reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Załączniki

• IMG_2309.jpeg
    IMG_2309.jpeg
    113,3 KB · Wyświetleń: 67
  • IMG_2308.jpeg
    IMG_2308.jpeg
    191 KB · Wyświetleń: 65
reklama
Kurczę nie pamiętam czy AH jest w programie czy nie, wydaje mi się że nie. Embryoglue chyba jest normalnie i nic nie powinnaś płacić. Spróbuję potem znaleźć całą listę tych dodatkowych procedur, bo kojarzę że gdzieś to było ładnie rozpisane.

Przed nami transfer w następnym tygodniu i zdamy się na to co będzie widział embriolog (jeśli chodzi o zastosowanie AH) i lekarz (jeśli chodzi o embryoglue) :)
Trzymam kciuki i daj znać ✊🏻
U mnie zalecają, ale oni zalecają wszystko co daje kasę 🤓
Podchodzisz na naturalnym czy sztucznym? 🥰

Ej głupie pytanie zielonej gęsi: czym się różni podejście na cyklu naturalnym i sztucznym? To znaczy na naturalnym to rozumiem, a co np. jak wystąpi owulacja w takim cyklu?
I jak wygląda na cyklu sztucznym?

Ej głupie pytanie zielonej gęsi: czym się różni podejście na cyklu naturalnym i sztucznym? To znaczy na naturalnym to rozumiem, a co np. jak wystąpi owulacja w takim cyklu?
Na naturalnym jest więcej wizyt- musisz kontrolować owulację i 5 dni po owulacji transfer (jeżeli zarodek ma 5 dni)
Gdy nie wystąpi owulacja to cykl stracony, dlatego lekarze często stymulują delikatnie cykl by owulacja była, zalecają ovitrelle bo jak pęcherzyk nie pęknie to również cykl stracony. I w mojej klinice nie pracują w niedzielę więc jak transfer by wypadł na niedzielę to - cykl stracony.

Na sztucznym od 2 dc przyjmujesz estrofem ( na wzrost endometrium). Wizytę miałam zazwyczaj jedna w 10-13 dc i lekarz na podstawie grubości Endo wyznaczał transfer. Tu 1 dzień nie robi różnicy więc dla lekarzy jest łatwiejszy.

Na naturalnym ma wystąpić owulacja. Dzięki temu organizm zachowuje naturalność hormonów i zarodek jest podawany po prostu 5 dni po tej naturalnej owulacji (przy założeniu, że masz pięciodniową blastocystę). W cyklu sztucznym od początku (1-2dc) podaje się estrogeny w dość dużych dawkach i to blokuje naturalną owulację. Kiedy endometrium urośnie do właściwych rozmiarów i estradiol osiągnie właściwy poziom włącza się progesteron i od tego momentu po 5dniach jest robiony transfer. Tutaj zdecydowanie więcej hormonów trzeba brać.

Na naturalnym jest więcej wizyt- musisz kontrolować owulację i 5 dni po owulacji transfer (jeżeli zarodek ma 5 dni)
Gdy nie wystąpi owulacja to cykl stracony, dlatego lekarze często stymulują delikatnie cykl by owulacja była, zalecają ovitrelle bo jak pęcherzyk nie pęknie to również cykl stracony. I w mojej klinice nie pracują w niedzielę więc jak transfer by wypadł na niedzielę to - cykl stracony.

Na sztucznym od 2 dc przyjmujesz estrofem ( na wzrost endometrium). Wizytę miałam zazwyczaj jedna w 10-13 dc i lekarz na podstawie grubości Endo wyznaczał transfer. Tu 1 dzień nie robi różnicy więc dla lekarzy jest łatwiejszy.
a na sztucznym owulka jest zahamowana?

reklama
Do góry