głowy że może być różnie więc wolałam się nie nastawiać no i wyszło jak wyszło.
Trzymam kciuki by skończyło się dobrze ✊🏻♥️
Dziewczyny , to ja będę wam cały czas przypominać o moim przypadku , też myślałam że to biochem, (pierwszy pomiar to właśnie 12 dpt bo to był wtorek po świętach, nie robiłam Bety wcześniej żeby w razie porażki nie psuć sobie świąt)
12 dpt beta 33,30
14 dpt. 115,75
16dpt. 388,14
18 dpt. 908,0
A progesteron zawsze na poziomie 50
Obecnie 27 tydzień ciąży jak do tej pory bez komplikacji , a kawaler charcuje mi w brzuchu.

Jak wysłałam lekarzowi wynik to zadzwonił do mnie , a jak usłyszał moje zdenerwowanie w głosie to powiedział „w końcu pierwszy raz jest pani w ciąży„ i kazał sprawdzać przyrosty. Nie mówił nic że może być coś źle.
Więc póki są prawidłowe przyrosty jest nadzieja,

Do góry